Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Örgütlerinden “Yeni Orman Kanunu Çıkarılsın” Kampanyası

Ekoloji Örgütlerinden “Yeni Orman Kanunu Çıkarılsın” Kampanyası

Ormanlık alanların Cumhurbaşkanı imzasıyla orman vasfı dışına çıkartılarak ormanların yok edilmesine neden olacak Resmi Gazete’de yayımlanan kararlara  karşı “Ormanları orman olarak bırakın” diyerek tepki gösteren ekoloji örgütlerinin “Yeni Bir Orman Kanunu” talebi ve  #OrmanlardanEliniÇek etiketiyle başlattıkları imza kampanyası sürüyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararlarına göre; 5 Ocak 2022’de Kastamonu ve Manisa’da 611.848 metrekare orman alanı ve 7 Ocak 2022’de ise Ankara ve Mersin’de 376.494 metrekare büyüklüğünde orman alanı, orman statüsünden çıkarılmıştı. 

5 ve 7 Ocak’ta 1 milyon metrekare ormanın orman vasfı dışına çıkarılma kararının ardından sosyal medyada kararlara karşı başlattıkları protesto ve tepki eylemi ile bir araya gelen ekoloji örgütleri, orman talanına karşı mücadelelerini ayrıca başlattıkları imza kampanyası ile de sürdürüyor. Ormanların yok edilmesine izin veren maddelerin değiştirilmesi talebiyle “Yeni Bir Orman Kanunu” için change.org üzerinden başlatılan imza kampanyası “Ormanlardan Elini Çek” sloganı ile sürdürülüyor.

Kararların başta 169. Madde olmak üzere Anayasa hükümlerine ve Ormancılık Yasası‘na aykırı bir uygulama olduğu görüşünü savunan ekoloji örgütleri, iklim krizi ile mücadelede orman varlıklarının korunmasının en önemli ve zorunlu adımlardan biri olduğunu vurgulayarak. ormanların yok edilmesine yol açacak mevcut uygulamadan vazgeçilmesi ve iklim krizi ile mücadeleye uyumlu “Yeni Bir Orman Yasası” çıkarılması talebini de gündeme taşıdı.  

Resmi Gazete’de 5 ve 7 Ocak’ta yayımlanarak orman varlıklarının Cumhurbaşkanı imzası ile orman vasfı dışına çıkarılması kararlarının, ayrıca 2021 yılı Kasım ayında İskoçya’nın başkenti Glasgow’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 26. Taraflar Konferansı (COP26)’da Türkiye’nin ormanları korumaya yönelik verdiği taahhüt ile de uyumlu olmadığını belirten 47 ekoloji örgütü tarafından kampanya için yapılan ortak açıklamada şu konulara vurgu yapılıyor:

İKLİM KRİZİ İLE MÜCADELE İÇİN ORMAN VARLIĞINI KORUYACAK ‘ORMAN KANUNU’ İSTİYORUZ

“2021’de hepimizin canını yakan en önemli olay orman yangınları oldu. Ancak ormanların yok olmasında en önemli neden orman yangınları değil, aynı zamanda ormanları yok eden Orman Kanunu. Adı Orman Kanunu ama ormanları korumuyor. Çünkü Orman Kanunu’nun 16., 17. ve 18. Maddesi gereğince, ormanlık alanlar üzerinde her türlü yapıya izin verilebiliyor ve ormanlar, orman alanı dışına çıkarılabiliyor. Ormanların orman dışı amaçla kullanılmasına her geçen gün yeni bir neden ekleniyor. 

Uzmanların verilerine göre; 2012 ve 2020 yılları arasında yanan yıllık orman alanı ortalama 9 bin 700 hektar. 2020 yılında 21 bin hektar, 2021 yılında 170 bin hektar, orman yangınları nedeniyle yok oldu. Orman Kanunu’nun 16., 17. ve 18. Maddeleri nedeniyle yok edilen ormanlar ise her yıl ortalama 38 bin hektar. 

Yukarıdaki veriler şunu gösteriyor; ormanları korumaktan uzak Orman Kanunu nedeniyle her yıl yanan miktarın 4 katı ve daha fazlası orman yok ediliyor. 

İklim krizi ile mücadelede temel politika zorunluluklarından biri de ormanlarımızı korumak. Çünkü ormanlar, iklim krizine neden olan karbon emisyonlarını azaltmak için kritik öneme sahip. Ormanların olmadığı bir dünyada iklim krizi ile başbaşayız. Geçtiğimiz yıl Glasgow’da Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 26. Taraflar Konferansı’nda, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu dünya liderleri, ormanları korumak için taahhütte bulundu.

Ormanları orman alanı statüsünden çıkarmak, bu taahhüt ile uyumlu değil. Ormanları korumak için, orman kanunu değiştirilmeli, ormanların orman dışı statüsüne geçirilmeleri yasaklanmalı. Yeni bir orman kanunu istiyoruz!” 

“Yeni Bir Orman Kanunu” talebi ile sürdürülen imza kampanyasında şimdiden 15 bin imza aşılmış durumda.

İmza Kampanyasına destek olmak ve katılmak için tıklayınız


Kampanyada yer alan imzacı kuruluşlar:

Antalya Ekoloji Meclisi, Balıkesir Çevre Platformu, Bartın Platformu, Başlangıç Ekoloji, Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, Beykoz Kent Dayanışması,, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği, Bolu Doğa ve Turizm Derneği, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Burhaniye Çevre Platformu, Çevre ve Arı Koruma Derneği, Dalyan Turizm Kültür ve Çevre Koruma Derneği, Diyarbakır Çevre Gönüllüleri Derneği, Doğa Araştırmaları Derneği, Doğa Derneği, Dört Mevsim Ekolojik Yaşam Derneği, Ekoloji Birliği, Ekoloji Birliği Gençlik Meclisi, Ekoloji Birliği Kadın Meclisi, Ekosfer, Eskişehir Çevre Yaşam Platformu, Gökova Akyaka’yı Sevenler Derneği, Greenpeace Akdeniz, Hemşin Yaşam Derneği, Istranca Ormanları Kardeşliği, İkizköy Çevre Komitesi, İklim Öncüleri, Kadıköy Kent Dayanışması, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağları Ekoloji Platformu, Kazdağları İstanbul Dayanışması, Kazdağları Kardeşliği, Kolektif Fırın, Koza Dağcılık Kültür Sanat ve Spor Kulübü Derneği, Kozalak Derneği, Mardin Ekoloji Derneği, Marmaraereğlisi Çevre Gönüllüleri Derneği, Odunpazarı Kent Konseyi, Reşadiye Çevre Platformu, Simurg Kuş Yuvası Derneği, Slow Food Gökova Birliği, Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Validebağ Savunması, Van (ÇEVDER ) Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma ve Geliştirme Derneği, Yeni Foça Forum, Yeşil Düşünce Derneği, Youth for Climate Türkiye.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top