Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > ORÇEV: ‘Yeşil Yol’ doğayı tehdit eden şirketlerin işine yarar

ORÇEV: ‘Yeşil Yol’ doğayı tehdit eden şirketlerin işine yarar

9 ilin yaylalarını birbirine bağlama gerekçesiyle başlatılan 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki ‘Yeşil Yol’ projesine açılan davada verilen ‘yürütmeyi durdurma’ kararı, Danıştay tarafından bozuldu.

Danıştay’ın yeşil yol davasında “yürütmeyi durdurma” kararını kaldırmasını değerlendiren Ordu Çevre Derneği, (ORÇEV) “Yapılan yol halkın kullanımından çok maden, enerji ve turizm şirketlerine yeni alanlar yaratmaktır” açıklaması yaptı.

Yaşam alanı savunucuları tarafından yaylara, meralara, su kaynaklarına, ormanlara ve tüm doğal yaşama vereceği zarar nedeniyle “Ölüm yolu”, “Felaketin yolu” diye adlandırılan ‘Yeşil Yol’ projesi ile ilgili verilen “Yürütmeyi durdurma” kararı Danıştay 6’ıncı Dairesi tarafından kaldırıldı.

Demirören Haber Ajansı‘nın haberine göre, Karadeniz bölgesinde, 9 ilin yaylalarını birbirine bağlama gerekçesiyle başlatılan 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki ‘Yeşil Yol’ projesine TEMA Vakfı tarafından açılan davada verilen ‘yürütmeyi durdurma’ kararı, Danıştay 6’ıncı Dairesi’nce kaldırıldı.

Danıştay’ın yeşil yol davasında “yürütmeyi durdurma” kararını kaldırmasını değerlendiren Ordu Çevre Derneği, (ORÇEV) “Yapılan yol halkın kullanımından çok maden, enerji ve turizm şirketlerine yeni alanlar yaratmaktır” açıklaması yaptı.

Dernek olarak “Yeşil Yol” projesine karşı çıkış nedeninin projenin asıl amacına ve yol yapılırken ormanlara, meralara verilen zararlardan kaynaklı olduğunu belirtilen Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu açıklamasında, “Bizler yola karşı değiliz. Ancak “Yeşil Yol” adı gibi yeşil değil, yaylaların doğal yapısını bozan bir projedir. Maden ve enerji işletmelerinin altyapısı olurken turizm şirketlerinin yaylaları betonlaştırmasına, yaban yaşamı tehdit etmesine hizmet eder.” denildi.

“YÜRÜTMEYİ DURDURMA SONUÇ DEĞİL”

ORÇEV açıklamasında hukuk sürecinin tamamlanmadığını belirterek, “Danıştay kesin karar vermedi. Dava yeniden görülecek. Kesin karar projeyi iptal ederse geri dönüşü olmayan zararlar verilmiş olacak. Rize, Artvin illerindeki çalışmalarda ormanlara, meralara verilen zararlara tanık olduk. Ordu’da şu ana kadar yapılan yollar var olan yolların iyileştirmesi biçimindeydi. Bundan sonra neler olur göreceğiz. Bizler söylenenlere değil, yaşamın gerçekliğiyle ilgileniyoruz. Mahkeme kararından “Yeşil Yol, yapılaşmaya neden olmayacak” deniyor. Oysa şu an Rize Ayder Yaylası, Ordu Çambaşı Yaylası, Perşembe Yaylası yapılarla doldu, betonlaştı.” denildi.

“AMAÇ BAŞKA SÖYLEM BAŞKA”

Yapılan açıklamada: “Söylenenlerle yapılanlar çelişiyor. Ordu’da “Akdeniz Yolu” adı ile yapılan yolun girişindeki tabelada “Bu yol HES’ler için yapılmaktadır” yazılı olması söylenenlerle gerçeklerin ne kadar çelişkili olduğunu gösteriyor. Bu nedenle “Yeşil Yol, yaylalara kolay ulaşmak için yapılıyor” iddiası da doğru değil. Yeşil Yol, maden ve enerji şirketlerinin altyapıdır. Turizm şirketlerine yeni rant alanları açma projesidir.” denildi.


Evrensel

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top