Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Kazdağları’nda Cengiz Holding’in Bakır-Altın Madeni Için ÇED Toplantısı yarın

Kazdağları’nda Cengiz Holding’in Bakır-Altın Madeni Için ÇED Toplantısı yarın

Halilağa bakır madeni için ÇED toplantısı yarın yapılacak. AKP döneminde büyüyen en büyük yandaş sermaye gruplarından başlıcası olan Cengiz Holding’e ait madencilik projesine yurttaşlar “HAYIR” diyor. Ayrıca pandemi yasakları nedeniyle düğün ve benzer her türlü etkinlik ertelenirken ÇED halkın katılımı toplantıları için bir engel olmamasına da halk tepkili.

Kazdağları’nda 200 bin ağaç keserek doğa katliamı yapan Kanada firması Alamos Gold‘un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik, 13 Ekim 2019’da dolan inşaat ruhsatının yenilenmemesinden dolayı bölgedeki çalışmalarına son vermiş, bu sayede doğa kendini yenilemeye başlamıştı. Alamos Gold, yaptığı doğa katliamı nedeniyle yükselen mücadele ve yurt genelinde olduğu kadar yurt dışına kadar gelişen tepkiler nedeniyle ruhsatını yenileyemedi. Ama iktidarın doğa talanı yapan şirketlere her zaman prim veren tavrı sonucu Kazdağları’na ikinci kötü haber geldi. 10 aydır ruhsatı olmayan şirket halen tahliye edilmezken, yaptığı doğa talanına bir de takviye güç geldi: Cengiz Holding şimdi de Kazdağları’nda!

CENGİZ HOLDİNG ŞİRKETİ LİSANS ALDI

Yıllardır bölgede arama faaliyetlerini sürdüren Truva Bakır İşletmeleri A.Ş maden işletmesi, AKP döneminde büyüyen en büyük sermaye gruplarından olan Cengiz Holding tarafından geçtiğimiz yıl Kanadalı Liberty Gold ve Teck Resorurces’dan 55 milyon dolara alındı. Muratlar ve Halilağa köylüleri yıllardır bu madene karşı mücadele ediyordu. Muratlar köylüleri şirkete ÇED toplantısı yaptırmazken, madencilerle tüm ilişkilerin kesilmesine dair birkaç maddelik ortak kararlar da almışlardı. Çan’a bağlı Halilağa köyünün ormanlarla kaplı alanında yapılmak istenen bakır-altın madenciliği için yarın ÇED Halkın Katılımı Toplantısı yapılacak.

AKP döneminde büyüyen en büyük yandaş sermaye gruplarından başlıcası olan Cengiz Holding’e ait madencilik projesine yurttaşlar “HAYIR” diyor. Ayrıca pandemi yasakları nedeniyle düğün ve benzer her türlü etkinlik ertelenirken ÇED halkın katılımı toplantıları için bir engel olmamasına da halk tepkili.

HALİLAĞA BAKIR MADENİ’NE HAYIR, CENGİZ HOLDİNG KAZDAĞLARI’NI TERKET!

Halilağa bölgesinde halkın yıllardır altın madeni istemediğini ortaya koyduğunu ve mücadele ettiğini söyleyen Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, Kaz Dağları’nın dört bir yanında yoğun bir talan yaşandığını belirtti. Halilağa bölgesinde halkın yıllardır altın madeni istemediğini ortaya koyduğunu ve mücadele ettiğini belirterek, “Pandemi nedeniyle düğün vb. her türlü etkinlik yasaklanırken ve Kirazlı’daki yaşam savunucularına 500 bin TL ceza kesilmişken bu koşullarda kalabalık olacağı tahmin edilen bir “Halkın Katılımı Toplantısı” hangi mantığa sığmaktadır? Anlamakta güçlük çekmekte ve ilgili kurumları bu toplantıyı ertelemeye ve ÇED sürecini acilen durdurmaya çağırıyoruz” diye tepkisini ifade eden Doğan, “Tüm halkımızı üç köyü yok edecek bu projeye karşı çıkmaya çağırıyoruz” şeklinde yurttaşları da madeni istemediklerine dair ÇED toplantısında duruşlarını göstermeye davet etti.

Ekoloji örgütleri günlerdir Halilağa Bakır Madencilik projesini ÇED toplantısı için köy köy dolaşarak yurttaşlardan imza toplayarak, madenin bölgelerine verecekleri zararlar konusunda bilgilendirme toplantıları yaptılar. Ayrıca “Cengiz Holding, Kazdağları’nı Terket” sloganı altıda change.org üzerinden bir de kampanya başlatıldı

NE ALAMOS NE CENGİZ, KAZDAĞLARI’NIN YOK EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Bu arada Kirazlı Balaban tesislerindeki nöbetlerini tüm baskılara rağmen halen yılmadan sürdüren yaşam savunucuları da bir açıklama yaparak, Cengiz Holding’i Kazdağları’nda istemediklerini belirttiler ve “Ne Alamos Gold’un ne de Cengiz’in Kazdağları’nı yok etmesine izin vermeyeceğiz” sözleriyle Haliağa Bakır Madenciliği projesine karşı duruşlarını ifade ettiler.

Kazdağları’ndaki yaşam nöbetlerini 415 gündür sürdüren yaşam savunucuları, “Kazdağları’nda sayısız canlının yuvasına göz diken Alamos Gold’un karşısında dimdik durduk. Kazdağlarımızı yok etmek için iştahı kabaran Cengiz Holding’in karşısında da yine aynı kararlılıkla dimdik duracağız” sözleri ile 15 Eylül 2020’de ÇED toplantısını yapacak Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madenine karşı duracaklarını söylediler.

3 KÖY YOK OLMA TEHDİDİNDE

Proje alanının Alamos Gold’un alanından 3 kat daha fazla olduğu belirtirken, 3 köyün de yok olma tehdidinde belirtiliyor. ÇED izni alanı toplam 603.53 hektar ve üç poligondan oluşmakta.

Faaliyetin gerçekleştirileceği ÇED alanı; Çanakkale Bayramiç ilçesine kuş uçuşu yaklaşık 22 kilometre mesafede. Maden Hacıbekirler köyüne 0.73 kilometre, Muratlar köyüne 1.74 kilometre ve Halilağa köyüne 4.42 kilometre, Söğütgediği köyüne 3.51 kilometre, Yanıklar köyüne 3.19 kilometre Osmaniye köyüne 2,33 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Faaliyetin gerçekleştirileceği alana ulaşım; İzmir-Çanakkale yolu üzerinden mevcut köy yolları ile sağlanacak.

Madene en yakın su kaynağı Küçüklü Göleti’nin uzaklığı 6.67 kilometre. 1 ve 2 No.lu ÇED alanlarına yakın diğer iki gölet sulama amaçlı kullanılan Bayramiç Işıkeli Göleti ve Bayramiç Yeniceköy Köylüçay Göleti. 1 No.lu ÇED alanının doğusunda, 12.05 kilometre uzaklıkta master plan aşamasında Uzunalan Barajı bulunuyor. ÇED alanları civarındaki içme ve sulama suyu barajı olarak kullanılan diğer barajlar, Altınzeybek-2 ve Bayramiç Barajı var.

19 YILDA 90 MİLYON TON CEVHER ÇIKARILACAK

Şirketin ÇED başvuru dosyasına göre açık ocak üretim yöntemi ile elde edilmesi planlanıyor. Raporda; “Bakır cevheri için kapasite artışı planlanmasına karşın ‘Halilağa Altın ve Bakır Madeni İşletmesi’ projesi kapsamında 2012 yılında alınan ÇED olumlu kararı bulunan proje kapsamında yer altı ocağı üretim yöntemi ile elde edilmesi planlanan altın için bu proje (Halilağa Bakır Projesi) kapsamında herhangi bir üretim faaliyeti gerçekleştirilmeyecektir” deniliyor.

ÇED başvuru dosyasına göre ocak alanından 90 milyon ton cevher çıkartılarak, yılda 6 milyon ton kapasiteli zenginleştirme tesisine iletilerek konsatre ürün elde edilecek. Halilağa Bakır Projesi’nin 2 yıl inşaat dönemi, 15 yıl işletme dönemi ve 2 yıl kapatma dönemi olmak üzere 19 yıllık bir ömrü olacak. Arazi hazırlık ve inşaat aşamasında 2 bin ve işletme aşamasında ise 1000 kişi çalıştırılacağı, istihdamın da “Hacıbekirler, Muratlar, Halilağa, Yanıklar, Osmaniye, Yaylacık köyleri başta olmak üzere Çan ve Bayramiç ilçeleri ile Çanakkale ve Türkiye’den” sağlanacağı ileri sürülüyor.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top