Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > BM, ‘doğa katliamı’na sessiz kalmadı, Limak’la yapılan anlaşma bozuldu

BM, ‘doğa katliamı’na sessiz kalmadı, Limak’la yapılan anlaşma bozuldu

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, (UNDP) Limak’ın İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nın da gerçekleştirdiği doğa katliamına sessiz kalmadı. UNDP, Limak’ın Akbelen Ormanı’nı talan etmesi ve kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine Limak Vakfı ile ortaklığını bitirdiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, (UNDP) Limak’ın İkizköy‘de bulunan Akbelen Ormanı‘nın da gerçekleştirdiği doğa katliamına sessiz kalmadı. UNDP, Limak’ın Akbelen Ormanı’nı talan etmesi ve kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine Limak Vakfı ile ortaklığını bitirdiğini duyurdu.

Muğla Milas’taki İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı‘nda maden sahasının genişletilmesi için yapılan orman talanına ilişkin yerel halkın ve aktivistlerin tepkisi hem Türkiye hem de dünya kamuoyunda geniş biçimde yer bulmaya devam ediyor. Akbelen direnişine katılan vatandaşların Birleşmiş Milletler’e yazdığı mektup ise sonuç verdi.

Akbelen’de ağaç kıyımına yol açan Limak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir’in Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Şubesinin üyesi olduğu ortaya çıkmıştı. Akbelen’deki kıyımın ardından harekete geçen vakıf, Özdemir’in mütevelli heyeti üyeliğinden resmi olarak ayrıldığını açıklamıştı.

İlgili haber: WWF-Türkiye, madencilik faaliyetleriyle ilişkisi bulunan isimlerle yollarını ayırıyor

Akbelen’deki ağaç kesiminin önlenmesi için çalışma yürüten İkizköy Çevre Komitesi, ortaya çıkan tüm geleişemerden soınra Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’na (UNDP) bir mektup yazarak Limak Holding ile yürüttüğü sosyal sorumluluk çalışmalarını sonlandırmasını talep etti. UNDP yaptığı açıklamada “Yapılan incelemeler UNDP’ye Limak Vakfı ile ortaklığını sona erdirme dışında başka bir seçenek bırakmamıştır” dedi.

Limak Holding’in Akbelen’de sebep olduğu hak ihlallerinin Birleşmiş Milletler’in (BM) ilkeleri ile bağdaşmadığını ortaya koyan İkizköy Çevre Komitesi, kuruluştan Akbelen’de yaşananları durdurmak için etki gücünü kullanmasını ve kendi şeffaflık taahhüdüne istinaden kamuoyunu bilgilendirmesini de talep etti.

İlgili haber için tıklayınız: Akbelen’den BM’ye ‘Limak ile iş birliğini sonlandır’ çağrısı

LİMAK’IN SEBEP OLDUĞU HAK İHLALLERİ SIRALANDI

Limak Holding’in Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile yürüttüğü kız çocuklarına yönelik kurumsal sosyal sorumluluk projesini gündeme getiren İkizköy Çevre Komitesi, Birleşmiş Milletler’e yazdığı mektupta Limak’ın sebep olduğu hak ihlallerini sıraladı ve bu şartlar altında iş birliğinin devam etmemesi gerektiğine dikkat çekti.

İkizköy Çevre Komitesi’nin mektubunun ardından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Ofisi bir açıklama yayınladı ve Limak Vakfı ile ortaklığını sona erdirdiğini duyurdu.

‘SONA ERDİRME DIŞINDA BAŞKA BİR SEÇENEK KALMIYOR’

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“UNDP değişen koşullara bağlı olarak özenli incelemelerini güncellemektedir. Son aylarda sivil toplum aktivistleri tarafından dile getirilen endişeler, UNDP’yi Limak Grubu için özenli inceleme sürecini yenilemeye teşvik etmiştir. İnceleme sonuçları, UNDP’ye Limak Vakfı ile ortaklığını sona erdirme dışında başka bir seçenek bırakmamıştır. Ayrıntılar, UNDP’nin önümüzdeki günlerde ortakları ile yapacağı görüşmelerde kararlaştırılacaktır.”

PROJENİN AYRINTILARI

UNDP’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“UNDP, 2016 yılından beri ‘Türkiye’nin Mühendis Kızları’ adıyla bilinen, geleneksel olarak erkeklere özgü kabul edilen mühendislik ve diğer teknik mesleklere kadın katılımını artırmayı amaçlayan bir programı desteklemektedir. Program, Limak Vakfı tarafından yürütülen kız çocuklarına yönelik burs programı biçiminde başlamıştır. T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile imzalanan bir anlaşma kapsamında, UNDP, anılan programı kadınların ekonomik güçlenmesine yönelik etkili bir araç haline getirmek üzere Limak Vakfı ile birlikte çalışmıştır.

Geçtiğimiz yedi yıl boyunca, 860 kız çocuğu ‘Türkiye’nin Mühendis Kızları’ programından yararlanmış, öğrenim bursları almanın yanı sıra staj, mentorluk, koçluk, ağ oluşturma ve işe yerleştirme dahil farklı biçimlerde desteklere kavuşmuştur. Program, 25 ilde 39 devlet üniversitesini kapsamaktadır ve 40 ildeki 125 lisede de mühendislik mesleğini tanıtıcı faaliyetler düzenlenmiştir.” 

UNDP’nin açıklamasının tamamına ulaşmak için tıklayınız

DİLE GETİRİLEN ENDİŞELER

Açıklamanınj devamında şöyle denildi: “UNDP, program giderlerini karşılamak üzere Limak Vakfı’ndan toplam 795.060 ABD doları fon almıştır. Sosyal medyada iddia edilenlerin aksine, UNDP hiçbir zaman Limak’a finansman sağlamamıştır.

UNDP, bu ortak girişimin sonuçlarıyla gurur duymaktadır. UNDP değişen koşullara bağlı olarak özenli incelemelerini güncellemektedir. Son aylarda sivil toplum aktivistleri tarafından dile getirilen endişeler, UNDP’yi Limak Grubu için özenli inceleme sürecini yenilemeye teşvik etmiştir.

İnceleme sonuçları, UNDP’ye Limak Vakfı ile ortaklığını sona erdirme dışında başka bir seçenek bırakmamıştır. Ayrıntılar, UNDP’nin önümüzdeki günlerde ortakları ile yapacağı görüşmelerde kararlaştırılacaktır.”


Cumhuriyet

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top