Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Manisa Gördes’te nikel madenine ÇED toplantısı yaptırmadılar | Özer Akdemir

Manisa Gördes’te nikel madenine ÇED toplantısı yaptırmadılar | Özer Akdemir

Manisa Gördes ilçesinde Kalemoğlu köylüleri, madencilik şirketinin nikel madeni kapasite artışı ÇED toplantısını engelledi.

Manisa Gördes‘e bağlı Kalemoğlu köylüleri, yakınlarında işletilen nikel madeninin kapasite artışı ÇED halkın katılımı toplantısını yaptırmadılar. Yaklaşık 5 yıldır faaliyette olan madenin ürünlerine büyük zararlar verdiğini ve sağlıklarını bozduğunu belirten köylüler, “Yeter artık” dediler.

KADINLAR KABAKLARLA BARİKAT KURDULAR

Zorlu Holding’e ait Meta Nikel Kobalt Madencilik Şirketi tarafından yaklaşık 4 yıldır işletilen nikel madeni kapasite artışına gidiyor. Yılda 1 milyon ton nikel madeni çıkaran şirket bu miktarı 2 milyon 400 bin ton/yıla çıkarmak istiyor. Şirketin kapasite artışı için başlattığı ÇED sürecinde yapılması planlanan halkın katılımı toplantısı yöre köylülerinin tepkileri nedeniyle yapılamadı.

Madene komşu Kalemoğlu Köyü Çok Amaçlı Etkinlik Salonu’nda yapılmak istenen toplantı girişimine Kalemoğlu kadınlarının tepkileri damga vurdu. Öğle saatlerinde yapımı planlanan ÇED toplantısının yapılacağı salonun kapısına kendi ürettikleri her biri yaklaşık 30-40 kilo gelen iki büyük kabak koyan kadınlar, kapının hemen yanına da ürettikleri sebze ve meyveleri yerleştirdiler.

‘BİZİM MADENİMİZ BUNLAR’

Nikel madeninin çalışmaya başlaması ile birlikte ürünlerinde gözle görülür zararlar ve bozulmalar olduğunu, sularının azaldığını belirten kadınlar, masa üzerinde sergiledikleri domates, ceviz, salatalık, biber, soğan, kavun, karpuz gibi sebze-meyveleri göstererek, “Bizim madenimiz bunlar. Biz bunları üretip satarak bugüne kadar yaşadık. Çocuklarımızın da bu sağlıklı ürünlerle beslenmesini, onlara temiz bir çevre bırakmak istiyoruz. Nikel madeni herşeyi kirletiyor. İstemiyoruz”  dediler.

‘YALANLARINIZI DİNLEMEK İSTEMİYORUZ’

Köylü kadınlar ellerine “Asit yağmuru ile kanser olmak istemiyoruz. Kalemoğlu Köyünde torunlarımızı büyütmek istiyoruz” , “Herkes sağlıklı ortamda yaşama hakkına sahiptir. TC Anayasası” yazılı dövizlerle toplantı salonunun önünde toplandı. Toplantı için gelen Manisa İl Çevre Müdürlüğü ve diğer kurumlardan yetkililerle, şirket görevlilerini salona sokmayan köylüler, “Biz artık yalanlarınızı dinlemek istemiyoruz. Ne anlatacaksınız bize? Gelin köyümüzde bir hafta yaşayın, madenin etkilerini görün, ondan sonra bu toplantıyı yapın” diyerek salona girişe izin vermediler.

‘BU DAHA BAŞLANGIÇ’

Kalemoğlu köylülerine komşu köylerin yanı sıra, Akhisar, Gördes, Turgutlu ve İzmir’den de yaşam savunucuları destek verdi. Ekoloji Birliği, EGEÇEP, TURÇEP ve TEMA temsilcilerinin yanı sıra CHP Gördes ilçe yönetici ve üyeleri de Kalemoğlu köylülerine destek için köydeydiler. Köylülerin tepkilerinin ardından toplantı yapılamadığına dair yazılan tutanağı köylülere okuyup onların da onayını alarak imzalayan Kalemoğlu Köylülerinden Kader Beyhan, “Bu daha başlangıç. Maden birçok köyü etkiliyor. Onlarla da birleşerek sağlıklı yaşam hakkımızı korumak için herşeyi yapacağız” dedi.

‘SESSİZ KALIRSAK KÖYÜMÜZ YOK OLACAK’

Yetkilerin ve şirket görevlilerinin köyden ayrılmalarını alkışlarla karşılayan köylüler, daha sonra köy kahvesinde bir araya gelerek eylemi değerlendirdiler. Madene bu tepkiyi daha gündeme geldiği yıllarda vermeleri gerektiğini belirten köylüler, “Yine de zararın neresinden dönülürse kardır. Sesimizi çıkarmazsak, sessiz kalırsak ne ormanlarımız kalacak, ne toprağımız, ne suyumuz. Köyümüz yok olacak. Sülfirik asit yağmurları her şeyimizi kirletecek” dediler.

YILDA 1000 TON SÜLFİRİK ASİT KULLANILIYOR

Meta Nikel madeni Gördes’in Kalemoğlu, Kabakoz, Fundacık Hanpaşa, Dağdere, Börez, Beğer gibi köylerin ortasında 2014 yılından beri sülfirik asit tank liçi yöntemi ile üretim yapıyor. Çin’den alınıp Aliağa limanına getirildikten sonra 264 tekerli bir TIR’a yüklenerek madene 2 ayda götürülen, halkın “Cehennem kazanı” adını verdiği 738 ton ağırlığındaki otoklav adlı silindir şeklindeki tank güzergah boyunca protestolarla karşılanmıştı. Günde 1000 ton sülfürik asit kullanan madene bu asit Bandırmadaki sülfirik asit fabrikasından tankerlerle taşınıyor. Geçtiğimiz yıl meydana gelen ve kamuoyuna yansıyan 5 kez tanker kazası olmuş, bu kazalarda tonlarca sülfirik asit doğaya karışmıştı.

MADEN ALANI ORMAN, MERA, TARIM ALANINDA

Maden kapasite artışı ile ömrünü 10,5 yıl daha uzatmayı planlıyor. 740 hektarlık alan için ÇED izni alan şirket, sahada iki adet 400 ton/saat kapasiteli kırma eleme tesisi de kuracak. Proje alanı Çevre Düzeni Planı’na göre tarım alanları, orman alanları ve mera alanları içerisinde kalıyor. Gördes‘e kuş uçumu yaklaşık 10 km uzaklıktaki maden alanı, Kabakoz mahallesine ise sınır durumda. Saha Fundacık Köyü‘ne 1, Kalemoğlu Köyüne ise yaklaşık 2 km uzaklıkta. Yıllık 8.000.000 ton malzeme çıkaracak olan maden bunun 2.400.000 ton/yıl kadar kısmı tüvanan nikel cevheri üretirken, 5.600.000 ton/yıl kadarı ise pasa olarak depolanacak. Madene en yakın su kaynağı ise 700 metre uzaklıktaki Çiçekli Göleti. Madenin 30 km çapındaki çevresinde irili ufaklı birçok baraj ve gölet yer almakta.


Evrensel

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top