Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Aydın’da çevreciler Ağaçlı için ayakta

Aydın’da çevreciler Ağaçlı için ayakta

Aydın’ın Söke ilçesi ile Ağaçlı kırsal mahallesi arasında kalan bölgedeki 25 hektarlık bir alanda açık ve kapalı kömür işletmeciliği yapılacağı, açılan ocaklarda 20 bin ton kömür çıkarılacağı, yer altı ocaklarında da ihtiyaç duyulması halinde gevşetme patlatmaları yapılacağı yönündeki gelişme çevrecileri ayağa kaldırdı. Doğa harikası bölgede kömür işletmesi açılması planlandığı için çevreye duyarlı örgütler ve Ağaçlı köyündeki vatandaşlar bir araya geldiler. Konuyla ilgili değerlendirme toplantısı yaparak mücadele için karar birliğine vardılar.

Doğa katliamını önlemek amacıyla yapılan toplantıya Ağaçlı’da yaşayan vatandaşların yanı sıra Kuşadası ve Söke Kent Konseyleri, Caferli Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği, Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği, Çine Yaşam Platformu, Aydın AYEP, Aydın AYÇEP, Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) ve Kuşadası EKODOSD Derneği katıldı. Katılımcıların deneyimlerini ve önerilerini sunduğu görüşmelerde Aydın AYEP üyesi Avukat Hicran Danışman konunun hukuki boyutunu anlatırken, çevre örgütleri konunun doğaya ve tarihe vereceği zarara dikkati çektiler.

Kömür işletmeciliğinin yapılacağı alanın Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın yer aldığı Samson Dağları’nın doğudaki ucunda yer aldığına dikkati çeken çevre örgütleri, bölgenin Milli Parkın Dilek Yarımadası bölümünün dışında kaldığını ancak ekolojik ve coğrafik açıdan devamlılık arz ettiğini vurguladılar. Doğa ve tarihle iç içe olan bölgenin Avrupa-Sibirya, İran-Turan ve Akdeniz coğrafyasının bitkilerini ve bu coğrafyalara özgü fauna türlerini barındıran bölgenin, aynı zamanda doğusunda Gümüş Dağı’na ve güney kesiminde Aşağı Büyük Menderes Havzası’na yaban hayatı açısından ekolojik koridor sağlayan çok önemli bir doğa alanı olduğunun altı çizildi.

Ağaçların, sarmaşıkların birbirine sarıldığı, bitki topluluklarının iç içe geçtiği muhteşem doğa alanında vahşi yaşamın tüm özelliklerini görülebildiğine dikkat çekilen toplantıda, yırtıcı kuş türleri ve Kara leyleklerin üreme ve beslenmelerini gerçekleştirdiği bir doğa alanı olan bölgenin Aydın Müzesi’nde sergilenen aslan başlı antefikslerle süslenen Arkaik Panionion tapınağının tespit edildiği Melia yerleşiminin hemen batısında bulunduğun da hatırlatıldı.

Kuşadası ve Söke’nin oksijen deposu olan bölgede bir kömür işletmesinin açılmasının geri dönülmez bir şekilde tahribat yaratacağından duyulan endişeler dile getirilirken, buradan kömür çıkarmak yerine, bölgenin doğal ve kültürel özelliklerini ön plana çıkararak var olan tarım ve turizmini daha de geliştirecek projelerin hayata geçirilmesi için çalışılması yönünde karar birliğine varıldı.

İklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle insanların, bitkilerin ve hayvanların ciddi risk altındayken, doğayı mahveden, yeşil dokuyu yok eden ve geri dönülmez tahribatlarla doğal peyzajın bozulmasına yol açan, ekosistemlere zarar veren, tarım ve turizmin sürdürülebilirliğini olumsuz etkileyecek kömür işletmeciliği gibi projelere burada izin verilmemesi gerektiğinin altı çizilen toplantı sonunda ortak mücadele konusunda fikir birliği oluştu.

Haber Aydın

Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.