Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği, Türkiye ve Katar arasında imzalanan Su Mütabakatı Zaptı’nın içeriğinin kamuoyuna açıklanmasını istedi

Ekoloji Birliği, Türkiye ve Katar arasında imzalanan Su Mütabakatı Zaptı’nın içeriğinin kamuoyuna açıklanmasını istedi

Ekoloji Birliği, 25 Kasım Çarşamba günü Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Katar Devleti Hükümeti arasında su yönetimi alanında yapılan işbirliği mutabakat zaptına ilişkin bir açıklama yayınladı.

Türkiye ve Katar arasında imzalanan su mutabakatı zaptı ilgili olarak anlaşmanın içeriğinin kamuoyuyla paylaşılması istenilen açıklamada, suyun çeşitli şekillerde uluslararası pazar haline getirildiğine vurgu yapılarak “Her alanda yaşanan özelleştirmeler yerli ve yabancı sermayeye satış süreci bizleri su anlaşması konusunda kaygılandırmaktadır” ifadeleri ile yapılan açıklamanın ayrıntılarının kamuoyuna açıklamamasının kaygıları daha da arttırdığına vurgu yapıldı.

Bu durumun kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada “Bizler Ekoloji Birliği olarak suyun yaşamın tartışmasız ana maddesi olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Su ticari meta olarak kullanılamaz” denildi. Ekoloji Birliği’nin konu hakkında yaptığı açıklama metni şöyle:

KATAR İLE YAPILAN ‘SU ANLAŞMASI‘NIN İÇERİĞİ AÇIKLANSIN!

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Katar Devleti Hükümeti arasında yapılan Su Yönetimi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı’nın içeriği bilinmiyor. Her alanda yaşanan özelleştirmeler ve yerli ve yabancı sermayeye satış süreci bizleri “su” anlaşması konusunda kaygılandırmaktadır.

Suyun meta haline getirilmesi sonrası, artık su politikaları uluslararası pazar haline getiriliyor. Bizler Ekoloji Birliği olarak suyun yaşamın tartışmasız ana maddesi olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Su ticari meta olarak kullanılamaz.

Bu nedenle Katar’la yapılan “su anlaşmasının” içeriği bir an önce açıklanmalıdır. Türkiye sularının üzerinde Katar’ın etkinliğin artırılması kabul edilemez. Halkların suya ulaşımı kolaylaştırılması gerekirken bu tür anlaşmalarla zorlaştırılmaktadır. “Yapılan anlaşma “yeraltı suları, su kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi, su kalitesi, arıtma ve gıda güvenliği” gibi vurgular geçse de bu zamana kadar deneyimlerimizden biliyoruz ki, “arıtma, geliştirme, koruma” iddialarının arkasından yeni saldırılar gündeme geliyor.

Türkiye gelecekte “su fakiri” bir ülke olma yolunda ilerliyor!

ANLAŞMANIN İÇERİĞİ BİLİNMİYOR, AÇIKLAMALAR MUĞLAK

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan “Bu mutabakat zaptı, sadece iki ülke arasında su yönetimi alanında deneyim ve tecrübelerin paylaşılması ve bilgi alışverişini mümkün kılacak bir metindir. Bu imzalanan metin, iki ülkenin birbirinden su temini, su nakli, suyun paylaşılması ve benzeri hususları içermemektedir” açıklaması yapılsa da, anlaşma metni yayımlanamamaktadır.

KURAKLIK TEHDİDİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Bu anlaşmasının içeriğinde neler var? Katar’ın Türkiye’de toprak alması, şirket satın alması yanında yeni anlaşmalar kuşkumuzu artırıyor. Ayrıca açıklanan verilere göre Türkiye barajlarındaki su seviyesi yüzde 35 seviyelerine düşmüş, kuraklık tehdidiyle karşı karşıyayız. Türkiye’nin su fakiri ülkeler arasında olduğu da biliniyor. Yaşamsal öneme sahip su politikası stratejik öneme sahiptir.

Su, tüm canlıların yaşam kaynağıdır

SU BİR META DEĞİL, YAŞAM KAYNAĞIDIR

Su, hem ekolojik denge hem de biyoçeşitlilik bakımından da vazgeçilmezimizdir. Ciddi planlamalarla tüm canlıların yaşam hakkına saygı çerçevesinde değerlendirilmeli ve kesinlikle ticaret haline getirilmemelidir.

Halkın suya erişimi gün geçtikçe azalırken yapılan anlaşmanın içeriğinin açıklanmaması anlaşılır değil. Ekoloji Birliği olarak suyun ticarileşmesine; HES, JES, nükleer ve termik santraller ve maden çalışmalarıyla suların kirletilmesine karşı mücadele ederken Katar’la yapılan anlaşmayla yeni tehlikelerle karşı karşıya kalacağız. Anlaşmanın içeriği açıklanmalı, suyun ticarileşmesine izin verilmemeli.

SU, YAŞAMDIR, SATILAMAZ!

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top