Ana Sayfa > Haberler > Kaz Dağları’na sahip çıkan halk, Cengiz Holding’e ait şirkete ÇED toplantısını yaptırmadı | Özer Akdemir

Kaz Dağlarında Bayramiç Hacıbekirler köyü yakınlarında Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni Projesi için yapılmak istenen ÇED toplantısı halkın istememesi ve tepkileri nedeniyle yapılamadı.

Cengiz Holding‘e ait Batı Truva Şirketi tarafından işletilmek altın-bakır madeni projesinin ÇED halkı bilgilendirme toplantısı Bayramiç‘e bağlı Hacıbekirler köyünde yapılmak istendi. Toplantıyı istemeyen halkın yoğun tepkisi nedeniyle toplantı yapılmadı.

Günler öncesinden Çanakkale Tabip Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, İDA Dayanışma Derneği, Çan Çevre Derneği ve yurttaşlar tarafından “pandemi nedeniyle toplantının iptal edilmesi” talebiyle Çanakkale Valiliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilen dilekçelere yetkililerden herhangi yanıt verilmemişti.

ÇED Toplantısının iptal edilmemesi üzerine bugün sabah saatlerinden itibaren Çanakkale, Balıkesir, Burhaniye, Edremit, Ayvalık, Çan ve civar yerlerden Hacıbekirler Köyüne gitmeye çalışan vatandaşlar jandarmanın defalarca arama ve kimlik kontrolüne maruz kaldılar. Çanakkale’den giden vatandaşlar beşinci kimlik kontrolünün ardından Hacıbekirlere ulaşırken, toplantının yapılacağı salonun ise maden şirketi tarafından kendi yandaşları ile doldurulduğu görüldü.

“BİR KİŞİ VİRÜS KAPARSA SORUMLUSU TOPLANTIYA İZİN VERENLERDİR”

ÇED heyetinin toplantının açılışı ile ilgili konuşmasının ardından söz isteyen Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü ve Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, uzun uğraşlardan sonra alabildiği mikrofonla toplantının hukuki olmadığını söyledi.  Başta toplantıya izin veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çanakkale Valiliği olmak üzere tüm yetkililerin halk sağlığını riske attığını belirten Doğan, “Toplantı yapılırsa pandeminin yayılması söz konusu, bu yüzden toplantı acilen durdurulmalıdır. Buradan bir kişi bile koronavirüs kaparsa sorumlusu toplantıyı iptal etmeyen yetkililer olacaktır” dedi.

Yüzden fazla yurttaşın ve çeşitli kurumların avukatı olduğunu belirten Burcu Özaydın Kahveci de “Şu anda yapılmak istenen halkın katılım toplantısı pandemi koşullarından sağlık açısından risk arz ediyor. Maden projesinden etkilenecek köyler ve Çanakkaleliler tehlikeye atılmaktadır. Bu maden bütün yörenin, Kazdağı ekosisteminde tahribat yaratacağı için bütün Türkiye’yi ilgilendiriyor” dedi. Kahveci, toplantının yapılması kararını alan tüm yetkililerin suç işlediğini söyledi.

ŞİRKET VE ÇED HEYETİ JANDARMA KORUMASINDA ALANI TERK ETTİ

Toplantının yapılacağı yerde toplanan halkın “iptal, iptal” sesleri arasında ÇED dosyasını hazırlayan firmanın yapmaya çalıştığı sunumu kimse dinlemezken, toplantıya katılan milletvekilleri de ÇED heyetine bu koşullarda toplantı yapılamayacağını ve iptal etmeleri gerektiğini söylediler. Bir süre toplantıyı devam ettirmeye çalışan heyet, halkın “salgın var, iptal” sloganları ve alkışları nedeniyle “bu koşullar altında toplantı yapılamayacağı için toplantı iptal edilmiştir” açıklaması yapmak zorunda kaldılar. Toplantı tutanağına “Halkın yoğun itirazı nedeniyle halkı bilgilendirme ve ÇED toplantısı yapılamamış, hiçbir bilgilendirme olmamış, toplantı gerçekleştirilememiştir” yazıldı.

HALKA COP VE BİBER GAZLI MÜDAHALE

Köylülerin tutanağın yazımı sırasında ÇED heyeti ve şirket yetkilileri ile vatandaşlar arasında yaşanan tartışmaya jandarma kalkanlar, cop ve biber gazı ile müdahale etti. Halkın geri adım atmaması üzerine şirket ve çevre il müdürlüğü yetkilileri jandarma eşliğinde alanı terk etti…

“BU DAHA BAŞLANGIÇ…”

Toplantının iptal edildiği açıklamasını sevinçle karşılayan yurttaşlar ise “Havama suyuma toprağıma dokunma”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganları attılar. Toplantıya CHP Milletvekilleri Ali Öztunç, Muharrem Erkek, Orhan Sarıbal ve Özgür Ceylan da katıldı.

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.