Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Bülent Şık’a 1 yıl 3 ay hapis cezası

Bülent Şık’a 1 yıl 3 ay hapis cezası

Sağlık Bakanlığı’nın kanserojen kimyasalları tespit etmeyi amaçlayan projesine ilişkin gizlediği bulguları açıkladığı için yargılanan Gıda Mühendisi Bülent Şık’ın davasından mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme, Şık’ın “yasaklanan bilgileri temin”den beraatine, “göreve ilişkin bilgileri açıklamak”tan ise 1 yıl 3 ay hapis cezası almasına hükmetti.

Gıda Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık hakkında Sağlık Bakanlığınca yürütülen projeye ilişkin bulguları kamuoyuyla paylaştığı gerekçesiyle açılan davanın üçüncü duruşması İstanbul Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Hakime Nursel Bedir, Şık’ın “yasaklanan bilgilerin temini” suçlamasından beraatine; “göreve ilişkin bilgilerin açıklanması” suçlamasından 1 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

“Sanığın pişmanlığı ilişkin bir beyanı bulunmadığı” gerekçesiyle hapis cezasında erteleme yapılmadı. Yerel mahkemenin kararı sanık ve avukatlarının itirazı yoluyla istinaf mahkemesine taşınacak, istinaf hükmünden sonra karar keşinleşecek.

Şık HAGB’yi kabul etmedi

Duruşmaya yoğun katılım olması ve 2. Asliye Ceza Mahkemesi salonunun küçüklüğü nedeniyle duruşma, 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nin salonunda görüldü. Duruşmayı izleyenler arasında çok sayıda avukat, insan hakları savunucusu ve meslek örgütü temsilcilerinin yanı sıra RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, HDP milletvekilleri Ahmet Şık ile Oya Ersoy, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Barış İçin Akademisyenler yer aldı.

Esasa ilişkin savunmasını sunan Bülent Şık, hakime Bedir’in “Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını (HAGB) kabul ediyor musunuz” sorusuna karşılık HAGB’yi kabul etmediğini söyledi.

“Yayınlanması değil yayınlanmaması suç”

Şık’ın ardından savunma yapan avukatlardan Can Atalay, “Bülent Şık bir yurttaş ve bilim insanı olarak görevini yerine getirmiş, ifade özgürlüğü hakkını kullanmıştır” dedi. Atılı suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığını belirterek müvekkilinin beraatine karar verilmesini istedi.

Avukat Tora Pekin ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ifade özgürlüğüne dair ilkelerine değinerek, “Demokratik toplumun gereklerine aykırı müdahale var. Kendisi bu dava ile uğraşmak yerine çok daha kıymetli bilimsel üretimine devam edebilirdi. Yayınladığı bilgiler halk sağlığını ilgilendiren bilimsel bilgilerdir. Yayınlanması değil yayınlanmaması kamu yararına aykırıdır” diye konuştu.

AİHM ve Yargıtay kararlarına da vurgu yapan Pekin, “Yüksek yargı da sanki ifade özgürlüğü konusundaki krize el atma niyetindeç Mahkemenizin de özgürlüklerin önünü açan bir karar vermesini bekliyoruz” dedi. Uluslararası ifade özgürlüğü kuruluşu olan Article 19’un uzman mütalaasını da mahkemeye sundu.

1 yıl 3 ay hapis cezası

Verilen aranın ardından kararını açıklayan Hakime Bedir, Şık’ın “yasaklanan bilgileri açıklama” suçundan “suçun unsurları oluşmadığı” gerekçesiyle beraatine; “göreve ilişkin bilgileri açıklama” suçundan “suçun işleniş şekli, suç konusunun önem ve değeri, sanığın kastının yoğunluğu” gerekçeleriyle 1 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Şık’ın duruşmadaki tutum ve davranışları nedeniyle cezada altıda bir oranında indirim yapılarak 1 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. “Sanığın pişmanlığı yönünde herhangi bir beyanı bulunmaması” nedeniyle cezada erteleme yapılmadı.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top