Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Manisalı Köylülerin Tepkisi: Enerji Tesisi Kurmak İçin Başka Yer Bulamadınız mı?

Manisalı Köylülerin Tepkisi: Enerji Tesisi Kurmak İçin Başka Yer Bulamadınız mı?

Enerji santrallerine üretmek amacıyla ovada kurulan tesis üreticileri ve görenleri şaşkına çevirdi. Verimli üzüm bağlarının bulunduğu ovada kimin böyle bir tesise izin verdiği merak ediledursun, çevredeki bağ sahipleri konuyu Cimer’e taşıdı. Tepkili çiftçiler suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

Enerji santrallerine üretmek amacıyla ovada kurulan tesis üreticileri ve görenleri şaşkına çevirdi. Verimli üzüm bağlarının bulunduğu ovada kimin böyle bir tesise izin verdiği merak ediledursun, çevredeki bağ sahipleri konuyu CİMER’e taşıdı. Tepkili çiftçiler suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.   

Binlerce dönüm verimli tarım arazilerin yer aldığı Manisa Gediz ovasının göbeğinde kurulan enerji santrallerine yakıt üretim tesisi üreticileri çileden çıkarttı. Manisa’daki arıtma tesisinden kamyonlar dolusu çamurun getirilip, kömür tozu ve tavuk gübresi ile işlenmesiyle birlikte çevreye kimyasal salgıları bırakarak üzüm bağları başta olmak üzere meyve ağaçlarının kurumasına neden olan çevre katliamıyla ilgili üreticiler, CİMER başta olmak üzere başvurmadığı birim bırakmadığı ancak tüm şikayetlere karşın yetkililerin çevre katliamına göz yumduklarından yakındı.

Ahmet Ünsal‘ın haberine göre; Manisa’nın Şehzadeler ilçesi Yukarı Çobanisa Alibey mevkii Ayvalık tımarı Harmandalı küme evleri bölgesinde yaşanan çevre katliamı günler itibariyle metrelerce yükselen kül dağları ve üzüm bağları ile meyve ağaçların kurumaya başlamasıyla gün yüzüne çıktı. Binlerce dönüm arazisi bulunan üreticiler Süleyman Kayalı, Dursun Durmaz, Hayri Savaşçı ve Arap Borak isimli üreticiler, çevre katliamına neden olan kişinin Hacı Özdilek isimli bağ komşuları olduğunu iddia ettiler.

KİRALAMA BÜYÜK VE KÜÇÜK BAŞ BESİ ÇİFTÇİLİĞİ İÇİN

Üreticiler, Hacı Özdilek’in üç yıl öncesinden ‘Büyük ve küçük baş hayvan üretim çiftliği’ kuracağı şartıyla mülk sahibi olan emekli öğretmen Doğan Kavurmacı’dan 30 dönümlük arazinin kiralandığını dile getirdiler.  Hacı Özdilek’in tarımla uğraş veren bağ komşuları kısa zaman sonra hayvan besiciliğin yanı sıra Horozköy bölgesindeki arıtma tesisinden çiftliğe kamyonlarla kimyasal atık getirilmeye başlandığını gözlemlediklerini belirttiler. Getirilen arıtma atıkları yine kamyonlarla çiftliğe taşınan kömür tozu ve tavuk gübresi ile karıştırılarak elde edilen yakıtların çevredeki elektrik santrallerine satıldığı belirten dilekçeli şikayetlerini defalarca ilgili makamlara ilettiklerini söylediler.

EN VERİMLİ ARAZİLERDE ADETA KİMYASAL SANAYİ ÜRÜNÜ ÜRETİLİYOR

Üzüm üreticisi aynı zamanda da hayvan çiftliği sahibi Süleyman Kayalı; “Bu kişinin bizim gibi küçük ve büyükbaş hayvan üretimi yapacağını düşünmüştük. Ancak durumun hiç de öyle olmadığını gördük. İlgili kişi verimli Gediz Ovasının göbeğine adeta kimyasal maddelerin karışımı ile ortaya çıkan enerji santral yakıtı üretmeye başlayarak. Hem koku, aynı zamanda ürünlerimize zarar verir, öte yanda çevre katliamına yol açar duruma geldi. Hayvan besiciliği yapacağım diye çıkılan yolda, ovanın tam göbeğinde üstelik Ege Bölgesi’nin en verimli arazilerin bulunduğu yerde adeta kimyasal sanayi ürünü üretiliyor. Buradan yayılan kimyasal kokular var, en yakınımızda bulunan yerleşim birimlerinde oturan sakinlerce kokuyu bizim besi çiftliklerinden yayıldığından bahisle bizler şikayet konusu haline geldik. Oysa ki bizim verimli tarım arazilerimizi büyük tehdit altında bırakan bu çevre katliamın bu tesiste yapılan kimyasal madde üretiminden kaynaklandığı kanıtlamamıza rağmen, hiçbir birimin buna dur demiyor olmasını şaşkınlıkla karşılıyoruz” dedi.

BU KADARI DA ÇOK FAZLA, BU KÜL BİZE FAZLA GELDİ

İlgili çevre katliamının yaşandığı ve dev kül dağlarının gölgesinde bağcılık yapmaya çalışan Dursun Durmaz  ise, rüzgarın esmesiyle birlikte kömür tozları ve kül partükürlerin bağları başta olmak üzere tarım arazisinin içerisindeki yüzlerce meyve ağaçlarını kuruttuğuna dikkat çekerek; “Komşularımız ile birlikte bu durumdan rahatsız olduğumuzu ve üretim anlamından oldukça zarar gördüğümüzü hem Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, Şehzadeler Belediyesine, Tarım İl Müdürlüğüne ve CİMER’e bildirdik. Fakat bizim içinde bulunduğumuz duruma dur diyecek her hangi bir resmi kurum gelip te bir tutanak dahi tutmadı. Bir atasözü vardır. “Komşu komşunun külüne muhtaçtır.” Bizimkisi gerçekten çok fazla oldu. Bu kül bize fazla geldi. Sanayi tesisi haline getirilen bu hayvan besi çiftliğindeki üretim yüzünden arazilerimizin çevresinde dev Kül ve toz kömür dağları oluştu.” diye dert yanarak yetkilileri göreve davet etti.

TARIM ARAZİLERİMİZ GÖZ GÖRE GÖRE YOK OLUYOR

Manisa İtfaiyesinden emekli olan Hayri Savaşçı da: “Besi çiftliği adı altında Gediz’in verimli arazilerin yer aldığı bu bölgede böylesine kimyasal gazlar salgılayarak bağlarımız ve meyve ağaçlarımıza zarar veren böylesi tesise kim izin verdi ve göz yumuyor onu anlamak istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler ilçe Belediyesi,Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilerini göreve davet ediyoruz. Tarım arazilerimiz göz göre göre yok oluyor” ifadelerini kullandı…

VALİLİK VE CUMHURİYET SAVCILIĞINA DA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR     

Arıtma tesisinden atıkları çiftliğe getirip burada yine kamyonlarca getirilen toz kömür ve tavuk gübresi ile karıştırılarak elektrik santral yakıtı ürettiği iddia edilen tesis hakkında Cumhuriyet Savcılığına, Manisa Valiliğine suç duyurusu yapacaklarını da sözlerine ekleyen üreticiler, ilgili kamyonların DDY‘nın kapatılan yolunu da açarak oraya da zarar verildiğini dile getirdiler.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top