Buradasınız
Ana Sayfa > Dünya > Hindistan’da hava kirliliği yüzünden fabrikalar ve okullar kapatıldı

Hindistan’da hava kirliliği yüzünden fabrikalar ve okullar kapatıldı

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi ve çevresinde artan hava kirliliğiyle mücadele etmek amacıyla bekömürle çalışan enerji santralı geçici olarak kapatıldı, okullarda da bir hafta süreyle eğitime ara verildi.

Dünyanın en büyük hava kirleticilerinden olan Hindistan‘da hava kirliliği nedeniyle olağanüstü koşullar hayatı etkileme noktasına ulaştı. Hindistan‘ın başkenti Yeni Delhi ve çevresinde artan hava kirliliğiyle mücadele etmek amacıyla beş kömürle çalışan enerji santralı geçici olarak kapatıldı, okullarda da bir hafta süreyle eğitime ara verildi. Başkent Yeni Delhi’de 7 Kasım günü de aşırı hava kirliliği nedeniyle halk sağlığı alarmı verilmişti.

EuroNews‘in haberine göre; Hava Kalite Yönetimi Komisyonu, temel ihtiyaç maddesi taşımayan kamyonların 21 Kasım’a kadar kente ve komşu şehirlere girişini yasakladı. Komisyon ayrıca özel şirketlerde çalışan personelin yarısının evden çalışmasının teşvik edilmesi yönünde yerel yönetimlere talimat verdi. Komisyon bu tedbirlerin hava kalitesinin daha da kötüleşmesinin önüne geçmek için “mücbir” sebeplerden ortaya çıktığını bildirdi.

Yeni Delhi’deki Hava Kalite Endeksi’nin verilerine göre, bu ayki kirlilik seviyesi 500’de 499 birime kadar yükseldi. Bu durum sağlıklı kişilerin de solunum hastası olma tehlikesi altında olduğuna işaret ediyor.

Artan hava kirliliği sebebiyle Hindistan Yüksek Mahkemesi pazartesi günü komisyona ülkenin kuzeyindeki hava kirliliğinin sona erdirilmesi için tedbirler önermesini istemişti. Mahkeme arıca federal ve yerel yönetimleri 20 milyonluk başkentin her kış zehirli hava solumak durumunda bırakan kirlilikle mücadele etmemekle eleştirdi.

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de hava kirliliği (AP) 

İnce parçacık seviyesi çok tehlikeli boyutta

Başkentte son iki gündür alınan tedbirler sayesinde hava kirliliği düzeyinde iyileşme görülse de, tehlikeli ince parçacık miktarının kentin bazı semtlerinde güvenli seviyenin yaklaşık yedi katına yükseldiği belirtiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, havadaki ince parçacıklar için güvenli seviyeyi 25 olarak öneriyor. Yeni Delhi’nin bazı semtlerindeki ölçümlerde ise bu seviye 300’e kadar çıkıyor. Çapı 2,5 mikrometreden küçük olan (PM2.5) ince parçacılar akciğerlere derinlemesine nüfuz ederek akciğer ve solunum hastalıklarına zemin hazırlıyor ve zamanından önce ölüme sebep oluyor.

Yapılan birçok çalışma Hindistan’da her yıl bir milyondan fazla kişi hava kirliliğiyle bağlantılı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Uzmanlar acil önlemlerin kısa vadeli çözüm sunduğuna, uzun vadede işe yaramayacağına dikkat çekiyor.

Meteroloji yetkilileri de kentin üzerini özellikle sabah saatlerinde kaplayan ve smog adı verilen gri renkli zehirli sisin önümüzdeki hafta soğuk rüzgarların gelmesiyle dağılabileceğini belirtiyor.

Dünyanın en büyük hava kirleticilerinden Hindistan’ın kömüre bağımlılığı neden? 

Dünyanın en büyük hava kirleticilerinden Hindistan’ın kömüre bu kadar bağımlı olmasının nedeni, elektriğinin yaklaşık yüzde 70’inin üretiminin kömürden gelmesine dayanıyor. Dünyanın üçüncü en büyük sera gazı yayıcısı durumundaki Hindistan, dünyanın en büyük beşinci kömür rezervine sahip olmasına rağmen, Çin’den sonra en büyük ikinci kömür ithalatçısı konumunda.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, COP26 Zirvesi’nde dünyanın dört bir yanındaki liderlerin önünde 2070 yılına kadar sıfır karbona ulaşma hedefini açıklamasıyla bu yüzden herkesi şaşırtmıştı. Hindistanlı yetkililer, daha önce fosil yakıtların bırakılması hedefine hep karşı çıkıyordu. Ancak COP26 Zirvesi’nde Hindistan’ın son dakikada zirvenin karar metninde “kömürü bırakalım” ifadesi yerine “kömürü azaltalım” baskısını kurması da, COP26 için hayal kırıklığı yaşanmasının bir başka nedeni olmuştu.

İklim Zirvesi’nde bir son dakika golü

Zirvenin son saatlerinde Hindistan’ın İklimden Sorumlu Bakanı Bhupender Yadav, “Gelişmekte olan ülkeler kendi ilerleme politikaları ve yoksullukla mücadele ederken kömür ve fosil yakıtlar kullanmama sözünü nasıl verebilir” diyerek zirvenin karar metnini değiştirdi. Hindistan’a Çin ve diğer ülkelerin de destek vermesiyle tartışma kısa sürede büyüdü. En sonunda ifadede yapılan bir kelimelik değişiklikle karar yumuşatılarak, “kömürden çıkılması” yerine kömür tüketiminin “kademeli olarak azaltılması” kararı verildi.

COP26’yı başarısızlıkla eleştiren ve liderlerin iklim zirvesini “yeşil badana festivali” şeklinde tanımlayan iklim aktivistleri, Hindistan’ın son dakikada zirvenin karar metninde “kömürü bırakalım” ifadesi yerine “kömürü azaltalım” baskısı kurarak amacına ulaşmasını da bir son dakika golü olarak görürken, COP26’nın başarısızlığı ve liderlerin taahhütler konusundaki samimiyetsizlikleri ve ikiyüzlülüğünün bir diğer göstergesi olarak da gösteriyor…

Dünya Haberleri
Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top