Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > İkizköy İnsanca Yaşam Hakkı İçin Direniyor!

İkizköy İnsanca Yaşam Hakkı İçin Direniyor!

Termik Santralinin su ihtiyacı karşılansın diye su mağduru haline gelen İkizköy halkı, koronalı günlerde susuzluğa mahkum edilmeleri karşısında “su bizim hakkımız” diyerek feryatlarını duyurmaya çalışıyor: “İnsanca yaşam hakkı istiyoruz.”

Termik Santrale Verilen Su Nedeniyle İkizköy Susuz Kaldı!

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy mevkiinde yer alan Yeniköy Termik Santrali’nin su ihtiyacı nedeniyle İkizköy susuz kalıyor. ‘Kömürün Gerçek Bedeli: Muğla Raporu’na göre, Yeniköy Termik Santrali, yılda 132 bin nüfuslu Milas ilçesinin 2,5 katı, Yatağan Termik Santrali ise 45 bin nüfuslu Yatağan’ın 7,5 katı su tüketiyor. 

Termik Santralinin su ihtiyacı karşılansın diye su mağduru haline gelen İkizköy halkı, koronalı günlerde susuzluğa mahkum edilmeleri karşısında “su bizim hakkımız” diyerek feryatlarını duyurmaya çalışıyor: “İnsanca yaşam hakkı istiyoruz.”

Karşı karşıya bırakıldıkları mağduriyetle ilgili yöre halkının çığlığını duyurmak için bir açıklama yapan İkizköy Çevre Komitesi, su hakkının insan hakkı olduğunu belirterek, İkizköy halkının insanca yaşam için direndiğini bildirdi. İkizköy Çevre Komitesi tarafından kamuoyuna yapılan açıklama şöyle:

İNSANCA YAŞAM HAKKI İSTİYORUZ!

Biz Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy mahallesinde yaşayan yurttaşlar olarak 40 yıldır Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin ve kömür madeni sahalarının yarattığı ölümcül çevre sorunlarının içinde hayatta kalmaya çalışmaktayız. 40 yıldır nefes aldığımız her an kömürün tozunu, zehirini de soluyoruz. Kömür madeni önüne kattığı herşeyi; evlerimizi, tarlalarımızı, zeytinliklerimizi, derelerimizi, dağlarımızı ve ormanlarımızı yok ederek ilerliyor. Bizi yüzyıllardır yaşadığımız memleketimizden sürüyor; sağlığımızı hayatımızı elimizden alıyor.

Son bir yıldır da sürekli sularımız kesiliyor. Zaten tarlalarımızdaki kuyularımızdan da maden Işıkdere mahallesini yuttuğundan beri doğru düzgün su alamıyoruz. Bazen günlerce susuz kaldığımız oluyor. Hayvanlarımıza su vermek, yediğimiz sebzeyi yetiştirdiğimiz bahçemizi sulamak için şu bereketli topraklarda bile tankerle su taşımak zorunda kalıyoruz.

En son 2 Nisan Perşembe günü köyümüzün Karadam mevkinde, 3 Nisan Cuma günü Ova ve Akbelen mevkinde sular kesildi. 4 Nisan Cumartesi akşamına kadar da gelmedi. Koronavirüs salgınının ortasında, devlet büyüklerimiz sık sık el yıkayın diye nasihat verirken, biz 3 gün, bırak el yıkamayı, içecek sudan mahrum bırakıldık. MUSKİ’ye yaptığımız arıza bildirimine ve MUSKİ’nin hattaki arızayı birkaç saatte gidermesine rağmen biz günlerce susuz kaldık. Niye mi?

İkizköy’ün suyu Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim A.Ş.’nin elindeki kuyulardan geliyor. Kuyulardan çekilen su ile önce santralin deposu doluyor, suyu önce santral kullanıyor. Sonra köye su basılıyor. Santralin içindeki depo ile köyümüz arasında 2,5 km’lik şebeke borusu sürekli patlıyor. Depo da, köye su veren ana boru hattı da Şirket’e ait. Muğla Büyükşehir Belediyesi dün yaptığı basın açıklamasında bu gerçeği açıkça ve belgeleri ile göstermiş.

Susuzluk canımıza tak etti. Normal zamanda da çok büyük sıkıntı olan su, şimdi bütün dünya, bütün ülke salgın hastalıkla mücadele ederken çok daha yaşamsal bir sorun olarak duruyor önümüzde. Bir de üstüne iklimler değiştiği için Türkiye’de, özellikle Muğla’da yaşayacağımız su kıtlığı var!

Bugün eğer temiz suya erişiminiz yoksa yaşam da yok. Korkuyoruz!

Çok basit ve insani bir talebimiz var devletimizden: Köyün içme ve kullanma suyunu sağlayan kuyular, depo ve tüm diğer su altyapı tesisleri Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’den alınarak kamuya devredilsin. Köye su temini, arada hiçbir özel şirket olmaksızın Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından sağlansın ve köyün su altyapısı sorunları acilen ve kalıcı olarak çözüme kavuşturulsun.

SU HAYATTIR! SU HAKKI İNSAN HAKKIDIR!
KÖMÜRE DEĞİL İKİZKÖY’E SU!

İKİZKÖY ÇEVRE KOMİTESİ

Suyu termik santral kontrolünde olan İkizköy’den Nejla Işık: “Bizi susuzlukla cezalandırmasınlar!”

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top