Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Vatandaşa “terbiyesizlik etme lan” diyen ve yuhalanarak köyden ayrılan kaymakam görevden alındı

Vatandaşa “terbiyesizlik etme lan” diyen ve yuhalanarak köyden ayrılan kaymakam görevden alındı

Konya’nın Ilgın ilçesine bağlı Çavuşcugöl Mahallesi’nde, açılması planlanan kömür ocağı için tarlalarının kamulaştırılmasına karşı gelen mahalle sakinleri karayolunu trafiğe kapattı. Yurttaşlardan birine ‘Terbiyesizlik yapma lan’ diye çıkışan Ilgın Kaymakamı köylülerin yukalamaları üzerine köyden ayrılmak zorunda kaldı. Kaymakan Ilgın’ın dün görevden alındığı haberi öğrenildi.

Konya‘nın Ilgın ilçesine bağlı Çavuşcugöl mahallesinde, açılması planlanan kömür ocağı için tarlalarının kamulaştırılmasına karşı gelen mahalle sakinleri karayolunu trafiğe kapattı. Eylemlerini sonlandırmaları için bölge halkıyla görüşmeye gelen Ilgın Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu yurttaşlardan birine ‘Terbiyesizlik yapma lan’ diye çıkıştı. Bunun üzerine bölge halkı kaymakamın sert tavrını yuhalayarak protesto etti.

Tepkiler üzerine Kaymakam Kadiroğlu’nun bölgeden ayrılmak için aracına gittiği sırada Jandarma ve halk arasında arbede yaşandı. Köylülere müdahale eden jandarma 4 kişiyi gözaltına aldı, 3 köylü yaralandı. öğlenden sonra köylülerle yapılan toplantıya katılan ve “Niye dövdürüyorsun bu vatandaşı” diye soran yurttaşa “Terbiyesizlik yapma lan” diyen Ilgın Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu, dün akşam da görevden alındı. Geçtiğimiz günlerde AKP Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir de kendisine ‘Memlekette satmadık yer bırakmadınız’ diyen vatandaşları azarlamıştı.

MÜLKÜ ŞİRKETLERE PEŞKEŞ İÇİN ELİNDEN ALINAN HALK DA YOLU KAPATTI

Konya‘nın Ilgın ilçesine bağlı Çavuşcugöl Mahallesi’nde 3 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun 165 bin metrekare sahada kömür üretim faaliyetlerini devam ettirebilmesi için acil kamulaştırma kararı alındı.

Çavuşçugöl Mahallesi halkı evlerinin yanı başındaki birinci sınıf tarım arazilerinin kömür ocağı yapmak için Mart 2020 tarihinde kamulaştırılmasına karşı haftalardır seslerini duyurmaya çalışıyorlardı. Kamulaştırma kararına karşı dava açan köylüler, şirketin iş makinelerinin tarlalarına girerek çalışma yapmasına karşı dün traktörleri ile birlikte Çavuşcugöl-Tursunlu karayolunu kapatarak oturma eylemi yaptı. Jandarma köylülerin oturma eylemine müdahale etti, bazı köylüler çeşitli yerlerinden yaralandı. Köylülerden Hasan Kahraman‘ın kolu ve başka bir köylünün de parmağı kırılırken, Hasan Kahraman kolu kırık olmasına rağmen hastaneye götürülmek yerine gözaltına alındığı öğrenildi.

KAYMAKAMDAN KÖYLÜYE HAKARET: “TERBİYESİZLİK YAPMA LAN”

Olayların büyümesinin ardından köylülerin talebi üzerine dün öğleden sonra eylem yapılan yere gelen Ilgın Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu, köylülerden eyleme son vererek karayolunu açmalarını istedi. Yaşlı bir köylünün neden eylem yaptıklarını anlatmaya çalışması ve “Niye dövdürüyorsun bu vatandaşı” diye sorması üzerine köylüye çıkışan ve “Terbiyesizlik yapma lan” diye azarlayan Kaymakam’a köylüler tepki gösterdi.

Köylülerin tepkisi sonrası Kaymakam Kadiroğlu jandarmalar arasında apar topar aracına bindirilerek uzaklaştırılırken jandarma köylülere müdahale etti, havaya ateş açtı. Köylüler “Biz topraklarımızı korumaya çalışırken bu devlet jandarmaya coplattı bizi” diye tepki gösterdiler. Akşam saatlerinde jandarmanın dört köylüyü gözaltına aldığı öğrenildi. Gözaltına alınanlardan Ayşe ve Deniz Fidan çiftinin 18 yaş altındaki çocukları, geceyi komşularında geçirmek zorunda kaldı.

VALİ YARDIMCISI GEÇİCİ OLARAK GÖREVLENDİRİLDİ

Konya Valiliği, Dün “Terbiyesizlik yapma lan” diyerek vatandaşı azarlayan Yunus Fatih Kadiroğlu’nun valilik emrine alındığını duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada, Yunus Fatih Kadiroğlu’nu mahallelinin galeyana getirdiği ve tahrik ettiği savunularak, “Bu tahrikler karşısında istenmeyen bir söz Kaymakam Kadiroğlu tarafından sarf edilmiştir” denildi.

Ilgın Kaymakamlığı görevine Vali Yardımcısı Mehmet Aydın‘ın görevlendirildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi: “Toplulukta kolluk kuvvetlerine mukavemet eden, Kaymakam Kadiroğlu’na karşı tahrikte bulunan ve hakaret edenlerle ilgili gerekli işlemler başlatılmıştır. İstenmeyen bu hadiseden sonra Ilgın Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu, Konya Valiliği emrine alınmıştır. Konya Vali Yardımcısı Mehmet Aydın ise geçici olarak Ilgın Kaymakamı olarak görevlendirilmiştir.”

MİLLETVEKİLİ, “KÖYÜ SATTI DİYEN ŞEREFSİZDİR” DEMİŞTİ

Çavuşçugöl köylüsü AKP Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir geçtiğimiz günlerde kendi köylüsünden tepki görmüştü. Köyde yapılan toplantıda bir vatandaş Özdemir’e, “Memlekette satmadık birşey bırakmadınız. Sizi niye dinleyelim” diye tepki göstermişti. Özdemir köylüyü “Köyü satan da sattı diyen de şerefsizdir. Ben böyle terbiyesizlik görmedim” sözleriyle azarlamıştı.

YOKUŞ: EŞKİYA DÜZENİ Mİ KURULDU?

Çavuşçugöl köylülerine yapılan müdahale ile ilgili bir açıklama yapan İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Türk askerini köylülerin üzerine sürmelerini kınıyorum, ayıplıyorum. Burada bir dava açıldı, mahkeme kararı bekleniyor. Bunların acelesi ne? Sizin 300 yıllık ata topraklarınızın üzerine konulmasına itiraz etmeyecek misiniz? Kaymakam ayağında terliklerle lütfedip köye gelmiş! Sonra bir köylüyle tartışıp, hakaret etmiş. Jandarmaya alın bunu demiş. Türkiye’de bir eşkıya düzeni kuruldu da bizim mi haberimiz yok? Bütün köylülerimize sesleniyorum. Neme lazımcı olmayın. Orada kömür ocağı açıldıktan sonra orada yaşayamazsınız. Çavuşçugölü terketmek zorunda kalırsınız” dedi.

KAMULAŞTIRMA VE KÖMÜR OCAĞINA KARŞI DAVA AÇILDI

Çavuşçugöl’deki kamulaştırma kararlarına ve kömür ocağına verilen işletme ruhsatına karşı dava açan Av. Halil Özkan, bölgenin “Büyük Ova Projesi” içerisinde olduğunu belirterek, “Çavuşlugöl sit alanı ve 1. Sınıf Tarım Arazisi kapsamında bölgede madencilik faaliyeti yürütülemeyeceğinden, ruhsatlandırma usule aykırı. Bu gerekçelerle Konya İdare Mahkemesinde yürütmeyi durdurma talepli dava açtık” dedi.

MADEN SAHASI MAHALLEYE 200 METRE 

Ilgın’a bağlı Çavuşçugöl beldesi, Bütünşehir yasasının ardından mahalle statüsüne geçmiş. 1. derece arkeolojik sit korumasında olan binlerce yıllık höyüklerin, göçmen su kuşlarının uğrak yeri Çavuşçugöl göletinin yakınlarındaki mahalle aynı zamanda Konya Altınova Projesi içinde de kalıyor. Mahalleye yakın bir yerde 2006 yılında TKİ tarafından işletmeye başlayan kömür ocağı, daha sonra özel bir şirkete geçerken, şirket 2012 yılında zarar etiği gerekçesi ile maden sahasını olduğu gibi bırakarak gitmiş. Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru başka bir şirket tarafından bölgede, Çavuşçugöl mahallesi evlerine 200-300 metre mesafedeki bir arazide yine kömür işletmeciliği yapmak için arazi satın alma girişimleri olmuş. Ilgın kaymakamı, belediye başkanı ve şirket yetkililerinin bu yılın başlarında Çavuşçugöl köylülerine 200 dekarlık bir arazinin şirkete satılması yönündeki teklifleri köylüler tarafından reddedilmiş. Reddedilen bu tekliften on gün sonra ise Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile satın alınmak istenen araziler “kamu yararı” gerekçe gösterilerek kamulaştırılmış. 

“KAMU YARARI BUNUN NERESİNDE?”

Bir gecede ailesinin iki yüz yıldır ekip diktiği 200 dekarlık tarlalarının kamulaştırıldığını söyleyen Çavuşçugöl köylüsü Sıtkı Mavuş, “kamu yararı” gerekçesine tepki gösteriyor. Daha önce işletilip terk edilen arazinin durumunu “içler acısı” olarak tanımlayan Mavuş, “Bizim bu arazimizi de aldıklarında aynı burası gibi yapacaklar. Yemyeşil olan tarlaları nasıl on yılda harabe haline getirip rehabilite etmeden gidebiliyorlar. Maden kanununu, terk edilecek alanın eski haline getirilmesi gerektiğini bir köylü olarak ben biliyorsam bu madene izin veren yetkililer bilmiyorlar mı? Kamu yararı bunun neresinde? Bu tarlalarda sesleri solukları çıkmayan binlerce canlının evi var. Onlar ne olacak?” dedi.

Arazisinin hemen yanında DSİ tarafından 1966 yılında yapılan sulama kanalı ve Abdülhamit zamanında yaptırılan Hicaz Demiryolunun da bulunduğunu belirten Mavuş, kömür ocağının bunları da yok edeceğini, kanalın yerinin değiştirileceğini söyledi. Mavuş, hazineye ait arazilerin satışı kanunu çıktığında kendilerinin talip olduğunu ancak 12 yıl önce verdikleri dilekçeye hala yanıt gelmediğini aktararak, bu şirket nasıl birkaç haftada tapu alabiliyor?” diye sordu.

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top