Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Mahkeme, bilirkişi raporuna rağmen Sinop NGS ÇED raporuna karşı açılan davayı reddetti

Mahkeme, bilirkişi raporuna rağmen Sinop NGS ÇED raporuna karşı açılan davayı reddetti

Mahkeme bilirkişilerin uyarılarını görmezden gelerek, Sinop Nükleer Santralı ÇED raporuna karşı açılan davayı reddetti.

Mahkeme, Sinop Nükleer Santralı ÇED raporuna karşı açılan davayı reddetti. Bilirkişiler, kaza durumunda acil tahliyenin güç, atıkların akıbetinin belirsiz, yer seçimi hatalı, ÇED raporunun eksik olduğuna dikkat çekmişti.

Birgün’ün haberine göre Sinop’ta kurulması planlanan, Sinop Nükleer Santralı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna karşı açılan dava mahkeme tarafından reddedildi. Mahkeme bilirkişilerin uyarılarını görmezden geldi.

Projeyi hayata geçirecek olan Japon firmanın çekilmesine rağmen ÇED süreci işletilerek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2019 yılında ÇED olumlu kararı verildi. Bu karara itiraz eden NKP bileşenleri ile çok sayıda demokratik kitle örgütü karara karşı dava açtı. Mahkeme bilirkişi heyeti incelemesine karar verdi.

BİLİRKİŞİ RAPORU NET OLMASINA RAĞMEN

Geçen haziran ayında bölgede incelemeler yapan heyet, geçen aralık ayında raporunu açıkladı. Bilirkişiler, keşfin ardından hazırladığı raporda, itirazların haklılığını bir kez daha gözler önüne serdi. 15 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda, ÇED dosyasının eksiklikler içerdiğine, “Türk Devleti’nin nükleer atıklara ilişkin bir çözüm üretemediğine” dikkat çekildi. Bilirkişiler yer seçiminin hatalı olduğunu, herhangi bir kaza durumunda da tahliye işleminin çok zor olduğunu belirtti. Ayrıca bilirkişiler, ÇED dosyasında, nükleer santralda kullanılacak ve ömürleri 10 yıl olan yakıt çubuklarının ne olacağının belirsiz olduğunu belirtti. “Türk devletinin herhangi bir çözümü olmadığı gibi uzun bir vadede de çözülecek gibi görünmemektedir” ifadelerine yer veren bilirkişiler, İzmir’in Gaziemir ilçesinde yıllardır gömülü olan nükleer yakıt çubuklarının hâlâ bertaraf edilmediğini ve topraktan çıkarılmadığını hatırlattı.

Bilirkişi raporun mahkeme sunulmasının ardından karar duruşması 28 mart günü Samsun 3. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Bilirkişi raporunu hatırlatan avukatlar, itirazlarını yineleyerek ÇED kararının iptal edilmesini istedi. 10 gün sonra kararını açıklayan Samsun 3. İdare Mahkemesi ret kararı verdi.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top