Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Akbelen’i katleden şirketle çevre örgütü TTKD arasındaki anlaşmaya İkizköylülerden tepki | Özer Akdemir

Akbelen’i katleden şirketle çevre örgütü TTKD arasındaki anlaşmaya İkizköylülerden tepki | Özer Akdemir

İkizköylüler, Akbelen ormanını katleden YK Enerji ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) arasındaki anlaşmaya tepki göstererek; “Şirketin değil, halkın ve doğanın yanında olun” dedi.

Muğla Milas yakınındaki Akbelen ormanını katleden Yeniköy – Kemerköy Termik Santrali şirketi YK Enerji ve kendisini bir doğa koruma örgütü olarak tanımlayan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) “Eski maden alanlarının rehabilitasyonu” konusunda anlaşma imzaladılar. YK Enerjinin internet sitesinde duyurulan anlaşmaya İkizköylüler ve görüşlerini aldığımız bilim insanları tepki gösterdi. Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Genel Başkanı Hüsrev Özkara gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra TTKD Bilim kurulu üyeliğinden ayrılacağını söyledi

TERMİKÇİ ŞİRKET MÜDÜRÜ: TTKD’DEN FAYDALANACAĞIZ

Anlaşma ile ilgili duyuru şirketin internet sitesinde “Muğla’nın Milas ilçesinde kapatılan maden sahasının rehabilite edilerek yeniden doğaya kazandırılması için çalışmalara başladı. YK Enerji, 600 hektarlık alanda yapmayı planladığı maden sahası rehabilitasyonunu tam yetkiyle izlemek ve raporlamak üzere 1955 yılından bu yana yurt dışı ve yurt içinde birçok çevre projesine imza atan TTKD ile anlaştı” şeklinde yapıldı. Duyuruda TTKD uzmanlarının çalışmaların bilimselliğini, bölgeye uygunluğunu, takvimin belirlenen şekilde sürdürüldüğü gibi konuları edeceği ileri sürülürken, YK Enerji Sürdürülebilirlik ve Kurumsal İletişim Genel Müdür Yardımcısı Burak Işık, “TTKD’nin 70 yıllık deneyiminden faydalanacağız” dedi.

İKİZKÖYLÜLER: “TTKD’Yİ ŞİRKETLE DEĞİL HALKIN VE DOĞANIN YANINDA GÖRMEK İSTİYORUZ”

Yıllarca Akbelen ormanını YK enerjiden korumak için gece gündüz nöbet tutan İkizköylüler ise bu anlaşmaya tepki gösterdi. İkizköy Çevre Komitesi  yaptığı açıklamada kendisini “Türkiye’nin en köklü doğa koruma sivil toplum örgütlerinden biri” olarak tanımlayan TTKD’nin kendisini “Türkiye’nin eşsiz doğal, çevresel ve tarımsal zenginliklerini korumak, geliştirmek ve bu değerleri gelecek nesillere aktarmak” olarak tanımladığına dikkat çekti.

Komitenin açıklamasında anlaşmaya şu sözlerle tepki gösterildi; “İçindeki tüm biyolojik çeşitlilik değerleri ile Akbelen Ormanını gözünü kırpmadan yok eden YK Enerji’nin Türkiye’nin en köklü doğa koruma derneklerinden biri ile yan yana gelme çabası kamuoyunda yıpranan imajını yenileme çalışmasıdır. TTKD’den var oluş amaçlarına tamamen karşı olan YK Enerji ile neden bir ilişki içerisinde olduğunu soruyor ve bu yanlıştan acilen geri dönülmesini talep ediyoruz. Doğa katili YK Enerji ile Türkiye’nin köklü bir doğa koruma kurumu olan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği’ni bir arada görmek istemiyor; bu ilişkisini sürdürmek yerine yaşamdan taraf olan İkizköy halkı ve doğanın yanında olmasını bekliyoruz” denildi. 

“TTKD BİLİM KURUL ÜYELİĞİNDEN AFFIMI İSTEYECEĞİM”

Öte yandan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği’nin (TTKD) internet sitesindeki bilgilere göre  derneğin Bilim Kurulu listesinde adı yer alan Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Genel Başkanı Hüsrev Özkara’ya bu yapılan anlaşmayla ilgili görüşlerin sorduk.

Akbelen ormanının korunması mücadelesinde İkizköylüler’in direnişinin yanında olan ve ormanın varlığını devamı ile ilgili birçok açıklama yapan TOD Genel Başkanı Özkara, sadece adının TTKD’nin Bilim Kurulunda olduğunu söyledi. TTDK’den bugüne kadar kendisinden herhangi bir konuda görüş ya da katkı istenmediğini aktaran Özkara, dernek yetkililerini arayarak bu duruma dair bilgi alacağını ifade etti.

Özkara şunları söyledi; “Bu şekildeki bir çalışma düzeninin bana uymayacağını aktarıp, bu şekilde devam edecek olursa oradan affımı rica edeceğim. Çünkü bir defa bile bir araya gelme şansımız olmadı. Bizim bulunduğumuz konum itibariyle oralara isimlerimizi yazılıyor. Onun için öncelikle sorgulamam lazım ne yapıyorlar,nasıl bir çalışma yapıyorlar diye. Amaç bu STK’ları payanda olarak kullanmak mı, gerçekten nasip STK’lar özgür iradeleriyle oradaki çalışmalara yön verebilecekler mi? Ben bunu merak ediyorum” dedi.

“KONUYU REHABİLİTASYONA ÇEKMEK TARTIŞMANIN EKSENİNİ KAYDIRIYOR”

Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Ormancılık Politikası ve Yönetimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Cihan Erdönmez ise madencilerin ve orman tahsislerini savunanlar konuyu özellikle rehabilitasyona çekmeye çalıştıklarını belirterek, “Farz edelim ki rehabilitasyon çalışmaları güncel bilimsel veriler ışığında kusursuz yapılıyor (ki öyle değil) sorun ortadan kalkıyor mu? Bugün kaybettiğimiz ormanı, parçalanan ekosistemi ve onların topluma sunduğu onlarca ekolojik, sosyal ve ekonomik faydayı yalnızca bir şirketin lehine olacak şekilde kaybediyor oluşumuz ve en iyi ihtimalle 70-80 sene sonra geri alacak olmamız ne derece akılcı bir tercih, hem de iklim krizi çağında? Meselenin özü budur.” dedi. Rehabilitasyonun özellikle tartışmanın eksenini kaydırmak için öne sürüldüğünü ifade eden Erdönmez, “Türkiye Tabiatını Koruma Derneği de maalesef buna araç olmuş durumda. Onların da ne dediğini, neden böyle bir anlaşma yaptıklarını bilmek lazım ama ilk intiba bu yönde” diye konuştu.


Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top