Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Lapseki’deki TÜMAD altın madeninin ÇED raporuna dava açıldı | Özer Akdemir

Lapseki’deki TÜMAD altın madeninin ÇED raporuna dava açıldı | Özer Akdemir

Çevre örgütleri Lapseki ilçesinde altın gümüş madeni ocağı kapasite artışı projesine verilen ÇED olumlu kararına karşı dava açtı.

Çanakkale’nin Lapseki ilçesi Şahinli Köyü yakınlarında Nurol Holding’e ait TÜMAD Madencilik A.Ş. tarafından yapılması planlanan Altın Gümüş Madeni Ocağı Kapasite Artışı projesine verilen ÇED olumlu kararına karşı dava açıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na karşı açılan davada ÇED raporunun iptalinin yanı sıra yürütmenin durdurulması da talep edildi.

ÇED RAPORU BİLİMSELLİKTEN UZAK!

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Lapseki Çevre Koruma, Üretim Ve Dayanışma Derneği, Ayvalık Tabiat Derneği, Yenice Meyve Ticaret Ltd. Şti. ve 32 yurttaş tarafından açılan davada ÇED Raporu’nun bilimsellikten uzak, eksik ve hatalarla dolu olduğu iddia ediliyor.

Nurol Holding (TÜMAD A.Ş.) tarafından 2021 yılında Eczacıbaşı Holding’den devir alınan işletme ruhsatı kapsamında açılmak istenen altın-gümüş madeni projesi için 2013 yılında 34 hektar alan için “ÇED Olumlu” kararı alınmıştı. Yeni ÇED Raporu ile bu 34 hektarlık alan 429 hektara çıkarılmak isteniyor. Proje kapsamında Şahinli’de elde edilecek cevher, şirketin 1,5 kilometre yanındaki mevcut Lapseki Altın Madeni Projesi alanındaki zenginleştirme tesisine taşınacak ve proses atıkları da aynı proje kapsamındaki katı atık depolama alanına konulacak. Proje ömrü boyunca 8.270.825 ton cevher, 35.901.341 ton pasa olmak üzere toplam 44.172.166 ton kazı yapılacak.

Harita: ÇED raporu

EN AZ 158 BİN AĞAÇ KESİLECEK

ÇED alanı, Lapseki ilçesine kuş uçuşu yaklaşık 7,5 km, Şahinli köyüne 1,2 km, Subaşı köyüne 3,3 km, Yeniceköy köyüne 3,4 km, Taştepe köyüne 4,2 km, Çamyurt köyüne 4,6 km ve Mecidiye köyüne 5,13 km. mesafede yer alıyor. ÇED alanının hemen hemen tamamı ormanlık ve rapora göre en az 158 bin ağaç kesilecek.

ÇED alanı aynı zamanda bölge için hayati öneme sahip olan, içme ve sulama suyu sağlayan  Bayramdere Barajı’nın orta mesafeli koruma alanında, mutlak koruma alanına ise yalnızca 750 metre mesafede. Ayrıca Bölgenin önemli sulak alanlarından biri olan Çardak Lagünü’nü proje alanından gelen su kaynakları ile beslenmekte.

DAVA DİLEKÇESİNDEN BAZI BAŞLIKLAR

Dava dilekçesinde proje ile ilgili dikkat çekilen bazı konu başlıkları şöyle:

  • 426,91 hektarlık bir alanda orman ekosistemi yok edilecektir. Raporda ormana yalnızca kereste gözü ile bakılmakta ve hatta ağaçların kesilecek olmasına “bu sayede ormanlar gençleştirecektir” denilerek bilimsellikten uzak yaklaşımlar sergilenmektedir.
  • Kümülatif Etki Değerlendirmesinde civardaki tüm diğer madencilik ve enerji projeleri dikkate alınmamıştır.
  • Bölgede bulunan en az 28 adet kültürel-arkeolojik varlık, kültürel rotalar ve Granikos Savaşı gibi somut olmayan kültürel miras göz ardı edilmiştir.
  • Proje bölgede kuraklaşmaya, susuzluğa ve çölleşmeye yol açacak ve civar köylerin içme suyu kaynaklarına el konulacak, köyler susuz kalacak, yeraltı ve yer üstü su kaynakları kirlenecek ve akışları değişecektir.
  • Proje, karbon yutak alanları yok ederek iklim değişikliğinin artışına neden olacaktır.
  • Hidrojeoloji raporu hidrojeologlar yerine, konusunda uzman olmayan  maden mühendislerince hazırlanmıştır ve bir çok hata ve eksik barındırmaktadır.
  • Proje, 1/100.000’lik Balıkesir-Çanakkale Çevre Düzeni Planı’na uygun değildir.

BOZ AYILARI UNUTMUŞLAR!

 Bölgede bulunduğu bilinen ve nesli tehlike altında  olan boz ayılardan hiç bahsedilmemektedir.

Rehabilitasyon bölümü gerçekçi ve uygulanabilir değildir.

Projenin bölgede sürdürülmekte olan tarım ve hayvancılık faaliyetleri üzerinde yaratacağı olumsuz etkisi raporda tamamen göz ardı edilmiştir. Hatta, proje yakınlarındaki ağılların iklim değişikliğine yol açtığı belirtilerek kaldırılması gerektiği bile önerilmiştir.

Altın madenciliğinin insan sağlığı üzerindeki etkileri dikkate alınmamıştır.

Projede “asit maden drenajı oluşmayacak” denilerek olası asit maden drenajının çevrede yaşayan tüm canlılar için tehlike oluşturacağı inkar edilmektedir.


Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top