Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > MALÇEP: Torba Yasa, Ekolojik Yıkım Ve Talanın Önünü Açma Yasasıdır!

MALÇEP: Torba Yasa, Ekolojik Yıkım Ve Talanın Önünü Açma Yasasıdır!

Malatya Çevre Platformu önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kuruluna gelecek olan torba yasaya tepki göstererek, “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Torba Kanun Teklifi” ile şirketler daha kolay işlerini yapsın diye ekolojik yıkım ve talanı daha da arttıracak yasalar dayatılıyor” açıklamasında bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Alt Komisyon’da onaylanıp önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeye açılacak, “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Torba Kanun Teklifi” tepkileri de beraberinde getirdi. Muhalefet parti üyeleri komisyonda itirazlarını dile getirirken, çevre örgütleri de kendilerinin de dinlemesi gerektiğin belirtmiş ancak talepleri kabul edilmemişti.

Malatya Çevre Platformu da önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kuruluna gelecek olan torba yasaya tepki göstererek, “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Torba Kanun Teklifi” ile şirketler daha kolay işlerini yapsın diye ekolojik yıkım ve talanı daha da arttıracak yasalar dayatılıyor” açıklamasında bulundu. Konuya dair Malatya Çevre Platformu (MAL-ÇEP) üyeleri de, Meclis Genel Kurulunda görüşülecek torba yasaya tepki göstermek amacıyla bugün (31 Ekim) açıklama gerçekleştirdi. Torba Yasa’nın ekolojik talan ve yıkımı daha da arttıracağını ifade eden MAL-ÇEP‘in açıklaması Malatya Gazeteciler Cemiyetinde yapıldi. Platform sözcüsü Halit Seyfi Yücel, şunları ifade etti:

“TORBA YASA İLE EKOLOJİK YIKIM VE TALANIN ÖNÜ AÇILACAK”

“Torba Yasa’nın birçok maddesi, havayı, suyu, toprağı, ormanları, yaban hayatını, tarım ve yaşam alanlarını talan eden bir avuç maden ve enerji şirketine yeni imtiyazlar sağlıyor. Tüm canlıların yaşam hakkına yönelik saldırıları ve talanı koşulsuz hale getirmeyi hedefliyor. 

Bu torba yasa onaylandığı takdirde; maden ve enerji şirketlerine vergi muafiyeti gelecek, asgari ücretlilerden zorunlu gelir vergisi alınırken, yaşam hakkını ihlal eden bir avuç maden ve enerji şirketi çeşitli vergilerden muaf tutulacak. Maden ve enerji şirketlerinin ruhsat alanları dışındaki faaliyet göstermelerinin önü açılacak, maden ve enerji şirketleri, faaliyet gösterdikleri ruhsat alanları dışına taştığında ve ekosisteme geri dönülmez zararlar verdiğinde cezasızlıkla ödüllendirilecek. Maden ve enerji şirketlerine ruhsat alanları dışında geçici tesis kurma hakkı tanınacak. Şirketlere tanınacak ‘ruhsat sahası dışında geçici tesis kurma hakkı’ ile ruhsat alanında dahi denetlenemeyen şirketlerin ruhsat alanı dışında gerçekleştireceği ekolojik yıkım ve talanın önü açılacak. Köylülerin Arazilerine Yok pahasına El konabilecek. Maden ve enerji şirketlerinin yatırım bölgelerinde yer alan araziler, tarım alanları ‘kamu yararı kararı’ olmaksızın dahi istimlak edilerek bu şirketlere peşkeş çekilecek…

Köylülerin arazileri yok paraya şirketlere devredilecek. Türkiye dünyanın atık deposu haline gelecek, araba lastiği, orman ürünleri ve çöp yakarak elde edilen enerji ‘yenilenebilir’ sayılacak ve şirketler teşviklerden yararlanacak. Böylece Türkiye, dünyanın dört bir yanındaki lastik atıkları başta olmak üzere bir atık deposu haline gelecek. Havaya salınacak zehirli kimyasal atıklar geri dönülmez halk sağlığı sorunlarına neden olacak.”

“MADENCİLİK FAALİYETLERİ CENNET MALATYA’MIZIN DOĞASINA VE EKOLOJİK DENGESİNE ZARAR VERECEK”

Tüm canlıların yaşam hakkına saldırı anlamı taşıyan ve Türkiye’nin dört bir yanındaki ekolojik yıkımları kalıcılaştıracak torba yasa teklifinin yasallaşmamasını talep ettiklerini ifade eden Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son zamanlarda tüm ülkemizde olduğu gibi ilimizde de madencilik faaliyetleri gözle görülür bir artış göstermektedir. Bu artışlar cennet Malatya’mızın doğasına ve ekolojik dengesine zarar vereceğini düşünenler olarak; ilimizin tüm doğal güzelliklerini; suyunu, havasını, ormanını kirletilmesinin ve yok edilmesinin önüne geçmek ve korumak bizlerin birleşerek yapabileceği bir görevdir. Tüm farklılıklarımızı bir kenara koyarak, içinde birlikte yaşadığımız çevremizi ve doğamızı, sürdürülebilir sağlıklı bir yaşam için, çocuklarımıza ve torunlarımıza aktarabilme amacı doğrultusunda birlikte çaba göstermek için Malatya Çevre Platformu’na katılmaya ve desteklemeye davet ediyoruz.”

Kaynak: Pirha

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top