Buradasınız
Ana Sayfa > Bilim > Cemalettin Küçük: Lütfen Halka Yalan Söylemesinler, Tehlike Çok Ciddi, İliç’teki Maden Kapatılmalı

Cemalettin Küçük: Lütfen Halka Yalan Söylemesinler, Tehlike Çok Ciddi, İliç’teki Maden Kapatılmalı

Halk TV’de yayınlanan Sözüm Var programına konuk olan Metalürji Mühendisi Cemalettin Küçük, Erzincan’da bir altın madende yaşanan göçük sonrası çevreye yayılan siyanür hakkında dikkat çeken ifadeler kullandı. Küçük, yetkililere “Lütfen yalan söylemeyin” çağrısında bulundu.

Halk TV’de yayınlanan Sözüm Var programına konuk olan Metalürji Mühendisi Cemalettin Küçük, “Madende kimyasal kullanılmıyordu” açıklamasında bulunan yetkililere “Lütfen halka yalan söylemeyin” diyerek seslendi. Siyanürün buharlaşarak rüzgarın da etkisiyle insan ve hayvanlar için tehlikeli olabileceğine dikkat çeken Küçük, şu ifadeleri kullandı:

Olası tehlikeler

Siyanürlü maden/cevher zenginleştirme işlemleri nedeniyle meydana gelme olasılığı bulunan ve geçmişte de yaşanmış, siyanür ve tehlikeli kimyasalların taşınması esnasında yaşanan kazalar, asidik madde içerikli atık barajı yıkılması ya da sızıntısı, membranın (geçirgenliği engelleyen zemin kaplaması) delinmesi sonrası siyanür içerikli çözeltinin yeraltı suyuna karışması ve taşma gibi ekolojik yıkıma neden olabilecek tehlikeler mevcut.

Erzincan’daki tehlike: Yağmur nasıl etkiler?

Erzincan İliç’te siyanür içerikli atık barajı yıkıldı. Milyonlarca ton siyanürlü toprak vadi boyunca kaydı. Maden bölgesinde kullanılan membran (geçirgenliği engelleyen zemin kaplaması) siyanürlü toprağın kaydığı bölgede yok. Dolayısıyla siyanürün toprağa ve yer altı sularına geçmesinin önünde bir engel kalmadı.

Atığın sıvı değil de toprak olması, toprağa ve yer altı sularına karışma hızını düşüren bir faktör ancak maden mühendisleri bu büyüklükteki bir atığın temizlenmesinin aylar süreceğini belirtiyor. Bu hızı etkileyen bir faktör de yağmur. Yağmurun yağması, siyanürün toprağa ve yer altı sularına karışma hızını artıracak.

Sızıntı Fırat Nehri’ne ulaşırsa

Maden sahasının Fırat Nehri’ne yakınlığı, daha büyük ölçekli bir felaketi gündeme getiriyor. Siyanür sızıntısının Fırat Nehri’ne ulaşması durumunda nehirdeki bütün yaşamı etkileyecek, nehir suyunu tamamen kullanılmaz hale getirecek bir felaketle karşı karşıya kalabiliriz. Bunun etkisi nehir ekosistemiyle de sınırlı kalmaz.

“Halka yalan söylemesinler, insanlar için tehlike var”

“Bundan sonra şunu söylemek gerekir. Lütfen halka yalan söylemesinler. Biz burada tedbirleri aldık, önlemleri aldık. Kimyasal yoktur gibi halka yalan bilgi vermesinler. Şu anda risk oluşmuştur. Ne riski vardır burada? Siyanür buharlaşıp, rüzgarın gidiş yönüne bağlı olarak insanları ve hayvanları zehirleme riski ortaya çıkabilir.

Lütfen halka yalan söylemesinler. Söylenecek şey şu: Yeter, şimdiye kadar kandırmaya çalıştınız ve para kazanmaya çalıştınız. Ancak artık bir yalan konuşmayın. Bunun sonrasında yeniden ve diğer alanlar için bütün işlemleri durdurun ve Türkiye’de bu işi bitirin.

Milyarlarca dolar ödemek zorunda kalırız

Bir söz söylemek istiyorum. ABD, 1990 yılında Montana’da bir altın madenini kapattı. 1 milyar dolar, atıkların etrafa zarar vermemesi için bütçe hazırlandı. Madenin toplam bütçesi 50 milyon dolar bile değildi. Bunların etkisini azaltmanın bize ne kadar maliyeti olacağını bilmek lazım.

Ayrıca tıklayınız: Cemalettin Küçük: “Facia göz göre göre geldi”


Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top