Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Yatağan Termik Santrali’nin işletmecisinden Turgut Çevre Derneği Başkanı’na dava

Muğla’nın Yatağan İlçesi’nde Yatağan Termik Santrali’ni işleten Bereket Enerji, Turgut Çevre Derneği Başkanı Kazım Erol’a işyeri dokunulmazlığını ihlal ettiği iddiası nedeniyle dava açtı. Erol, “Hukuksuzluğa karşı hukuk mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

Muğla ili Yatağan ilçesindeki Termik Santrali’ne kömür sağlayan maden ocaklarının doğa, tarım ve tarih kıyımı hız kesmeden sürerken, bölgede yaşayan halk ise termik santralle karşı mücadelesini sürdürüyor. Bölgede termik santralle karşı mücadele vermekte olan Turgut Yardımlaşma Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği‘nin başkanı Kazım Erol’a, Bereket Enerji tarafından işyeri dokunulmazlığı ihlal ettiği iddiası ile dava açıldı.

“YAPILAN, KANUNSUZCA MADENCİLİĞİ BELGELEMEK İÇİN”

Konu hakkında açıklama yapan Kazım Erol, şunları dile getirdi: “Turgut Çevre Derneği olarak, yaşam alanımızı korumak amacıyla Bereket Enerji’nin kömür ruhsat sahasındaki zeytincilik kanunu, 1. Derece arkeolojik sit alanı olmasına rağmen yapılan kanunsuzca madenciliği belgelemek için bu alanda fotoğraf çektim. Yapılan kanunsuzluğu gösterdik.”

Erol sözlerine şöyle devam etti: “Bu konu anayasamızda da ve Atatürk’ün bize yol gösterdiği Nutuk kitabında da bizlere vermiş olduğu bir görevdir. Hukuksuzluğa karşı hukuk mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.”

Turgut Yardımlaşma Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Kazım Erol, bölgede sessiz sedası faaliyete geçirilmesi planlanan projeler ile bölgedeki içme ve tarımsal sulama kaynaklarının yok olma tehlikesinde olduğunu dile getirdi.

“Zeytinliklerini Satmaları İçin Dönüm Başına 90 Bin TL Teklif Ediliyor”

Bir süre önce Termik Santrale kömür sağlayan ocakların, santrali işleten şirket tarafından büyütülmek istenmesi ve bunun için de Turgut Mahallesi halkına, altında kömür bulunan zeytinliklerini satmaları için dönüm başına 90 bin TL teklif edildiği iddiası gündeme getirilmişti. Bölge halkı tarafından termik santralin etkilerine karşı tepkilerini dile getirmek için kurulan Turgut Yardımlaşma Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Kazım Erol, “Bölgede çarpık ilişkiler var. Bu çalışmalar Arkeolojik SİT Alanı’nda yapılıyor. Önlem alınmazsa zeytinlikler elden gidecek. Heyelandan dolayı köy de tarihe karışacak. Saha büyütülünce Muğla’nın içme suyunu sağlayan Bahçeyaka kaynakları da elden gidecek” açıklamalarında bulunmuştu.

Yatağan Termik Santrali’ne kömür sağlamak için açılan açık ocak kömür madenleri zeytinlikleri yok ediyor. Madenler yüzünden oluşan toprak kaymaları nedeniyle köyler de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya…