Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > SAMÇEP’ten ‘Torba Yasa’ ile birlikte ‘Santral’ açıklaması

SAMÇEP’ten ‘Torba Yasa’ ile birlikte ‘Santral’ açıklaması

Samsun Çevre Platformu tarafından Çarşamba ovasında kurulan biyokütle enerji santrali ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirildi. SAMÇEP‘in açıklamasında Torba Yasa ile getirilmek istenen “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin de geri çekilmesi istendi.

Maden ve Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi‘ne ilişkin Torba Yasa’nın TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesine dün başlandı. Torba Yasa ile getirilen kanun teklifine yönelik başta ekoloji örgütleri, doğa, kent ve yaşam savunucuları ile bazı STK’lar sürecin başında beri yakından takip ettikleri kanun teklifi ile ilgili eleştirileri ile tepkilerini de sürdürmeye devam ediyorlar.

ŞİRKETLERİ DEĞİL, HALKIN ÇIKARINI VE DOĞAYI KORUYAN ENERJİ YASASI İSTİYORUZ!

Samsun Çevre Platformu tarafından da dün Çarşamba’nın Eğercili Mahallesi’nde kurulan biyokütle enerji santrali ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirildi. SAMÇEP‘in açıklamasında TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanan Torba Yasa ile getirilmek istenen “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin de geri çekilmesi istendi.

SAMÇEP Sözcüsü ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi ile Ekoloji Birliği Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ tarafından yapılan açıklamada, “Kanun teklifinin bu haliyle yasallaşması ile yenilenebilir enerjiyi suistimal eden şirketlere, çevre mevzuatları bakımından olağan üstü kolaylıklar ve teşvikler sağlanmaya devam edilecektir. YEKDEM gibi teşvikler üstünden birilerine rant sağlayan ekonomik modelin adı bize “Yerli, Milli, Yenilenebilir” gibi kavramlarla yutturulmak istenmektedir” denildi. Mehmet Özdağ tarafından yapılan SAMÇEP’in açıklaması şöyle:

ENERJİ VE MADEN YASA TEKLİFİ GERİ ÇEKİLMELİDİR

TBMM’de; ilgili alt ve ana komisyonlardan geçen, Elektrik ve dağıtım şirketleri lehine düzenlemeleri içeren “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.

Kanun teklifinin, milletvekillerimiz tarafından yeterince incelenmediğini düşünüyoruz. Çünkü 2016 yılında biyokütle tanımına giren, araba lastiğinden elektrik üretiminin yanına,  çöpten elektrik üretimini de ekliyor. Diğer yandan; “orman atıkları” tanımının yasa tasarısı içerisinde aynı kapsamda değerlendirilmesi, orman vasfını koruyan alanların talan edilmesine zemin sağlanmış oluyor.

Kanun teklifinin bu haliyle yasallaşması ile Çarşamba Ovasına kurulumu devam eden Oltan Köleoğlu – Çarşamba Biyokütle Elektrik Santralı ve C6 Grup Karbon Piroliz tesislerine yenilerinin eklenmesinin önünde hiç bir engel kalmayacak, çok ciddi kirilik yaratacak bir endüstri ovamıza çökecek.

LASTİK, ÇÖP VE ORMAN ÜRÜNÜ YAKARAK ÜRETİLECEK ENERJİYE MUHTAÇ DEĞİLİZ

Gerçek anlamda ihtiyacımız olan bir Atık Yönetimi ile yine ömrünü tamamlamış lastik (ÖTL) ve orman atıklarını da içeren kapsamlı bir Geri Kazanım mevzuatlarının hazırlanmasıdır. Amaç, atıkları ekosistemlerine dönüştürmek ve geri kazanmak olmalıdır. Yakma işlemi geri kazanım değil, tehlikeli ve en kirletici yöntemdir. Lastik, çöp ve orman ürünlerinin yakılmasına yasa ile “yenilenebilir” denilmesi akla ve bilime aykırıdır.

Kanun teklifinin bu haliyle yasallaşması ile  yenilenebilir enerjiyi suiistimal eden şirketlere, çevre mevzuatları bakımından olağan üstü kolaylıklar ve teşvikler sağlanmaya devam edilecektir. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) gibi teşvikler üstünden birilerine rant sağlayan ekonomik modelin adı bize “Yerli, Milli, Yenilenebilir” gibi kavramlarla yutturulmak istenmektedir.

Kanun teklifinin bu haliyle yasallaşması ile örneğin; Oltan Köleoğlu – Çarşamba Biyokütle Enerji Santralı daha şimdiden Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) 2021 YEKDEM listesine girerek, üreteceği elektrik için, kilovatsaat başına 13,3 cent/kWh ücretin üzerine, kilovatsaat başına 1,3 cent yerli ekipman desteği alarak, kilovatsaati 14,6 cent/kWh üzerinden yüzde yüz alım garantili  on yıl boyunca devete elektirk satma hakkı almış olacaktır. Bizim cebimizden yüksek miktarda para alınarak, bunun karşılığında araba lastiklerini, çöpü ve ormanlarımız yakarak, ovamızı yok ederek elektirk üretilmesini istemiyoruz. Korona virüsü nedeniyle etkisi artan ekonomik krizle zaten zor günlerden geçiyoruz. Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının korunması da, bütün bireylerin ve kurumların anayasal yükümlülüğüdür. Bu anayasal yükümlülüğün bir an önce yerine getirilebilmesine dair umudumuzu kamuoyu ile paylaşıyoruz.

HERKESİ ÇARŞAMBA OVASI’NA SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUZ

Açıklamasında Çarşamba ovasında biyokütle santrali kurulmasını istemediklerini vurgulayan Özdağ, santrale karşı mücadelerine ve Çarşamba ovasına sahip çıkmaya kararlılıkla devam edeceklerini belirtirken, herkesi Çarşamba Ovasına sahip çıkmaya çağırarak, 18 Kasım günü (bugün) yapılacak Bilirkişi Keşfine davet etti:

18 kasım Çarşamba günü saat 10:30 ‘da Çarşamba Biyokütle Enerji Santralı ve C6 Grup Karbon Piroliz Tesisi için açtırdığımız davaların bilirkişi heyeti saha incelemesi yapacak. Hukuktan, hukukun adilce uygulanması talebimizden vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. 

Başta Samsun Milletvekilleri olmak üzere tüm vekillere açık çağrımız; bu yasanın geçmesine izin vermeyiniz, Çaşamba Ovası sadece bizim değil sizlerin de geleceğidir, Çarşamba Ovasına sahip çıkınız!”

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top