Buradasınız
Ana Sayfa > Bilim > Dünya Sağlık Örgütü: Milyonların ölümüne yol açacak ani salgın hastalık tehdidi tepemizde!

Dünya Sağlık Örgütü: Milyonların ölümüne yol açacak ani salgın hastalık tehdidi tepemizde!

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) açıkladı: “36 saatten az sürede 50 ila 80 milyon insanın ölümüne yol açabilir!”

Dünya Bankası‘nın ve Dünya Sağlık Örgütü‘nün (WHO) bir araya getirdiği alanında uzman bilim insanlarından oluşan bir uluslararası heyet, dünyanın giderek büyüyen ve milyonların ölümüne sebep olabilecek bir salgın hastalık riskiyle karşı karşıya olduğunu ve bu hastalığın küresel ekonomiyi ciddi derecede istikrarsızlaştırabileceğini söyledi. Bilim insanları, hızla yayılan patojenlerin “ekonomiyi alt üst edeceği ve toplumda kargaşa yaratacağına dair” uyardı

Independent‘in haberine göre, Batı Afrika Ebola salgınından sonra kurulan Küresel Hazırlık Gözetim Kurulu (Global Preparedness Monitoring Board, GPMB) adlı yeni kurul, hükümetlerin bu riske karşı hazırlanmak ve riski azaltmak için çok daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi. GPMB, hazırladığı ilk yıllık raporunda “can kaybına neden olmakla kalmayıp ekonomileri alt üst eden ve toplumsal kargaşa yaratan bölgesel veya küresel ölçekteki, yani epidemik ve pandemik hastalıkların ciddi risk teşkil ettiğini” söyledi.

Çarşamba günü yayımlanan raporda kurul “Bir salgının dünyaya yayılması, gerçek bir tehdit” şeklinde bir uyarıda bulunurken, şu ifadeleri kullandı:

“Hızlı hareket eden bir patojen milyonlarca insanı öldürme, ekonomiyi aksatma ve ulusal güvenliği istikrarsızlaştırma potansiyeline sahip. (…) Hastalıklar insan deneyiminin her daim bir parçası olduysa da güvensizliğin ve ekstrem hava şartlarının dahil olduğu küresel eğilimlerin bir araya gelmesi, riski artırıyor. Hastalıklar kargaşadan yararlanır ve serpilir. Son yıllarda salgınlar giderek artıyor ve küresel çapta bir sağlık acil durumunun heyulası tepemizde dolaşıyor.”

Ebola salgınından bu yana bazı hükümetler ve uluslararası kuruluşlar tedbir alarak büyük salgınlara karşı çaba sarf etse de bunların “çok yetersiz” kaldığı düşünülüyor (Reuters)

“50 ila 80 milyon insanın ölümüne yol açabilir”

Kurul “50 ila 80 milyon insanın ölümüne yol açabilecek ve dünya ekonomisinin yüzde 5’ini yerle bir edebilecek güçte, hızla yayılan, öldürücülüğü yüksek respiratuar (solunum sistemini etkileyen) bir patojenin pandemi boyutuna ulaşması son derece gerçek bir tehlike” ifadelerini kullanırken, şu açıklamada bulundu: “Bu ölçekteki bir küresel salgın geniş çapta kargaşa, istikrarsızlık ve güvensizlik yaratacaktır ki bu da felaket olur. Dünya buna hazırlıklı değil.”

Raporun yazarları “gönüllülük ve liderlik” çağrısında bulunurken, liderlerin “küresel salgınlar söz konusu olduğunda panik ve ihmal döngülerine göz yumduğunu” dile getirdi. Rapor, ülkelerin örnek teşkil ederek liderlik etmesi için daha fazla yatırım yapılması çağrısında bulundu. Devletlerin pandemik hastalıklara müdahale için yatırımlar yapıp müdahale yollarını kurumsallaştırması, “beterin beteri için hazırlanması”, hazırlığı ekonomik riske entegre etmesi ve para akışını en yoksul ülkelere yöneltmesi gerekiyor.

Raporda ayrıca, Batı Afrika‘daki yıkıcı 2014-2016 Ebola salgınından bu yana bazı hükümetler ve uluslararası kuruluşlar tedbir alarak büyük salgınlara karşı hazırlanmak için çaba sarf etse de bu çabaların “fena halde yetersiz” olduğu dile getirildi.

Yaklaşık 50 milyonun ölümüne yol açtığı tahmin edilen 1918 İspanyol Gribi‘nin de raporda bahsi geçti. Buna göre havayla yayılan eşdeğer bir salgın, her gün dünyayı uçakla geçen muazzam sayıda insanla birlikte 36 saatten az sürede tüm dünyaya ulaşarak tahminen 50 ila 80 milyon insanı öldürebilir. Üstelik küresel salgın durumunda, özellikle yoksul ülkelerdeki birçok ulusal sağlık sistemi çökebilir.

Kurulda da yer alan Dünya Bankası Genel Müdür Vekili Axel van Trotsenburg, “Yoksulluk ve siyasi kırılganlık, bulaşıcı hastalıkların salgına dönüşmesini şiddetlendiriyor ve pandemik hastalıkların kök salması için koşulların yaratılmasını sağlıyor” dedi.

Hükümetleri “bu salgınların bize öğrettiklerine kulak vermeye” ve “fırtına vurmadan çatıyı tamir etmeye” çağıran WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise, ülkelerin sağlık sistemlerini güçlendirmeye yatırım yapması, yeni teknolojilerin araştırılması için daha fazla kaynak yaratması, koordinasyon ve hızlı iletişim sistemlerini geliştirmesi ve süreci sürekli izlemesi gerektiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bu yıl yaptığı başka bir uyarıda da havayla taşınan virüslerin yol açacağı başka bir grip salgının kaçınılmaz olduğunu ve dünyanın buna hazırlanması gerektiğini söylemişti.

Haberin orijinali: World facing ‘acute risk of devastating disease pandemics’ which would kill millions, WHO warns

Kaynak: Independent

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top