Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Salihli’de JES’lere karşı dayanışma çağrısı

Salihli’de JES’lere karşı dayanışma çağrısı

Daha önce idare mahkemelerinin birçok kez köylüler lehine karar vermiş olmasına rağmen; SANKO şirketi Manisa‘da bulunan Salihli Ovası‘nda jeotermal elektrik santrali (JES) kuyuları açmaya devam etmek istiyor.

Çevredeki tarım arazileri için önemli bir tahribata neden olacak projelere karşı çıkan ekoloji savunucuları, 27 Nisan’da bir araya gelerek Salihli’de JES’e “dur” demeye hazırlanıyor.

Aktivistler açılan kuyuların yer altından çıkardığı ağır metallerin, birinci sınıf marjinal tarım arazisi sınıfında olan ve tarım için son derece verimli ovalardan biri olarak değerlendirilen Salihli Ovası’nın topraklarını kuruttuğunu belirtiyor.

SANKO şirketi, Salihli’nin çeşitli köylerinde 17 adet JES kuyusu açılması için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusu yaptı. Daha önce açılan davalarda alınan bilirkişi raporları, JES’lerin Salihli Ovası için ne kadar zararlı olduğunu birçok kez ortaya koysa da, Manisa Valiliği tarafından “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi.

Salihli Çevre Derneği ile sekiz vatandaş, bu karara karşı çıkarak Manisa 2’nci İdare Mahkemesi‘nde iptal davası açtı.

27 NİSAN’DA BİLİRKİŞİ KEŞFİ YAPILACAK

Manisa 2. İdare Mahkemesi’ne başta Salihli Çevre Derneği olmak üzere 8 kişi tarafından açılan iptal davası kapsamında 27 Nisan tarihinde bilirkişi heyeti tarafından keşif yapılacağı açıklandı.

Salihli Çevre Derneği  Avukatı Yıldıray Çıvgın, ilçe genelinde 17 adet JES kuyusu açılması için ÇED başvurusu yapıldığını ve Manisa Valiliği tarafından “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilerek çevresel etki değerlendirmesi yapılmadığını söyledi.

Çıvgın “Daha önce idare mahkemeleri birçok kez köylüler lehine karar vermiş olmasına rağmen; ilgili şirket, Salihli Ovası’nda jeotermal elektrik santrali kuyuları açmaya devam etmek istiyor. JES’lerin bu ova için ne kadar zararlı olduğu, daha önce açılan davalarda alınan bilirkişi raporlarıyla birçok kez kanıtlandı. Özellikle açılan kuyuların yer altından çıkardığı ağır metaller toprağı kurutmaktadır. Salihli Ovası da birinci sınıf marjinal tarım arazisi sınıfında olup, tarım için dünyanın en verimli ovalarından biridir.” dedi.

Avukat Yıldıray Çıvgın

Çıvgın, ayrıca “Yine  ilgili şirket tarafından Salihli’nin çeşitli köylerinde 17 adet JES kuyusu açılması için ÇED başvurusu yapılmış ve Manisa Valiliği tarafından “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilerek çevresel etki değerlendirmesi yapılmamıştır. Salihli Çevre Derneği ve 8 vatandaş, bu karara karşı Manisa 2. İdare Mahkemesi’nde iptal davası açmıştır. Bu iptal davasında, 27 Nisan’da saat 09.00’da bilirkişi heyeti tarafından keşif gerçekleştirilecektir. Bu keşfin duyurulması, halkın bilgilendirilmesi ve dayanışma gösterilmesi oldukça önemlidir. Biz çevre gönüllüleri olarak Salihli’nin, Ege’nin ve tüm ülkemizin güzel doğasını savunmaya devam edeceğiz.

Davacıların avukatı olarak demecim şu şekildedir: ‘Başta Salihli olmak üzere tüm Ege doğası, ülkemizin tarihinde görülmemiş bir saldırı altındadır. İktidar destekli şirketlerin rant sağlaması adına, çocuklarımızın geleceği tehlikeye atılmaktadır. Biz daha önce de yaptığımız gibi gücümüz yettiğince doğamızı savunmaya devam edeceğiz. Tüm vatandaşları da ülkemizin güzide topraklarını savunmaya davet ediyoruz’ ” dedi. 


Sektor Gazetesi

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top