Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Efemçukuru altın madeninin çevreye etkileri konuşuldu

Efemçukuru altın madeninin çevreye etkileri konuşuldu

“Efemçukuru altın madeni ve çevresel etkileri” konulu panelde konuşan Prof. Dr. Ali Osman Karababa: Maden ağır metal kirliliğine yol açıyor.

Güzelbahçe Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu “Efemçukuru altın madeni ve çevresel etkileri” konulu panel düzenledi. Güzelbahçe Atatürk Kültür Merkezi Tuncel Kurtiz salonunda gerçekleştirilen panelin kolaylaştırıcılığını Avukat Deniz Özdemir yaparken, Avukat Arif Ali Cangı, Jeoloji Mühendisi Savaş Dilek ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa konuşmacı olarak yer aldılar.

2002 YILINDAN BERİ SÜREN BİR DAVA

Panelde ilk olarak konuşan Avukat Arif Ali Cangı, dava sürecinin 2002 yılında başladığını hatırlatarak, davanın şu an Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) olduğunu söyledi.

Verilen bilirkişi ve ÇED raporlarının bilimsellikten uzak olduğunu ifade eden Cangı, çevrede yaşayanlardan sadece Ahmet Karaçam’ın hala maden şirketine direndiğini anlattı. Cangı davanın AİHM’e taşınmasını da değerlendirerek, “10 yıl sonra AİHM’den çıkacak karar bizim doğamızı, suyumuzu temizlemek ve geri getirmez” dedi. Maden havzasının jeolojik yapısını anlatan Jeoloji Mühendisi Savaş Dilek, verilen raporlarının bilimsel olmadığını dile getirdi. 2004 yılında verilen bilirkişi raporundan sonra şirketin rapora uygun düzenlemeler yaptığını ifade eden Dilek, maden atığının kuru artık ve kaya olarak gösterildiğini ama bu durumun doğru olmadığını söyledi.

“AĞIR METALLER BESİNLER ARACILIĞIYLA HIZLA YAYILIYOR”

Son olarak söz alan Prof. Dr. Ali Osman Karababa da, altın madenciliğinin canlı yaşamına ve sağlığına etkilerinden söz etti. Madenin ağır metal kirliliğine yol açtığını ifade eden Karababa, “Asit nedeni ile çevre ve insan sağlığı riski var. Doğaya bırakılan ağır metal insanlara ve tüm canlılara ulaşıyor. Yaş, cinsiyet, aile özellikleri, beslenme, yaşam biçimimize sağlığımıza göre az ve çok etkilenme oluyor. Fakat hiç etkilenmeyen yok. Az ya da çok hepimiz bu ağır metallerden etkileniyoruz” dedi. Ağır metallerin besinler aracılığı ile hızlıca yayıldığına söyleyen Karababa, “En mühimlerinden biri arsenik. Cilt kanseri, kılcal damar dolaşımı bozukluğu, düşük riskinin artması ve doğurganlığın etkilenmesi gibi bir çok hastalığa da sebep oluyor” diye konuştu.

Efemçukuru altın maden işletmesine karşı hukuk mücadelesi 2002 yılından beri devam ediyor.

Kaynak: Evrensel

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top