Buradasınız
Ana Sayfa > Arkeoloji > Ayvacık’taki antik yol yok olma tehdidi altında!

Ayvacık’taki antik yol yok olma tehdidi altında!

Çanakkale Ayvacık’ya yerleşim yerlerini birbirine bağlayan ve antik çağdan kaldığı düşünülen yol, iş makineleri ile yok edilerek genişletilmek isteniyor.

Çanakkale Ayvacık‘ta yerleşim yerlerini birbirine bağlayan ve antik çağdan kaldığı düşünülen yollar yok edilmek isteniyor. Tarihi tam olarak bilinmeyen taş döşeli yolları konutlarına yeni yol açmak için iş makineleri ile yok ederek genişletmek isteyenlerle bölgede yaşayanlar karşı karşıya geldi. Öte yandan çalışmalar sırasında bölgedeki asırlık zeytin ağaçlarının da zarar görebileceği ileri sürülüyor.

“ANTİK ÇAĞLARDAN KALDIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Koyunevi Köyü Sokakağzı mevkiinden Balabanlık köyüne kadar uzanan taşlarla döşenmiş yolun ne zamandan kaldığı tam olarak bilinmese de bölgede çok sayıda antik çağdan kalan yerleşim olduğu için bunlar arasındaki ulaşımı sağladığı düşünülüyor.

Koyunevi köyünde yaşayan Sevin İmre, babasından kalan arazide bulunan antik yolun yakınlara yapılan başka bir konut için genişletilmek üzere tahrip edilmek istendiği ileri sürdü.

Turistik bir yer olan bölgede arsaların konut yapımı için zaman içerisinde satıldığını belirten İmre, “Bu konutlara yol yapabilmek için antik çağdan kaldığını düşündüğümüz taş döşeli yolu yok etmek istiyorlar. Yol bizim arazimizden geçiyor. Araştırılsa arkeolojik sit alanı ilan edileceğini düşünüyoruz. Bunun için Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na da başvurduk” dedi.

YOLU KEPÇEYLE YIKMAK İSTEDİLER

Bölgeye yapılan bir yazlık konuta giden yolun genişletilmesi için kendilerine hiç sorulmadan taş döşeli yolun iş makineleri ile yok edilmeye çalışıldığını belirten İmre olayla ilgili şunları anlattı:

“Köyden araziler konut yapımı için satılmaya başlayınca her yerimiz betona boğuldu. Bizim bu yolun yok edilmesine karşı mücadelemiz de on yıldır sürüyor. Ben iki kere kepçelerin önüne geçtim. En son 13 Ağustos sabahı köy muhtarı ile birlikte 7 kişinin bir kepçeyle antik yolu yıkmak için geldiklerini gördük. Üç kadın yaşıyoruz biz evde. Kadınlar olarak 7 adamın karşısına çıkarak yaptıklarının hukuksuz olduğunu, yolun tahrip edilmesine izin vermeyeceğimizi söyledik. Köy muhtarı ise bize bağırarak ‘Burada devlet benim. Bu yol 3 metre genişleyecek, sizleri de kim oluyorsunuz’ türünden tehditvari sözler söyledi. Biz de bütün bu tehditleri kameraya kaydettik ve jandarmayı çağıracağımızı söyledik. Köyden de bize destek için köyden bir avukat arkadaş geldi. Jandarmaya haber vermemiz üzerine muhtar ve beraberindekiler hemen bölgeyi terk ettiler.”

YOLLARDA DEVELER YÜK TAŞIRDI

Yolun Balabanlı köyü ile Koyunevi köyü Sokakağzı mevkii arasında kalan kısmının görünürde olduğunu, çok daha uzun bir bölümünün ise toprak altında gün yüzüne çıkarılmayı beklediği söyleyen İmre, “Ben burada doğdum büyüdüm. Ömrüm buralarda, bu yolların üzerinde geçti. Bu ev de bize dedemizden kalma. Dedem 8 nesil öncesine kadar sayardı. Elli dört yaşındayım. Bu taş döşeli yollardan develerin zeytinyağı fabrikasına yük taşıdığı günleri bilirim. Bu duvarların üzerine çıkarak zeytin toplardık çocukken. Yolun tarihini tam bilemiyoruz ama Romalılardan kaldığını sanıyoruz. Orijinal taşlarla döşeli ve son derece iyi korunmuş. Bu yol geçmişten bizlere kalan bir kültür mirası. Korumak, gelecek nesillere aktarmak bizim görevimiz” diye konuştu.

Ayrıca yol çevresinde Osmanlı döneminden kalma “vakıf ağaçları” denilen zeytinliklerin olduğunu hatırlatan İmre, “Aralarında kazayağı denilen damgalar bulunan yüzlerce yıllık ağaçlar var. Bu ağaçların zeytinleri yüzyıllardır yoksul köylüler tarafından toplanır. Yolla birlikte bu ağaçlar da zarar görecektir. Yolun korunması ve tescili için Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na başvurduk. Henüz bir inceleme yapılmadı. Muhtarın ve evine yol yapmak isteyen kişinin tehditleri ise devam ediyor. Yolu genişletmek için dava açtılar. 16 Eylül’de duruşmamız var. Bizler dedelerimizden yörenin tarihini dinleyerek, tarih bilinciyle büyüdük. Bu nedenle antik yolu ve tarihimizi korumakta kararlıyız” dedi.

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top