Buradasınız
Ana Sayfa > Bilim > Google’ın “Dinamik Dünya” haritası, İnsanlığın doğayı nasıl mahvettiğini gerçek zamanlı gösteriyor

Google’ın “Dinamik Dünya” haritası, İnsanlığın doğayı nasıl mahvettiğini gerçek zamanlı gösteriyor

Kullanıcılar orman yangınları, fırtınalar ve diğer felaketlerin manzarayı nasıl değiştirdiğini görebiliyor.

Google‘ın yeni aracı, Dünya’nın yüzeyini ve insanların gezegenin yüzünü nasıl şekillendirdiğini neredeyse gerçek zamanlı izlemenizi sağlıyor.

9 Haziran Perşembe günü piyasaya sürülen Dynamic World‘de renk kodları “su”, “mahsuller” ve “yapı” gibi kategorilere ayrılıyor. Şirketin açıklamasına göre, kullanıcılar manzaranın neyden oluşturduğunu görmek için Haziran 2015 ve şu andan iki gün öncesi arasında bir zaman seçebiliyor.

En ilginci de, kullanıcılar mevsimler veya orman yangınları gibi felaketler karşısında manzaraların nasıl değiştiğini takip edebiliyor ve bu esasen insan kaynaklı iklim krizinin gezegeni nasıl etkilediğini görmenizi sağlıyor.

Söz konusu aracı Google’la birlikte geliştiren kar amacı gütmeyen Dünya Kaynakları Enstitüsü kuruluşundan Craig Hanson, “Dünya ihtiyaç duyulan şeyi topraktan üretecekse, geriye kalan doğayı koruyacak ve kaybedilenlerin bir kısmını onaracaksa, gezegenin her hektarının güvenilir şekilde ve neredeyse gerçek zamanlı olarak izlenmesine ihtiyacımız var” diye yazdı.

Kuzey Kaliforniya’da Caldor Yangını  öncesi ve sonrası arasında bir karşılaştırma. Yeşil alanlar ağaç örtüsünü, sarı alanlarsa “çalılıkları” temsil ediyor (Google/Dynamic World)

The Dynamic World sayfasında arazi örtüsündeki değişikliklerin epey belirgin olduğu olay örnekleri yer alıyor. Geçen yıl Kuzey Kaliforniya‘yı kasıp kavuran Caldor Yangını örneğine tıkladığınızda, araç Tahoe Gölü‘nün hemen güneyindeki bir alana yakınlaşıyor; solda yangın öncesi araziyi ve sağda yangın sonrası araziyi gösteriyor.

Kaydırıcıyı ileri geri hareket ettiren kullanıcılar, Sierra Nevada dağlarının devasa bir bölümünün ağaç örtüsünden “çalılıklara” nasıl dönüştüğünü ve alevlerin ardında bıraktığı yanmış toprakların enkazının detaylarını görebiliyor.

Diğer örneklerse iç karartıcı olmaktan ziyade ilginç. Botsvana‘nın Okavango Deltası‘ndaki bir karşılaştırma, bölgenin mevsimsel sel sırasında nasıl yeşilliklerle dolduğunu gösteriyor. Kullanıcılar, manzaranın nasıl değiştiğini görmek için herhangi bir konumu yakınlaştırabiliyor ve herhangi bir tarih aralığını seçebiliyor.

Google, verilerin uydulardan geldiğini ve manzaraların hızla güncellenmesi için çabucak analiz edildiğini belirtiyor.

İklim krizi, doğal ve inşa edilmiş çevrelerde büyük değişikliklere neden oluyor. Orman yangınları, kasırgalar, kuraklıklar ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi felaketler, kıyı bataklıklarını okyanuslara, ekili arazileri çöle ve kasabaları afet bölgelerine dönüştürerek manzarayı derinden değiştiriyor.

Google, “Bu bilgilerle bilim insanları ve politika yapıcılar gibi kişiler araziyi ve ekosistemleri izleyebilir ve anlayabilir, böylece gelecekte gezegenimizi korumak için daha doğru tahminler ve etkili planlar yapabilir” diyor.

Dynamic World Sayfası’na ulaşmak için tıklayınız


Indepedent

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top