Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Hatipkışla köylüleri madene karşı birlik oldu: “Zeytinlerimizi kestirmeyeceğiz” | Özer Akdemir

Hatipkışla köylüleri madene karşı birlik oldu: “Zeytinlerimizi kestirmeyeceğiz” | Özer Akdemir

Aydın’ın Karpuzlu ilçesine bağlı Hatipkışla köyü yakınlarında maden faaliyetine karşı köylüler mücadeleye başladı: “Omzumuzda taşıdığımız sularla büyüttüğümüz zeytinlerimizi kestirmeyeceğiz.”

Aydın‘ın Karpuzlu ilçesine bağlı Hatipkışla köyü yakınlarında yapılmak istenen madencilik faaliyetine karşı köylüler mücadeleye başladılar. 7 Haziran günü Aydın Ekoloji ve Yaşam Platformu (AYEP) ile Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) üyelerinin ve Aydın’daki meslek örgütü temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantıda binlerce ağacı kesip binlercesini de kesme hazırlıkları yapan madene karşı mücadele yolları tartışıldı.

“KÖYLERİMİZ MADEN ABLUKASINDA”

Köy meydanında gerçekleştirilen toplantıda konuşan köylülerin avukatı ve aynı zamanda Hatipkışla köylüsü olan Av. Hüseyin Eker, maden firmasının birçok kurumdan onay aldığını ancak köylünün bu projeden haberinin dahi olmadığını anlattı. Eker, “Her şeyi kılıfına uygun hazırlamaya çalışmışlar ama biz de Aydın İdare Mahkemesinde dava açtık. Buradaki zeytinliklerin kesilmesi ile ilgili hukuki bir engel var. Ancak bunun da bertaraf etmenin yolunu arıyorlar” dedi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Ovapınar ve Hatip Kışla köylerinde iki farklı proje için ÇED onayı verdiğini belirten Eker, bu projelerle iki köyün adeta abluka altına alındığını aktardı. Eker, “Zaten köyümüzün altında da bir felspat madeni var. Yoğun yağmurlarda madeninin içinde akan o pis suların akarsulara, derelere, içme sularına karıştığını söylüyor köylülerimiz. Biz davamızı açtık ve mücadeleye başladık, ümitliyiz” diye konuştu.

MESLEK ÖRGÜTÜ TEMSİLCİLERİ KÖYLÜLERİ BİLGİLENDİRDİ

Sonrasında konuşan Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Zeki Oymak, maden sahalarının tarım ve hayvancılığa etkilerini anlattı. Aydın Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Gülseren Yılmaz, madencilik faaliyetlerinin sağlık üzerindeki etkilerini aktarırken, Aydın Barosu Kent ve Çevre Hukuku Komisyonu Başkanı Hicran Danışman ise köylünün çevresini ve yaşam alanlarını koruması ile ilgili yasal haklarını aktardı.

MÜCADELE DENEYİMLERİ AKTARILDI

AYEP Sözcüsü Gönül Yücel Hastaoğlu ile ÇİYAP Sözcüsü Ahmet Uslu ise Aydın ve Çine bölgesindeki çevre mücadeleleri ile ilgili deneyim aktarımında bulunurken, madencilik ve diğer kirletici faaliyetlere engel olabilmenin en önemli yolunun köylülerin kendi mücadelelerine kitlesel bir şekilde katılmak olduğunu söylediler. TEMA Vakfı Aydın temsilcisi Mehmet Özdemir, vakıf olarak köylünün yanında olduklarını söyledi. Konuşmaların ardından söz alan köylüler de “Köyümüz için mücadeleye varız. Omzumuzda taşıdığımız sularla büyüttüğümüz zeytinlerin yok edilmesine izin vermeyeceğiz” dediler. Köylüler, yoğun olarak katıldıkları toplantıda birlik olarak madene engel olma sözü verdiler.


Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top