Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Turgutlu’da “Pandemi sürecinde halk sağlığı ve çevre sorunları” konulu söyleşi yapıldı

Turgutlu’da “Pandemi sürecinde halk sağlığı ve çevre sorunları” konulu söyleşi yapıldı

Turgutlu’da 8 Ekim Cuma günü “Pandemi sürecinde halk sağlığı ve çevre sorunları” konulu bir söyleşi yapıldı. Söyleşide konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı eski başkanı emekli Prof. Dr. Ali Osman Karababa yer aldı.

Turgutlu’da 8 Ekim Cuma günü “Pandemi sürecinde halk sağlığı ve çevre sorunları” konulu bir söyleşi yapıldı. Turgutlu Çevre Platformu ve Turgutlu Kent Konseyi tarafından ortaklaşa organize edilen söyleşi Eski Belediye Binasında saat 20.00’de gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı eski başkanı emekli Prof. Dr. Ali Osman Karababa’nın konuşmacı olarak katıldığı söyleşide programın modorötürlüğü Turgutlu Kent Konseyi Başkanı Fehmi Gülen tarafından yapıldı. 

PANDEMİ DÖNEMİNDE HALK SAĞLIĞI 

TURÇEP ve Kent Konseyi tarafından ortaklaşa organize edilen söyleşi etkinliği Turgutlu Belediyesi, YAŞAMDER ve EGEÇEP’in de katkılarıyla gerçekleştirildi. Söyleşi programında “Pandemi döneminde halk sağlığı” konusunda sunum yapan program konuğu Prof. Dr. Ali Osman Karababa önceki yıllarda Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmekteydi. Emekliliğinden sonra ise EGEÇEP (Ege Çevre ve Kültür Platformu) Bilim Kurulu Üyesi olarak çevre ve halk sağlığı üzerine çalışmalarını sürdürmekte olan Prof. Dr. Karababa, ayrıca Temiz Hava Platformu gibi kuruluşlarda da bilim kurulu üyesi olarak görev yapmakta.  

HALK SAĞLIĞI VE ÇEVRE SORUNLARI 

Belediye Başkanı Çetin Akın’ın da izlediği söyleşide, programın modorötörlüğünü yapan Kent Konseyi Başkanı Fehmi Gülen kısa bir açılış konuşması yaparak, söyleşinin düzenlenmesinin nedenleri üzerinde durdu. Konuşmasında Belediye Başkanı Çetin Akın’a çevre konusuna verdiği önem nedeniyle teşekkür eden Gülen, TURÇEP (Turgutlu Çevre Platformu) ve YAŞAMDER’in özverili çalışmalarının çevresel sorunlara ilişkin toplumsal düzeyde bir farkındalık oluşmasına önemli katkılarda bulunduğuna da değindi. Kent Konseyi Başkanı Gülen, doğayı koruma ve çevre sorunlarına karşı duyarlılık açısından bunun yine de yeterli görülmediğini ve toplumsal bilincin gelişmesi açısından bu söyleşi türünde etkinliklere de ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, “insanın yaşadığı doğal çevreyle ayrılmaz bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğinden, çevre ve halk sağlığını da böylesi bir bütünsellik içinde ele almak gerektiğini” vurgulayarak, sağlıklı yaşam için çevre sağlığının önemine dikkat çekebilmek ve çevresel sorunlara ilişkin toplumsal düzeyde bir farkındalık oluşmasına ve çevresel sorunların pandemi ile ilişkisini konusunda da bir farkındalık yaratabilmek için bu etkinliğe gerek duyulduğunu kaydetti. Söyleşi programında sunumda bulunacak olan program konuğu Prof. Dr. Ali Osman Karababa hakkında da kısa bir tanıtım yapan Gülen, daha sonra sözü Prof. Dr. Karababa’ya bıraktı.  

Sunumuna “çevre”nin tanımını yaparak başlayan Prof. Dr. Ali Osman Karababa, bilim çevrelerince yapılan tüm araştırmaların pandeminin dayandığı temel nedenin doğa tahribatı ve çevresel tehditler olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, halk sağlığı ile çevre sağlığının yaşamsal bir bütünlük gösterdiğini ve doğaya yönelik bilinçsiz müdahalelerle ekosistemin zarar görmesi ve ekolojik dengede görülen bozulmalar sonrası Covid-19 gibi virüslerin insan yaşamına atlayarak sağlık tehdidi oluşturduğunu bir çok ayrıntılı bilimsel verilerle sundu. Prof. Dr. Karababa, bu nedenle “pandemi sürecinde halk sağlığı” konusunun çevre sağlığı ile halk sağlığı arasındaki bütünsel ilişki de vurgulanarak ele alınması gerektiğine dikkat çekti.

YANLIŞ EKONOMİ VE ÇEVRE POLİTİKALARINA ELEŞTİRİ 

Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir çevrenin önemine değinen Prof. Dr. Karababa, bilim çevrelerinin raporlarının izlenmekte olan ekonomi ve enerji politikasına yönelik ciddi eleştiriler getirdiğine değinerek, günümüzde iklim değişimi ve pandemi gerçekleri yaşanırken sürdürülen bu yanlış politikaların yarattığı doğa tahribatı ve artan çevresel tehditler karşısında dünya genelinde sistem ve politikalarda değişim yapılması istenirken, bunun da doğayı kollayan ve çevreyi gözeten  bir anlayış temelinde biçimlendirilmesi gerektiği şeklinde ortaya konduğunu, izlenmekte olan yanlış ekonomi ve çevre politikalarına dünyadaki yaşamın devamı açısından eko sistemin daha fazla tahammülü kalmadığını ifade etti.

Konuşmasında ormanların yok edilmesinin ve orman yangınlarının yarattığı sonuçlara da değinen Prof. Dr. Karababa, bu durumun hava kirliliğinin daha da artmasına yol açtığını kaydederek, tüm bilim çevrelerinin araştırma raporları sonuçlarının hava kirliliği nedeniyle yaşanan kanser vakalarının artığını, hava kirliliğinden ölüm olaylarının trafik kazalarından daha fazla olduğunu yine bilimsel verilerle ortaya koyarak, çevre ve insan sağlığı açısından temiz havanın önemine değindi.  

AŞI KARŞITLIĞI YAKIN ZAMAN İÇİNDE “İNSANLIK SUÇU” OLARAK GÖRÜLEBİLİR 

Prof. Dr. Karababa, yaklaşık 1,5 saat süren sunumundan sonra bazı izleyici sorularını da yanıtladı. Bir izleyicinin sorusu üzerine Covid-19’a karşı aşı yaptırmanın önemine değinen Karababa, kendisinin 2 doz Sinovac ve 2 doz da Biontec aşısı yaptırdığını söyleyerek, yine bir izleyicinin sorusu üzerine, aşı yaptırmama veya aşı karşıtlığı yapmanın bilim çevreleri ve kurumlarınca yakın bir zaman içinde “insanlık suçu” olarak tanımlanmasının mümkün olabileceğini ifade etti. 

Programın bitiminde Belediye Başkanı Çetin Akın, yaptığı sunumuyla değerli bilgiler veren Prof. Dr. Karababa’ya teşekkür ederek Belediye Başkanı olarak bazı armağanlar sundu.  

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top