Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Ordu Büyükşehir Belediyesi, 2 Kez İptal Edilen Balıkçı Barınağı İçin ÇED Başvurusu Yaptı

Ordu Büyükşehir Belediyesi, 2 Kez İptal Edilen Balıkçı Barınağı İçin ÇED Başvurusu Yaptı

Ordu’da Belediyenin Melet Irmağı ağzına balıkçı barınağı yapma ısrarı sürüyor. Belediye, mahkemelerin daha önce iki kez durduruğu proje için ÇED başvurusu yaptı. Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) yine dava açacak.

Ordu Büyükşehir Belediyesinin Melet Irmağı ağzına balıkçı barınağı yapma ısrarı sürüyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi, mahkemenin iki kez “dur” dediği projeyi büyüttü; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvurarak yeni Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlattı. ORÇEV, projeye karşı üçüncü kez dava açmaya hazırlanıyor.

Orta ve Doğu Karadeniz Bölgelerini ayıran Ordu‘nun içinden Karadenize dökülen Melet Irmağı ağzının doğu tarafına Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen ve iki kez alınan Melet Balıkçı Barınağı “ÇED Gerekli Değildir” kararı, Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) tarafından açılan dava sonucu bozulmuştu.

PROJE BÜYÜTÜLDÜ, MENDİREK VE DOLGU ALANLARI DA EKLENDİ

Ordu Büyükşehir Belediyesi, yeni ÇED başvurusuna, balıkçı barınağı dışında ÇED almadan yaptığı 350 metre boyundaki mendireği ve dolgu alanlarını da ekledi. Başvuruda, Ana Mendirek, Tali Mendirek, Ana Mendirek Üzerinde Rıhtım, Tali Mendirek Üzerinde Rıhtım, Çekek Yeri Dolgu Alanı ve Çekek Yeri ve Melet Irmağı Doğu Mahmuzu’nun da yer aldığı gözüküyor.

Başvuruda, barınak projesi için “ÇED gerekli değildir” kararları alındığı, bunun üzerine mendirekler ve barınakla ilgili dolgu çalışmasının o süreçte tamamlandığı ifade ediliyor. “ÇED gerekli değildir” kararının mahkemece iptal edilmesinin ardından bu ÇED başvurusunun hazırlandığı belirtiliyor.

Proje alanlarının tamamının kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında ve kıyıda planlandığı belirtilen başvuruda, denizin doldurularak işgal edilmesi “denizden kazanılacak ilave alan” diye belirtiliyor ve bu dolgu işlemleri için gerekli izinlerin alındığı savunuluyor. Belediye, bu işgal için 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nda yer alan “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır” hükmünü dayanak kabul ediyor.

BİLİRKİŞİLER DE MAHKEME DE ORÇEV’İN GÖRÜŞÜNÜ DOĞRULAMIŞTI

Daha önce açtıkları davalarla projeyi durdurtan Ordu Çevre Derneği, barınağın ve barınak dışında yapılan mendireğin hem ırmağa hem de Cumhuriyet ve Turnasuyu Mahalleleri kıyılarının zarar görmesine neden olacağını vurguluyor. Balıkçı barınağına karşı olmadığıklarını her fırsatta dile getirdiklerini belirten Dernek, balıkçıların elbette barınakları olması gerektiğini ancak projeyle ilgili asıl sorunun barınağa seçilen yer olduğunnu ifade ediyor.

Bundan önce görülen iki davada mahkeme de bilirkişi raporları da ORÇEV’in görüşlerini doğrulamıştı. Kararlarda projenin; denizin, ırmağın, kıyıları olumsuz etkileyeceği belirtilmişti. Bunun yanında oluşacak trafik sorununa, taş ocağının yerinin belli olmamasına, flora ve fauna tespitlerinin yetersizliğine, alandaki canlıların etkilenmelerinin dikkate alınmadığına, çevrede balıkçı barınağı için gerekli incelemenin yapılmadığına, projelerin bütüncül değil parça olarak ele alındığına dikkat çekilmişti.

ORÇEV: ÜÇÜNCÜ KEZ DAVA AÇACAĞIZ

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, “Melet Balıkçı Barınağı için mahkeme kararlarına rağmen OBB çalışmasını sürdürdüğü için suç duyurusunda da bulunmuştuk. OBB projesinde ısrarlı. Biz de ekosistemi zararlı olduğu için yapımını engellemeye ısrarlıyız. Bilim insanları lehimize rapor hazırladı. Üçüncü ÇED için de dava açacağız. ORÇEV olarak balıkçı barınağına karşı değiliz. Irmak ağzına mendirek ve balıkçı barınağının olmayacağını söylüyoruz” dedi.


Evrensel

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top