Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Ekolojistler ve İklim Aktivistlerinden COP26 öncesi uyarı: İklim Adaleti ve Sistem Değişikliği

Ekolojistler ve İklim Aktivistlerinden COP26 öncesi uyarı: İklim Adaleti ve Sistem Değişikliği

COP26 Türkiye Koalisyonu, 6 Kasım Küresel İklim Adaleti için herkese eylemlere katılma ve dayanışma çağrısı yaptı.

Kasım’da dünyanın dört bir yanından karar alıcılar İskoçya – Glasgow’da 26. Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde (COP 26) bir araya gelecekler. Bu zirvede ülkelerin iklim için daha önce verdikleri taahhütleri güncellemeleri ve gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanının gündeme gelmesi bekleniyor. Bu bakımdan Glasgow Zirvesi, 2015’te Paris Anlaşması imzalandığından beri en önemli zirve olma özelliğini taşıyor.

Ekolojistler ve iklim aktivistleri ise bu zirvelerin tek başına krize çözüm olamayacağının bilincinde davranma eğilimi içindeler. Ancak, iklim zirveleri karar alıcıların basiretsizliğine, fosil yakıt şirketlerinin yeşile boyama girişimlerine terk edilemeyecek kadar önemli anlar. Aktivistlere göre; verilecek taahhütler, yaşanabilir bir yeryüzü için, iklim için ileri doğru atılması gereken adımlarıhızlandırabilir; fosil yakıt çağınının sonlandığı yeni bir geleceğin kapısını aralayabilir. Ancak sanayi devi ülkelerin bugüne dek Paris İklim Sözleşmesi’ndeki taahhütlerin yerine getirilmesi konusunda çok da istekli görünmedikleri, yeterli adımların atılmadığı gerçeği karşısında COP26’ya da pek güvenle ve umutla bakılmamasına yol açıyor.

Bu nedenle iklim aktivistleri ve ekolojistler “Bunun için bir arada sesimizi yükseltmeli, yaşanabilir bir yeryüzü için adımlarımızı sıklaştırmalı, müştereğimiz iklim için birlikte ilerlemeliyiz” anlayışı ile hareket ediyor. Bu bağlamda Glaskow Zirvesi öncesinde dünya genelinde iklim aktivistleri seslerini yükseltmeye hazırlanırken, COP26 Türkiye Koalisyonu da 6 Kasım Küresel İklim Adaleti için herkese eylemlere katılma ve dayanışma çağrısı yaptı.

Açıklamasında her yurttaşın hepimizi etkileyen kararlara katılabilmesi gerektiğini belirten koalisyon, “6 Kasım 2021 Cumartesi günü bulunduğunuz şehirde, köyde, iklim adaleti için mücadele eden yerel kampanyalara ve tabandan örgütlenen gruplara katılmalı” çağrısında bulundu.

COP26 Türkiye Koalisyonu’nun açıklaması şu şekilde:

İklim Adaleti ve Sistem Değişikliği

“Adalet, bize dünya liderleri veya şirketler tarafından sunulmayacak. Sadece ve sadece biz, tüm dünya halkları için adil bir geleceği tasarlayıp inşa edebiliriz.

Sorun? İklim değişiminden Covid’e, yoksullaştırmadan ırkçılığa, birçok kırılma sürecinden geçiyoruz. Biliyoruz ki, bu krizler artık üst üste geliyor ve hepsi de aynı sebepten kaynaklanıyor. Bu krizlerin etkilerinden kimse kaçamazken, bu krizlere en az etkisi olanlar en fazla acıyı çekenler. Dünyanın her yerinde iklim krizinin yükünü en fazla taşıyanlar en yoksul insanlar ve ‘beyaz olmayan’ topluluklar.

Buraya nasıl geldik? Bu kriz noktasına siyasi ve ekonomik sistemimizin eşitsizlik ve adaletsizlik üzerine kurulu olmasından dolayı geldik. Yüzyıllardır, zengin hükümetler ve şirketler, kar elde etmek uğruna insanları ve gezegeni geriye kalacak ağır tahribatı düşünmeden sömürdü. Çözümümüz kısaca: iklim adaleti, sistem değişikliği, tabandan gelen güç! İklim krizi gibi, ekonomik ve politik sistemimiz de insan yapımı. Bu, aynı zamanda yeniden yapılabileceği anlamına gelmekte.”

Tabandan Gelen Güçle Enternasyonal Kenetlenme

Tabandan gerçekleşecek bir sistem değişikliğine ihtiyacımız var, sorunun çözümünü bütünsel ele almamız gerekiyor.İster işyerinde daha iyi ücret almak için ister temiz su için, ister polis şiddetine veya yeni bir madenin açılmasına karşı savaşıyor olalım; gerek bedenimizin kontrolünü ele almak gerek içinde yaşadığımız ormanların yıkımını durdurmak için mücadele ediyor olalım, sistem içi mücadelelerimizin aynı adaletsiz sisteme yol açtığını görmemiz gerekiyor. Sonuçta, hepimiz bizi etkileyen kararlara katılabilmeliyiz.

Dünyanın neresinde olursanız olun, şu an iklim adaleti için mücadele etme zamanı. Fabrikalarda, iş yerlerinde, okullarda, hastanelerde yani toplumun tüm alanlarında enternasyonal bir anlayışta kenetlenmeye ihtiyacımız var.

Glasgow’da gerçekleşecek halkların iklim adaleti zirvesine, dünyanın her yerinden internet üzerinden katılabilirsiniz: http://cop26coalition.org 

Küresel örgütlenmenin parçası olmak için bölgesel tartışmalarımıza katılabilirsiniz: http://cop26trkoalisyonu.org

En önemlisiyse 6 Kasım 2021 Cumartesi günü bulunduğunuz şehirde, köyde, iklim adaleti için mücadele eden yerel kampanyalara ve tabandan örgütlenen gruplara katılmanız.”

Sıralanan talepler ise şöyle ifade ediliyor: “

Türkiye, Paris İklim Anlaşması’nı onaylayarak iklim için önemli bir adım attı. Bu gelişme, yıllardır “kömürü değil yaşamı seç” diyenlerin, yaşanabilir bir yeryüzü için mücadele edenlerin kazanımı. Ancak Paris Anlaşması, tek başına ne dünyayı kurtaran bir sihirli değnek, ne de kontrol edilemeyen yangınlara, sellere, kuraklıklara tek başına çözüm. Paris Anlaşması, iklim kriziyle mücadelede sadece tek bir adım. Şayet küresel ortalama sıcaklık artışlarını 1,5 derece sınırında tutmak istiyorsak Türkiye’nin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor.”

  1. Adil bir şekilde payınızı ödeyin: İklim finansmanı taahhütlerinizi yükseltin ve hayata geçirin.
  2. Fosil yakıtlara desteği sonlandırın: Kömür, petrol ve gaz endüstrisine yönelik desteğinizi her yerde sonlandırın.
  3. Adil dönüşümü finanse edin: Hiç bir ülkeyi ve hiç bir emekçiyi geride bırakmayacak şekilde kanıtlanmış çözümlere, ve herkes için yenilenebilir enerji çalışmalarını finanse edin.
  4. Günümüz iklim krizi gerçeklerine göre Türkiye, Ulusal Katkı Beyanı güncellesin.
  5. Bir an önce kömürden çıkış takvimi açıklansın. 
  6. Kömürlü termik santral projeleri durdurulsun.
  7. Adil bir enerji dönüşümüne yönelik adımlar atılsın.
Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top