Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Ekoloji Birliği’nden Muğla’daki termik santrallerin kapatılması talebine destek çağrısı

Muğla’daki termik santrallerin kapatılması için Cumhurbaşkanlığı’na başvuru yapıldığını duyuran Ekoloji Birliği, yıllardır sağlıksız ve hukuksuz şekilde çalıştırılan Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan termik santrallerinin hemen kapatılması talebiyle ayrıca imza kampanyası da başlatıldığını bildirerek destek ve katılım çağrısında bulundu.

Muğla’daki termik santrallerin kapatılması için Cumhurbaşkanlığı’na başvuru yapıldığını duyuran Ekoloji Birliği, ayrıca konuyla ilgili başlatılan imza kampanyasına da dikkat çekerek, katılım ve destek çağrısında bulundu.

Yıllardır sağlıksız ve tamamen hukuka aykırı şekilde faaliyetini sürdüren 3 termik santralin yarattığı çevresel sorunlar, hava kirliliği ve neden olduğu ekolojik tahribatlarla artık ekokırım suçu işlemekte olması nedeniyle Muğla’daki termik santrallerin kapatılması için Cumhurbaşkanlığı’na başvuru yapıldı. Başvuruyu gerçekleştiren KARDOK Derneği gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, “27 yıldır sağlıksız, kanunsuz, hukuksuz bir şekilde çalışan Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan termik santrallerinin hemen kapatılmasını talep ediyoruz. Olayın çözümü için Cumhurbaşkanlığı’na çağrıda bulunuyoruz” dedi.

İlgili haber: Muğla’daki 3 Termik Santralin Kapatılması Için Cumhurbaşkanlığına Başvuru Yapıldı

KANUNSUZ ŞEKİLDE ÇALIŞAN SANTRALLERİN KAPATILMASINI TALEP EDİYORUZ

İkizköy’de Akbelen ormanını korumak için mücadele veren köylüler ve avukat Atal, Yeniköy Termik Santrali önünde yaptıkları eylemde

Avukat İsmail Hakkı Atal konuyla ilgili açıklamasında “Bu santrallerin ‘çevre yatırımları’ olarak ifade ettikleri faaliyetlerini tamamlama tarihi 31 Aralık 2019. Bunu yapmadılar; bugün bile yapabilmiş durumda değiller. Yasal yükümlülüklerini yerine getirememiş olmalarına, üstelik santrali işleten şirketin dahi bunu ifade etmesine rağmen bu santrallere izin verildi. Yani, bu santrallerin mevcut faaliyetleri hukuka aykırıdır. Akbelen Ormanının kesilmesi hukuka aykırıdır. Hem tanığız, hem de unutmayacağız. Biz bu bölgede yaşayan İkizköy, Karacahisar ve Çamköylüler olarak, yıllardır devam eden bu hukuksuzluğun sona erdirilmesi, hukuka aykırı verilmiş olan çevre izinlerinin iptal edilmesi için Bakanlığa başvurumuzu yaptık. Adalet istiyoruz.” ifadesinde bulunmuştu.

SANTRALLERİN KAPATILMASI İÇİN İMZA KAMPANYASI DA DEVAM EDİYOR

Ayrıca konu ile ilgili change.org üzerinde başlatılan imza kampanyası da devam ediyor. Aydın İdare Mahkemesi tarafından termik santrallerin kapatılmasına yönelik verilen mahkeme kararlarının 27 yıldır uygulanmadığı, santrallerin bugünkü mevcut faaliyetlerinin hukuka aykırı ve kanunsuz bir şekilde sürdürüldüğü de vurgulanarak, bu santrallerin halen faaliyetini sürdürmelerinin bir ekokırım suçuna dönüştüğü de ifade ediliiyor.

İmza kampanyasına katılım ve destek için tıklayınız

Cumhurbaşkanına yapılan başvuru ile birlikte sürdürülen “İmza Kampanyası”nın da yaşam mücadelesindeki haklılığın hukuksal temellerinin daha güçlenmesini sağlayacağı vurgulanarak, şu açıklamalar yapıldı:

“Cumhurbaşkanlığı’na başvurunun nedeni; Muğla’da çalışan Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik santrallerinin 1996 yılından bu yana hukuka ve kanuna aykırı şekilde çalıştırılması. 1993 yılında Aydın İdare Mahkemesi’nde açılan davalarda mahkeme 3 termik santralin kapatılmasına karar verdi. Bu mahkeme kararları 1996 yılından bu yana uygulanmayarak anayasal suç işleniyor.”

İlgili haber: MUÇEP: Muğla’daki Tüm Termik Santraller Kapatılmalıdır!

SANTRALLERİN MEVCUT FAALİYETLERİ HUKUKA AYKIRI

Ekoloji Birliği’nin Haziran ayında İkizköy ve Akbelen ormanında gerçekleştirdiği olağan meclis toplantısından bir görünüm.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “Anayasa’nın 2. maddesine göre ‘Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir’. Hukuk devleti olabilmesi için mahkeme kararlarının uygulanması gerekir. Bu nedenle Anayasa’nın 138. maddesi: ‘Yasama yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Kararların yerine getirilmesi geciktirilemez’. Anayasa’nın 104. maddesi: ‘Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir’ demektedir.

Dolayısıyla Anayasa’nın 138. maddesi, mahkeme kararlarının hemen acilen uygulanması görevini yasamaya, yürütmeye ve idare organlarına yüklediğinden ve Cumhurbaşkanı yürütmenin başı sıfatıyla devletin de başı olduğundan biz bu üç santral hakkındaki mahkeme kararının uygulanması için Cumhurbaşkanlığı’na başvurduk. 27 yıldır sağlıksız ve hukuksuz şekilde çalışan termik santrallerin hemen kapatılmasını talep ediyoruz. Olayın çözümü için Cumhurbaşkanlığı’na çağrıda bulunuyoruz.”

Cumhurbaşkanına yapılan başvuru ile birlikte sürdürülen “İmza Kampanyası“nın da önemine vurgu yapan Ekoloji Birliği, en geniş biçimde destek ve katkı sağlanması çağrısını tekrarladı.

Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan termik santrallerinin kapatılması talebiyle change.org üzerinde devam eden imza kampanyası “Yargı kararlarını uygulayın, Muğla’daki termik santralleri kapatın” başlığı altında başlatılmıştı..

Ayrıca tıklayınız: Ekoloji Birliği, MUÇEP ve köylü yurttaşlar Yatağan Termik Santrali için sembolik kapatma töreni yaptı