Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Sivas Valiliği, doğal sit alanı olmayı bekleyen Gökpınar Gölü’nü ihaleye açtı!

Sivas Valiliği, doğal sit alanı olmayı bekleyen Gökpınar Gölü’nü ihaleye açtı!

Doğal sit alanı olmayı bekleyen Gökpınar Gölü’nün Sivas Valiliği tarafından ihaleye açılması hem şaşkınlık hem de tepki yarattı. Gökpınar Gölü Korunmalıdır İnisiyatifi projenin iptal edilmesini ve bölgenin bir an önce koruma altına alınmasını talep ediyor.

Gökpınar Gölü’nün “doğal sit alanı” olması beklenirken Sivas Valiliği tarafından ihaleye açıldığının duyulması kamuoyunda hem şaşkınlık hem de tepki yarattı. Gökpınar Gölü Korunmalıdır İnisiyatifi  ise günübirlik etkinlikler dışındaki faaliyetlerin önünü açacak projelerin projenin iptal edilmesini ve bölgenin bir an önce koruma altına alınmasını talep ediyor. Projeye tepki gösteren aktivistler; bugüne kadar göle verilen zararların bir an önce onarılması, 1’inci Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmesi için çalışmaların hızlandırılmasını çağrısında da bulunuyor.

Projeye karşı İmza Kampanyası başlatıldı

Gökpınar Gölü Korunmalıdır İnisiyatifi tarafından ayrıca Sivas Valiliği’nin ihaleye çıktığı projeye karşı change.org üzerinden bu taleplerin gerçekleştirilmesi için bir imza kampanyası başlattı:

  • Gökpınar Gölü çevresine bungalov evler yapmak ve göl çevre düzenlemesini iyileştirmek üzere açılmış olan ihalenin iptal edilmesi
  • Bölgenin küçük gölü ve kıyı alanlarını da içine alacak şekilde sit alanı ilan edilerek koruma altına alınması
  • 1/100.000’lik planda da yer alan ‘Özel Planlama Alanı’ çalışmasının acilen başlatılmasını talep ediyoruz.

‘Günübirlik kullanım ile sınırlandırılmalı’

Sivas’ın Gürün ilçesinde yer alan Gökpınar Gölü’nün Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmesi için çalışmalar devam ederken, Yeşil Gazete‘nin haberine göre Sivas Valiliği bölgeyi inşaata açacak ‘Gökpınar Gölü İyileştirme ve Bungalov Evleri Yapım İşi’ projesi için ihaleye çıktı.

Bahsi geçen bungalovların da gölün doğal dengesine bir darbe vuracağını belirten Gökpınar Gölü Korunmalıdır İnisiyatifi ise “Alandaki mevcut otel yapısı bile kullanılmazken, kıt kaynakların yanlış yönlendirilmesi açısından da bungalovların yapılmaması gerektiğini söyleyebiliriz” şeklinde tepkisini ifade etti.

Alanın günübirlik kullanımlara yönlendirilmesi gerekildiğinin belirtildiği açıklamada “Gökpınar Gölü için ek bir konaklama ihtiyacı gözlenmiş ise; komşu köyler Yelken ve Gökpınar’ın desteklenmesi, yapı stoklarının bu amaçla kullanılır hale gelmesi, pansiyonculuğun özendirilmesi daha çağdaş ve makul bir çözüm olacaktır” ifadeleri kullanıldı.

‘Proje yosunlaşmayı artıracak’

Gökpınar Gölü Korunmalıdır oluşumu tarafından yapılan açıklamada Valilik tarafından kıyı şeridinde yapılmak istenen yürüyüş yollarının göl kıyısının kapanmasına, gölgelenmesine ve yosunlaşmasına sebep olacağı belirtildi. Açıklamada geçmiş dönemdeki yanlış uygulamalar sebebiyle artan yosunlaşmanın önüne geçilmesi ve bu sorunu artıracak projelerin yapılmaması gerektiği belirtildi.

Akvaryum berraklığında doğa harikası

Gökpınar Gölü 15 metre derinlikte olmasına rağmen doğal bir akvaryum berraklığında olduğu için dip yapısı tamamen görülebiliyor. Yaz kış 11 derecede sabit su sıcaklığı sebebiyle de çevresinde vaha benzeri yeşil bir alan yer alıyor.

Göl, doğal ve jeolojik güzelliklerinin yanında aynı zamanda bir kültür merkezi olarak işlev görüyor ve bölge halkının önemli kutlamalarına ve festivallerine uzun yıllardır ev sahipliği yapıyor.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Sivas Valiliği, doğal sit alanı olmayı bekleyen Gökpınar Gölü’nü ihaleye açtı!” hakkında bir düşünce

Bir cevap yazın

Top