Ana Sayfa > Ekoloji > Munzur gözelerine yapılan proje halkın yaşam alanları için tehlike sinyali veriyor!

Dersim’de Munzur Gözeleri için hazırlanan peyzaj projesine bölge halkı yaşam alanlarının yok edileceğini söyleyerek tepki gösterdi.

Dersim’de Fırat Kalkınma Ajansı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında Munzur Gözeleri için bir peyzaj projesi hazırlandı. Munzur Özgür Aksın Meclisi projeye ilişkin bir civardaki köylülerle halk toplantısı yaptı. Yeşilyazı köyünde yapılan toplantıya çok sayıda köylü katıldı. Dersim Belediyesinden teknik personelin projeye dair bilgilendirmesiyle başlayan toplantıda konuşan köylüler, gözelere yapılan projenin köylülerin yaşam alanını yok edeceğini söylediler.

PROJE KORUMA ODAKLI DEĞİL

Dersim Belediyesi teknik personeli toplantıda projeyi göstererek bir sunum yaptı. Teknik personel projeye dair, “Yapılan bu proje koruma odaklı değildir. Yürüyüş yolundaki beton pabuçlar suyun yönünü dahi değiştirebilir durumda. Projede iş makinesi kullanılma olasılığı çok yüksek. Bu da sit alanına ciddi zarar verir. Piknik alanı olarak tasarlanmış alan, söğüt ve kavak koruluğudur. Ayrıca piknik alanı alabalıkların larvalarını bıraktıkları yer. Bu popülasyonun da zarar görmesine etki edecektir” dedi.

DOĞA VE YABAN HAYAT TEHDİT ALTINDA

Birinci derece doğal sit alanları içerisinde hiçbir yapılaşmaya yer verilmemesi gerektiğini söyleyen Dersim Doğal ve Kültürel Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım da Evrensel’e yaptğı açıklamada, “Bu projeyle çevrede ki yaban hayat yok olma tehdidi altında kalır ve endemik türler yok olur. Munzur Gözelerinin insan etkileşimine kapatılması ve mevzuatta belirtilen koruma önlemlerinin alınması gerekmektedir. Bir proje yapılacaksa bu, Munzur’u koruma projesi olmalı o da başta arıtma tesisi kurarak olur” dedi.

PROJEYE ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ

Başından sonuna kadar bu projeye karşı olduğunu söyleyen Ovacık’ın Ziyaret köyünde yaşayan Hasan Şanlı, “Bu yapılan projeyi hangi vicdan kabul eder. Gözeler bizim kutsal mekanımız ve buraya kimsenin karışmasına izin vermeyiz. Yarın dozerler geldiği vakit önlerine bizzat ben yatacağım” dedi.

MUNZURA DOKUNMASINLAR

Yine gözelerin yakınlarında bulunan Ovacık’ın Yeşilyazı köyünde yaşayan Ecenur Toprak da şunları ifade etti, “Bizim söylemek istediğimiz Munzur’a dokunmasınlar yoksa Dersim’de eksiklikler var önce onları düzeltsinler. Ve bunun için de hepimizin çabalaması gerekiyor.”

DOĞAL ALANLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM

Köy sakinlerine, bu projeye karşı birlikte hareket etmenin öneminden bahseden Emek Partisi Ovacık İlçe Yöneticisi Şermin Akbalık, “Bu projenin kabulü demek yeniden maden ocaklarının açılması ve doğamızın yok edilmesi demektir. Bizlerin yapması gereken sadece kendi doğamıza, kültürümüze ve inanç yerlerimize sahip çıkmaktır” dedi.

GEREKLİ OLAN KİTLESEL MÜCADELE

Projenin bizlere hayat veren Munzur’un tahribatına sebep olacağını belirten İstanbul Ovacıklılar Derneği Başkanı Ali Ekici,” Biliyoruz ki bu projenin ardından Munzur Suyu’nun kapalı devre halinde içme suyu olarak Dersim merkeze ve Elazığ’a taşınması gibi projeler de var. Bu projelerle doğamıza hayat veren Munzur’un güzelliğinin tahrip edilmesi söz konusudur. Burada yaşayan halkla kitlesel olarak bu projeye izin vermememiz gerekiyor” dedi.