Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Kısacık altın madenine karşı 16 yıllık ekoloji mücadelesi kazandı | Özer Akdemir

Kısacık altın madenine karşı 16 yıllık ekoloji mücadelesi kazandı | Özer Akdemir

Ayvacık’a bağlı Kısacık ve Güzelköy köyleri yakınında Pumice Madencilik’in altın madeni için üçüncü girişimi de başarısızlıkla sonuçlandı. Madeninin işletme ruhsatı Bakanlık tarafından iptal edildi.

“Kazdağı’nın giriş kapısı” olarak nitelendirilen Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi yakınlarında işletilmek istenen altın madeninin işletme ruhsatı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından iptal edildi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada, “bilgi edinme kanunu gereği yaptıkları başvuru sonucu öğrendikleri bu durumun yöre köylüleri tarafından sevinçle karşılandığı” dile getirildi.

“MADEN PROJESİNE KARŞI 2007 YILINDAN BU YANA MÜCADELE EDİYORUZ”

Madenin işletme ruhsatının iptal edilmesine dair Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada Kısacık Altın Madeni projesinin 2007 yılında yapılan sondajlarla başladığına dikkat çekilerek, o günden bu yana madene karşı mücadele edildiği belirtildi.

Dernek olarak 2015 yılında 1. ÇED sürecinin başlaması ile proje yakınlarındaki köylerde altın madenciliğinin zararlarını anlatan sunumlar, bilgilendirme toplantıları, imza kampanyaları yaptıklarını ifade eden dernek başkanı Süheyla Doğan, halkın katılımı toplantısının halkın tepkileri nedeniyle yapılamadığını söyledi.

Madenle ilgili yöre halkı ve uzmanlarla birlikte Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yapılan İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısına da katılarak itirazlarını dile getirdiklerini ve sürecin iki kere durdurulduğunu hatırlatan Doğan, ÇED sürecinin 2023 yılında yeniden başlaması üzerine 14 Kasım 2023 tarihinde yapılan 2. halkın katılımı toplantısında da itirazlarını ve  tepkilerini dile getirdiklerini aktardı. Doğan, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yaptığımız bilgi edinme başvurusu sonucunda, şirketin ruhsatının iptal edildiği bilgisini aldık ve hem dernek, hem de yöre halkı ve köylüleri olarak çok sevindik” dedi.

MADENCİLER ÜÇÜNCÜ KEZ ELİ BOŞ DÖNÜYOR

Ayvacık’a bağlı Kısacık ve Güzelköy köyleri yakınında Pumice Madencilik tarafından işletilmek istenen altın madeni için daha önce iki kez girişimlerde bulunan şirketin son girişimi de başarısızlıkla sonuçlandı. 1196 hektarlık ruhsat alanının 1155 hektarında madencilik yapmak isteyen şirketin aynı bölgede 2015 ve 2017’de başlattığı ÇED süreçleri mahkemeler tarafından iptal edilmişti.

Kısacık Köyü’ne 150-200 metre, Güzelköy Mahallesine yalnızca bir buçuk kilometre uzaklıkta bulunan maden işletme sahasında faaliyetin başlaması durumunda yöredeki Baharlar, Akçin, Misvak, Küçükhusun, Süleymanköy, Karagömlek, Dağahmetçe, Alakeçili, Koşuburnu, Tartışık köylerini de olumsuz etkilenecekti. Maden proje sahası yörenin içme ve kullanma suyunu sağlayan en önemli su kaynaklarından Akçin Göletine de çok yakın bir konumda bulunmaktaydı.

EZİNE PEYNİRİ DE TEHDİT ALTINDAYDI

Yöre köylüleri tarım ve hayvancılık olan geçim kaynaklarına zarar vereceği endişesi ile madenciliğe karşı çıkıyorlardı. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Kısacık Köyü’nde yapılan ÇED toplantısında hem köylüler hem çevre örgütleri bu endişelerini dile getirmişler, maden projesinin iptal edilmesini istemişlerdi. Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay burada yaptığı konuşmada  “Ezine peynirinin merkezi burası. Siz en başta bu bölgenin tarımına, hayvancılığına zarar veriyorsunuz” derken, bir internet sitesi bile olmayan şirketin taşeron olabileceği şüphesini de dile getirmişti.


Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top