Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > İstanbul’da rant salgını durmuyor: Kuzey Ormanları’nda 111 dönümlük tarım alanı imara açılıyor

İstanbul’da rant salgını durmuyor: Kuzey Ormanları’nda 111 dönümlük tarım alanı imara açılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Beykoz’da 111 bin metrekarelik tarım alanını imara açarak ‘ticaret alanı’ ilan etti. Bin 443 ağaç bulunan parselin 61 bin metrekaresine 2 katı geçmeyecek AVM, otel, çarşı finans kurumu gibi ticari birimler inşa edilebilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Beykoz’da 111 bin metrekarelik tarım alanını imara açarak ‘ticaret alanı’ ilan etti. Bin 443 ağaç bulunan parselin 61 bin metrekaresine 2 katı geçmeyecek AVM, otel, çarşı finans kurumu gibi ticari birimler inşa edilebilecek. Söz konusu arazi, daha önce ormana yapılması gündeme gelen 553 adet villa projesinin ortasında bulunuyor.

2018 yılının temmuz ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Beykoz’da Kuzey Kirazlı ve Güney Kirazlı özel ormanlarına 553 adet villa projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatmıştı. Projenin dört ayrı parsel üzerinde yükselmesi planlandı.

Villalar, özel orman alanında kalan üç ayrı parsele inşa edilecek 267 numaralı 111 bin metrekarelik tarla niteliğindeki parsele de 20 adet otel ve 13 adet spor tesisi yapılacaktı. Kasım 2018’de bu proje için alınan “ÇED gerekli değildir” kararında 267 numaralı parsel proje dışına çıkartılarak spor tesisi ve otellerden vazgeçilmişti. Şimdi bakanlık proje dışına çıkarılan 111 bin metrekarelik tarım arazisi için yeni plan hazırlayarak askıya çıkardı.

BAKANLIK KARARI İLE TARIM DIŞI KULLANIMINA İZİN

Özel ormana yapılacak villa projesinin ortasında kalan parsel, Çevre Düzeni Planı’nda “tarımsal niteliği korunacak alan” olarak belirlenmiş durumda. Parsel için yapılan plan değişikliğinin raporuna göre parselin tarım dışı kullanılabilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan kamu yararı kararı alınarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na gönderildi. Bakanlık da 18 Eylül 2019 tarihli kararı ile parselin tarım dışı kullanılmasına izin verdi.

AVM, KONAKLAMA TESİSİ, CAMİ, OKUL YAPILACAK

“Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” statüsü de taşıyan parsel için hazırlanan imar planlarında alanın yüzde 55’i yani 61 bin metrekaresi ticaret alanı, kalan yüzde 45’i ise eğitim, ibadet, park ve yol olarak planlandı. Ticaret alanına en çok 2 katlı, iş merkezleri, yönetim binaları, banka, finans kurumları, ofis-büro, çarşı, çok katlı mağazalar, otoparklar, alışveriş merkezleri, konaklama tesisleri, eğlenceye yönelik birimler inşa edilecek. Alanın 7 bin metrekaresi ilkokul, 3 bin metrekaresi cami, 18 bin 645 metrekaresi park, 3 bin metrekaresi pasif yeşil alan, 17 bin 814 metrekaresi yol için ayrıldı.

11 BİN AĞAÇ BULUNUYOR

Plan değişikliği kapsamında hazırlanan “Ağaç Rölöve Raporu”na göre parselde 21 farklı türde bin 443 adet ağaç saptandı.

Proje tanıtım dosyasına göre yapılaşma ön izin sahası içerisinde 11 bin 328 adet, bağlantı yolu alanlarında ise 284 adet olmak üzere toplam 11 bin 612 adet ağaç tespit edildi. Analizler sonucunda inşaatın yapılacağı saha içerisinde 4 bin 474 adet ağaç sayıldı.  Çalışma kapsamında incelenen Kuzey Kirazlı Özel Ormanı içerisinde yapılaşma ön izni sınırları içerisinde orman vasıflı alanın yüzde  22.84’ünün yani 4.70 hektarın bozuk orman vasfında kaldığı tespit edildi. Saha genelinde sahil çamı, meşe, gürgen, kestane, yalancı akasya ağaç türleri bulunuyor.

SİT KORUMASI DEĞİŞTİ

553 villanın yapılacağı Kuzey Kirazlı ve Güney Kirazlı özel ormanları, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Beykoz Orman İşletme Şefliği sınırları içinde yer alıyor. Proje sahası 1995 yılında “Doğal Sit alanı” ilan edildi.  İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun en son 2015 tarihli kararına göre 126 villanın yapılacağı 360 sayılı parselin yaklaşık yüzde 39′ u “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı”, yüzde 61’i “nitelikli doğal koruma alanı” olarak belirlendi. Tarla niteliğindeki 267 parsel ile özel orman olan 268 sayılı parsellerin tamamı “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” oldu. Yine özel orman olan 4 sayılı parselin yaklaşık yüzde 38’i “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı”, yüzde 62’si “nitelikli doğal koruma alanı” olarak kayıtlara geçti. Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarında düşük yoğunlukta turizm ve konut yapılaşmasına izin veriliyor.

3 PARSEL ÖZEL ORMAN

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre; proje dört ayrı parsel üzerinde yükselecek. Parsellerin üçü özel orman alanı. Yasaya göre özel ormanda yüzde 6 oranında yapılaşmaya izin veriliyor. Proje tanıtım dosyasına göre 7 bin 834 metrekarelik 268 numaralı parsel ile  1 milyon 795 bin  514 metrekarelik 4 numaralı parsel, tapuda “özel orman” olarak kayıtlı. Ve bu iki parsele toplam 427 adet villa yapılacak. Yine  özel orman vasfına sahip 554 bin 843 metrekarelik 360 numarayı parsele 126 villa inşa edilecek. Böylece özel orman olarak kayıtlı üç parsele toplam 553 villa yapılacak.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top