Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > İzmir Bayındır’daki madenin kapasite arttırımı için ÇED toplantısı!

İzmir Bayındır’daki madenin kapasite arttırımı için ÇED toplantısı!

İzmir’in Bayındır ilçesine bağlı Sarıyurt ve Kızıloba Mahallesi’nde kurşun – çinko maden ocağı kapasite artışı talep etti. Proje alanı karacaların yaşadığı Bayındır Ovacık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisinde kalıyor.

İzmir’in Bayındır ilçesine bağlı Sarıyurt ve Kızıloba mahallesi’nde kurşun – çinko maden ocağı kapasite artışı talep etti. Sahada patlayıcı kullanılarak çalışılması planlanıyor. Projenin halkın katılım toplantısı 13 Temmuz Pazartesi günü yapılacak. Bölge sakinleri tepkili. Sarıyurt ve Kızıloba mahallesi’nde CVK Maden İşletmeleri Sanayi ve Ticaret AŞ’nin “Kurşun-Çinko Maden Ocağı Kapasite Artışı, Kırma-Eleme Tesisi ve Sondaj Yöntemiyle Maden Arama Faaliyeti Projesi” için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başladı.

ÇED Başvuru Dosyası’nda yer alan bilgilere göre yaklaşık 810 hektarlık alanda kapasite artışıyla birlikte yıllık 150 bin ton kapasiteli kurşun ve çinko ocağı yapılması planlanıyor. Proje alanı karacaların yaşadığı Bayındır Ovacık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisinde kalıyor.

Halkın katılım toplantısı 13 Temmuz saat 14.00’te Sarıyurt köy meydanındaki köy kahvesinde yapılacak olan projenin yer alacağı alan ise orman ve tarım arazilerinden oluşuyor. Genişletilmek istenen maden sahası içindeki yeraltı ve yerüstü su kaynakları ile havza sularının küçük dereler yoluyla beslediği Ilıca Deresi ise Küçük Menderes Ovası’nın en önemli su kaynaklarından biri. Dereköy, Ergenli, Turan ve Yusuflu köyleri de Ilıca Deresi’nin suyu ile tarım ve hayvancılık yapmakta.

KÜÇÜK MENDERES HAVZASI SU KAYNAKLARINDAN

Genişletilmek istenen maden sahası içindeki yer altı ve yer üstü su kaynakları tarafından beslenen Ilıca Deresi’nin, Küçük Menderes Ovası’nın en önemli su kaynaklarından. Dereköy, Ergenli, Turan ve Yusulu köylerinin de Ilıca Deresi’nin suyu ile tarım ve hayvancılık yapmaktadır. Aynı dere üzerinde inşası devam eden Ergenli Barajı, tamamlandığında, Bayındır’ın içme suyu ihtiyacını karşılayacak. İzmir Valiliği ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü, Orman ve Turizm Bakanlığı’ndan tescil almak üzere olan Efeler Yolu projesinin rotasının da söz konusu köylerden ve genişletilmesi planlanan maden sahasının içinden geçtiğini kaydeden yöre halkı projeye karşı çıkışları ve tepkisini şu görüşlerle ifade ediyor: “Hem tarım topraklarının, hem içme ve sulama suyu kaynaklarının, hem yaban hayatı yaşam alanlarının, hem de eko turizm olanaklarının bulunduğu böyle zengin bir coğrafyanın tam ortasındaki kurşun ve çinko maden sahasının kat be kat genişletilmesi talebi, ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan çok yönlü zararlara ve mağduriyetlere neden olacak”.

DİNAMİT GİBİ PATLAYICILAR KULLANILACAK!

Söz konusu kurşun ve çinko ocağı için hazırlanan dosyada alanda 12 ay boyunca çalışma yürütülecek, ayda 25 gün ve her gün de 16 saat çalışılacağı belirtildi. Ayrıca çalışmalar kapsamında dinamit gibi patlayıcılar da kullanılacak.  Maden alanı Sarıyurt Mahalle merkezine 1.5 kilometre, Ovacık Mahalle Merkezi’ne 2.8 kilometre, Bayındır’a da 9.6 kilometre mesafede.

KARACALARIN YAŞAM ALANI TEHDİT ALTINDA!

Kurşun ve çinko gibi canlılar için tehlikeli ağır metallerin çıkaracağı ocağın bulunduğu alan Bayındır’da 57.8 hektarlık Ovacık Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahası içinde yer alıyor. 22.08.2012’de onaylanan planlara göre bu sahada özellikle karaca türünün çoğalması hedefleniyor. Karacaların yaşam alanı olan bölgedeki ağır metallerin bu açıdan büyük bir tehlike oluşturacağı yönünde yoğun kaygılar var.

Yeni ÇED başvurusuyla genişletilmek istenen maden sahası aynı zamanda karacaların koruma altında olduğu Ovacık Yaban Hayatı Koruma Sahası’nın içerisinde yer alıyor. Vadi, yaban hayatının sürdüğü ender coğrafyalardan biri olmakla birlikte; zeytin, ceviz ve kiraz başta olmak üzere, kestane, elma, üzüm gibi birçok tarımsal ürünün yetiştiği çok verimli bir coğrafya. 

PROJEDE NELER VAR?

Proje kapsamında üretim çalışmalarına paralel olarak, sahadaki rezervin tespiti amacıyla sondaj çalışmaları yürütülecek. Bu kapsamda işletme izin alanı içerisinde 64 adet lokasyonda sondaj çalışmasının gerçekleştirilmesi planlanıyor. Kurşun-Çinko madeninde cevherleşme tipi, jeolojik formasyon, mevcut topografya ve ekonomi göz önüne alınarak kapalı (yer altı) ocak madencilik yöntemi kullanılacak yıllık 150.000 ton malzeme alınması planlanıyor. Yeraltı ocak işletmesi kapsamında üretim faaliyetleri esnasında cevher yanında ekonomik değeri olmayan pasa malzemesi söz konusu olduğu bildirildi. Proje kapsamında yıllık 150.000 ton malzemenin; 90.000 ton (32.609 m31 ) (%60)’u pasa, 60.000 ton (14.219 m32 ) (%40)’unu da cevher oluşturacak.

MADEN GENİŞLERSE NELER OLACAK?

İzmir’in Bayındır ilçesi Sarıyurt ve Kızıloba Mahallelerinde faaliyet gösteren kurşun-çinko maden ocağının sahibi CVK Maden İşletmeleri A.Ş, kapasite artırmak kırma-eleme tesisi ve sondaj yöntemiyle kadem arama faaliyeti projesini de hayata geçirilmesi durumunda geri dönüşü olmayan zararlara dair bazı maddeler şöyle sıralanıyor:

  • Sondaj yapılan alanlarda, çoğu zeytinlik ve meyve bahçesi olmak üzere, orman alanını da içine alan bitki örtüsü sıyrılacak, yol açmak için ağaçlar kesilecektir.
  • Sondajla kesişen su kaynakları kaybolacak; yer altı ve yer üstü suları ağır metallerle zehirlenecektir.
  • Ağır metallerin karışacağı su kaynaklarını besleyen sulama ve içme suyu kaynakları da kullanılamaz duruma gelecektir.
  • Patlatma sonucunda yayılacak gazlar yaban hayatı ve canlı yaşamı olumsuz etkileyecektir.
  • Yoğun kamyon trafiği insan ve yaban hayatını tehlikeye sokacaktır.
  • Türkiye’nin en zengin zeytin, zeytinyağı ve kiraz üretim alanlarından biri olan bölgede, zeytin ve kiraz üretimi, dolayısıyla yerel halkın ekonomik ve sosyal refahı da olumsuz etkilenecektir.
Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top