Ana Sayfa > Haberler > Artvinli yurttaşların bilirkişilere seslenişi: Heryerde talan var!

Artvinli yurttaşların bilirkişilere seslenişi: Heryerde talan var!

Pandemi sürecine rağmen doğa talan projeleri hız kesmeden devam ederken, Artvin’in her yanında yapılması planlanan projelere karşı yurttaşların açtığı davaların bilirkişi keşifleri gerçekleşti.

Arhavi Çifteköprü’de taş ocağı ve Pilarget Köyü’nde Hidroelektrik Santral (HES), Borçka Cankurtaran mevkiinde taş ocağı ve Borçka Taşköprü HES projelerine karşı yöre halkının açtığı davaların bilirkişi incelemeleri 10-11 Eylül tarihleri arasında yapıldı.

Rize İdare Mahkemesi’nde görülen davaların bilirkişi incelemelerinin tamamı bölgede yaşayan yurttaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti. Cerattepe maden projesi ardından mahkeme heyetlerinin değişmesi, her türlü talan projesinin yasa ve hukuk tanımadan devam etmesinden kaynaklı yörede yaşayan yurttaşlar doğa için gerçekten adalet talebiyle bilirkişi heyetlerine projeleri neden istemediklerini anlattı.

Taş ocağının  Çifteköprü Vadisi’ni yok edeceği ileri sürülüyor. Dikyamaç köyü de tehdit altıda

Arhavi’de Taş Ocağı Büyütülmek, Pilarget Susuz Bırakılmak İsteniyor

Arhavi Çifteköprü vadisi üzerinde bulunan ve yıllardır doğal yapıyı bozan taş ocağı Rize-Artvin Havalimanı’na dolgu malzemesi amacıyla büyütülmek isteniyor. Taş ocağının bölgeye verdiği zararın gözler önünde olduğunu söyleyen Arhavililer ise taş ocağının büyümesiyle yakın köylerin artık yaşanmaz hale geleceğini belirtiyor.

Pilarget köyünde yapılmak istenen AB Enerji’ye  Saka 1-2 HES inşaatı için halkın açtığı davanın bilirkişi keşfinde ise köylüler “yok denecek kadar azalan deremize HES yaparak bizleri susuz bırakacaklar” diyerek projeye itiraz etti.

Pilarget köyünde yapılan bilirkişi keşfi

Cankurtaran keşfi sağlıksız koşullarda gerçekleşti

Borçka’da yapılmak istenen Taşköprü HES projesi ve Hopa-Borçka arasında bulunan Cankurtaran dağında kurulması planlanan taş ocağına karşı yapılan bilirkişi keşfinde ise yurttaşlar Cerattepe davası sonrası mahkeme heyetlerinin değişmesinden kaynaklı tedirgin olduklarını dile getirdi.

Diğer ilçelerde yapılan incelemeler sonrası akşam saatlerinde yapılan Cankurtaran taş ocağına karşı açılan davanın bilirkişi keşfinin sağlıksız koşullarda gerçekleştiğini söyleyen yöre halkı, “Tam anlamıyla bir keşif gerçekleştiği söylenemez. Heyet akşam saatlerinde geldi ve karanlıkta bölgeyi tam olarak göremeden gittiler. Bizler de bu kısıtla zamanda projeye neden karşı olduğumuzu anlatmaya çalıştık” dedi.