Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Salihli ve Turgutlu’da biyogaz projelerine karşı açılan davalar görüldü

Salihli ve Turgutlu’da biyogaz projelerine karşı açılan davalar görüldü

Salihli’nin Çapaklı köyü ile Turgutlu’nun Irlamaz köyü civarına kurulmak istenen biyogaz tesisi projelerinin keşif davaları Manisa 1. İdare Mahkemesi’nde görüldü.

Salihli‘nin Çapaklı ve Turgutlu‘nun Irlamaz köylerindeki yurttaşlar çevre sağlığı açısından zarar vereceği endişesi ile köylerinde kurulmasını istemedikleri biyogaz tesislerine karşı çıkarak, onay verilen ÇED raporlarının iptali talebiyle dava açmışlardı. Her iki davayı görüşen Manisa 1. İdare Mahkemesi bilirkişi keşfi yapılmasına karar vermişti. Temmuz ayı başında aynı gün içinde bilirkişi keşfi yapılan iki bölgenin keşif davası da yine aynı günde, dün (28 Ekim) saat 10.00da görüşüldü. Manisa 1. İdare Mahkemesi’nde görülen davalara Salihli Çevre Platformu ve TURÇEP (Turgutlu Çevre Platformu) üyeleri de katılarak destek verdi.

AVUKATLARDAN YENİ KEŞİF VE BİLİRKİŞİ RAPORU TALEBİ

İlk olarak Turgutlu ile ilgili görülen davada, Avukat Berna Babaoğlu mahkeme heyetine yöre halkının proje hakkındaki endişeleri ve ÇED raporunun neden ve hangi konulardan dolayı iptalini istediklerini açıklarken, keşif sırasında da yaptıkları hiç bir itirazın keşif raporuna yansıtılmadığı ve gözönüne alınmadığının görüldüğünü belirterek, “teknik incelemeler sonucunda ortaya çıkacak olumsuz sonuçlar hiç belirtilmeden, itirazlarımız hiç gözönüne alınmadan düzenlenen bu bilirkişi raporu eksiktir ve tarafımızca kabulü mümkün değildir. Bilirkişi incelemesi sırasında dikkat çektiğimiz hususlara değinilmemiş, düzenlenen raporda sadece ENERGON’un taahhütleri yeterli bulunmuş” dedi. Dava konusu idari işlem ile yapılmasına izin verilen projenin çevre ve insan sağlığı açısından riskli ve olumsuz etkileri olabileceğini söyleyen Avukat Babaoğlu, bilirkişi raporu hakkında yaptıkları itiraz dilekçelerinin dikkate alınarak, keşif sonrası bilirkişi heyetince hazırlanan raporun mahkeme tarafından kabul edilmemesini beklediklerini belirtti. Avukat Babaoğlu, alanında uzman bilirkişilerce yeniden heyet oluşturularak keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması ve itirazlarının da değerlendirilmesi temelinde bilirkişi raporu alınmasına karar verilmesini talep ettiklerini ifade etti.

TARIM TOPRAKLARI SANTRALLER İÇİN FEDA EDİLEMEZ

Daha sonra görülen Salihli ile ilgili davada da davanın avukatı ve Salihli Çevre Derneği başkanı Seçil Ege Değerli, biyogaz elektrik ve gübre üretim tesisinin tarıma ve su kaynaklarına zarar vereceğini belirterek, Salihli Çapaklı halkının pandemi döneminde önemi daha da artan tarım arazilerinin sanayi için feda edilmesine karşı çıktığını ifade etti. Ayrıca vatandaşların arazilerine şirket için el konulmasına değinen Değerli, “bu kamulaştırmada kamu yararı yoktur, verilen karar hukuksuz ve yurttaşımızın mağduriyetini böyle bir uygulama ile katmerleştirmiştir” dedi. Söz konusu projenin tarım alanları üzerinde yapılacağını belirten Değerli, “tek geçim kaynağı tarım olan insanların elinden tarım arazilerinin alınmasında kamu yararı olamaz, burada güdülen tek amacın şirket çıkarının kollanmasıdır” dedi.

Dava sonucunda da her iki dava ile ilgili avukatlar tarafından Adliye bahçesinde basın mensuplarına bilgi verilerek basın açıklaması gerçekleştirildi.

EKOLOJİK TAHRİBAT, EN ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNU HALİNE GELDİ

Avukat Berna Babaoğlu Ulutaş, “Bugün Turgutlu’da ve Çapaklı’da yapılmak istenen biyogaz tesisleri için verilen ÇED olumlu kararlarının iptali için açtığımız 2 davanın duruşmasına katılmak için buradayız. Turgutlu’da yapılmak istenen biyogaz tesisinin çevre ve insan sağlığı açısından vereceği zararları, depremsellik durumunda oluşan tehlikeleri mahkeme heyetine anlattık ve ‘idari hukuk işleminin iptalini’ bir kez daha hukuk önünde dile getirdik. İdare Mahkemesi kararını yazılı olarak daha sonra taraflara iletecek. Kararın olumlu olmasını bekliyoruz. İdarenin hiç denetleme yapmadan, hukuka ve usule aykırı yapmış olduğu ÇED olumlu kararları iptal edeceğini umuyoruz. İdarenin hukuka ve usule aykırı yapmış olduğu ÇED olumlu kararları, yani usulen yerine getirilerek, denetlenmeden vermiş olduğu kararın iptal edileceğini umuyoruz” dedi.

Salihli Çapaklı için konuşan Avukat Seçil Ege Değerli, “Memleket topraklarının santrallere, ocaklara feda edilmesini kabul etmiyoruz. Hem Salihli Çapaklı için hem de Turgutlu’da yapılacak biyogaz tesislerinin insan sağlığı ve canlı varlığının ekolojik bütünlük içinde var olabilmesi için tarım arazilerine kurulmaması gerektiğinin önemine dikkat çektik, söz konusu projelerin kamu yararını gözetmeyen projeler olduğunu heyete ifade ettik. Çapaklı’da yapılacak santralin tarım alanları üzerine yapılacak ve insanların tarım alanları ellerinden alınırken tek amacın sermayenin çıkarları olduğunu anlattık. Ülkemizde 94 bin megavat elektrik üretiliyor olmasına rağmen bu yapılacak olan santralin sadece yüz binde 3’lük bir katkı sağlayacağını, karşılığında da saatinin 13.3 dolardan alınacağına ve bu durumun kamu hazinesine zarar verecek bir işlem olduğunu, kamu topraklarının böyle bir çıkar için yok edilmesi kamu yararına değildir. Ümidimiz o dur ki haklı davamız olumlu şekilde sonuçlanacak” dedi. 

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top