Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Sandras Dağı Maden Kuşatması Altında: Biyolojik Zenginlik Tehlikede

Sandras Dağı Maden Kuşatması Altında: Biyolojik Zenginlik Tehlikede

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde sınırları bulunan Sandras Dağı, maden kuşatması altında. TEMA Vakfı tarafından yapılan açıklamada Sandras Dağı’nın yüzde 94’ünün madenlere ruhsatlı olduğu belirtildi.

TEMA Vakfı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Muğla’nın Köyceğiz ilçesindeki Sandras Dağı’nda ‘Muğla sümbülü’ adı verilen yeni bir sümbül türü keşfedildi. Bu güzel haberi aldığımız bölgemizde yeni türlerin keşfedilme ve gelecek kuşaklara aktarılma ihtimali ne yazık ki çok düşük. Çünkü Muğla Sümbülü’nün keşfedildiği Sandras Dağı’nın yüzde 94’ü madenlere ruhsatlı. Biyolojik zenginliğimizin kanunlarla koruma altına alınmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Sandras Dağı Bölgesinde 150 Endemik Bitki Türü

Sandras’ı Koruma Platformu Sözcülerinden Murat Demirci, bölgenin çok zengin bir yer olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’deki endemik bitki türlerinden yaklaşık 150’si Sandras Dağı bölgesinde yer alıyor. Bunların 30’u bu dağ dışında başka hiçbir yerde yetişmiyor. Son olarak keşfedilen Muğla Sümbülü de sadece Sandras Dağı’nda yaşayan endemik tür olarak yerini aldı” ifadelerini kullandı.

Bölgenin su kaynağının madenler yüzünden zarar gördüğünü dile getiren Demirci, “Sandras Dağı bölgenin su kaynağı. Bu kaynakla bütün Köyceğiz havzasının ihtiyacı karşılanıyor. Sadece insanlara değil tüm doğaya hayat veriyor. Göllerimiz var bu bölgede. Bunlar çok etkileniyor. Dünyada ve ülkemizde kuraklık sorunu yaşanırken su kaynaklarımızı korumak yerine madenlere açıyoruz” diye konuştu.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top