Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Ayvacık İlçesi Gülpınar Köyü yakınlarında kurulmak istenen JES için bilirkişi keşfi yapıldı

Ayvacık İlçesi Gülpınar Köyü yakınlarında kurulmak istenen JES için bilirkişi keşfi yapıldı. Yöre halkı tarım alanlarının dibinde ve Tuzla barajına da 200 metre mesafede kurulmak istenen jeotermal santraline karşı dava açmıştı. Mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişilerce dün de bölgede keşif yapıldı.

Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi Gülpınar Köyü yakınlarında kurulmak istenen JES için bilirkişi keşfi yapıldı. Yöre halkı tarım alanlarının dibinde ve Tuzla barajına da 200 metre mesafede kurulmak istenen jeotermal santraline karşı dava açmışlardı. Mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişilerce dün de bölgede keşif yapıldı.

Ayvacık İlçesi Gülpınar Köyü, Yukarıköy ve Kızılkeçili yakınlarında Transmark A.Ş tarafından yapılmak istenen Jeotermal Enerji Santraline karşı Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği tarafından projenin iptali istemiyle dava açılmıştı. Yöre halkı bölgelerinde JES istemiyor ve zararlı olacağı endişeleri taşıyor. Çünkü santralin kurulmak istendiği yer zeytinlik alanlara 3 km.den daha yakın ve tarım alanına çok yakın. Üstelik Tuzla Barajı’na sadece 200 metre uzaklıkta kurulmak istenen jeotermal santralinin Gülpınar köyü içme suyunun da çok yakınında yer aldığı belirtiliyor. Bu nedenle jeotermal projesi yöre halkı tarafından büyük tepki ile karşılandı.

KEŞİF İÇİN YOĞUN GÜVENLİK TEDBİRİ

Keşif alanına girerken jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü ve GBT kontrolu yapıldıktan sonra keşif alanına girilmesine izin verildi. Dava hakiminin yalnız davacı derneği keşif alanına almak istemesine karşı yapılan itiraz sonucunda kademeli olarak önce müdahiller, sonra da tüm gelen katılımcıların alana alınması sonrasında keşif başladı.

TAHRİBAT ŞİMDİDEN GÖZLE GÖRÜNÜR HALDE

Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği tarafından açılan davanın keşfine katılım sağlayan Ekoloji Birliği bileşenlerinden Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, dün yapılan keşif hakkında yaptığı açıklamada, keşif sırasında sondaj kuyularını ve santral alanını Bilirkişi heyeti ile birlikte gezdiklerini belirtirken, “Bu sırada sondaj atıklarının konulduğu atık havuzlarında jeomembranların çatlamış, patlamış olduğu, atık havuzunda hiç bir önlemin, kapatmanın yapılmamış olduğu, içindeki atıkların etrafa karışmış olduğunu gördük. Umarız bu durum bilirkişilerin de dikkatini çekmiştir” dedi.

ŞİRKET İDDİALARA TATMİN EDİCİ CEVAPLAR VEREMEDİ

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği‘nin keşif hakkında verdiği bilgilere göre; keşif sırasında yöre halkının açtığı davanın avukatı Filiz Sonsuz ve Gülpınar Derneği Genel Sekreteri Selma Kanbur, proje dosyanın eksik ve hatalı yönlerini, JES’ lerin zararlarını ve duyulan endişeleri anlattılar. Gülpınar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Şerife Sümer de zeytinlerin, domateslerinin ve yöredeki tarım alanlarının mevcut jeslerden zarar gördüğünü anlattı ve santralı istemediklerini söyledi. Hicri Nalbant ve Prof. Dr. Murat Türkeş’in de katkıları ile JESlerin tarıma olan olumsuz etkileri ve depremsellik konuları da keşif sırasında bilirkişilere ifade edilen konular oldu. Davalı kurum Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve müdahil Transmak şirketi yetkilileri iddialara karşı yanıt vermeye çalıştılar, ama söyledikleri pek de tatmin edici olmadı.

Keşfi izlemek üzere halktan 35 kişinin katıldığını belirten Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, davacı Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği yanı sıra Çanakkale’ den İda Dayanışma Derneği ve Ziraat Mühendisleri Odası, Emekli-Sen Küçükkuyu Şubesi ile muhtar Erhan Cantürk de Gülpınar köylüleri ile birlikte keşife yoğun katılım sağladığı açıklamasında bulundu. JES projesine karşı açılan dava için Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası da müdahillik dilekçeleri verdi.