Ana Sayfa > Bildiriler > Madra için güç birliği oluşturuldu

Madra için güç birliği oluşturuldu

Burhaniye Belediyesi, Burhaniye Kent Konseyi ve Burhaniye Çevre Platformu’nun çağrısı ile bir araya gelen çevreciler “Madra İçin El Ele” hareketini kurarak güç birliği oluşturdular.

Burhaniye Alevi Kültür Derneği Cem Evi’nde gerçekleşen toplantıda, 6 bin 600 hektar ruhsat alanına sahip TÜMAD İvrindi Altın ve Gümüş Madeni’nin yaratacağı tahribata karşı çevreciler bir araya gelerek güç birliği oluşturdu. Toplantıya, Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Edremit Çevre Platformu, Havran Çevre Platformu, Artur Çevre Platformu, Gömeç Çevre Platformu, Ayvalık Tabiat Platformu, Bergama Çevre Platformu, Gülder, AREG, Alevi Kültür Derneği, Kazdağı Doğa Sporları Grubu, Ege Su Platformu, EGEÇEP, TEMA Vakfı Burhaniye Temsilciliği, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği, Haziran Hareketi, Öykü Atölyesi, Gömeç Kent Konseyi, Burhaniye Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı, Eğitim-İş ve Eğitim-Sen Burhaniye Temsilciliği, Emekli-Sen, Genel-İş, Tüm Emekli-Sen, Türk Tabipler Birliği Burhaniye Temsilciliği, Dikili Demokrasi ve Emek Platformu, Burhaniye Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile siyasi parti temsilcileri, Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve Ekoloji Birliği eş sözcüsü Süheyla Doğan katıldılar.

MADRA İÇİN EL ELE

Toplantının Divan Başkanlığı Bergama Çevre Platformu sözcüsü Erol Engel, EGEÇEP dönem eş sözcüsü Alime Yalçın Mitap ve Burhaniye Çevre Platformu eş sözcüsü Av. Filiz Sonsuz tarafından oluştu. Toplantıda ‘Madra İçin El Ele’ hareketi oluşturularak bu konuda çalışmalar yapılmasına karar verildi.

CANLILARIN YAŞAMI TEHDİT ALTINDA

Divan Başkanlığını üstlenen Bergama Çevre Platformu sözcüsü Erol Engel; “Nurol Holding bünyesindeki TÜMAD Madencilik Şirketi geçtiğimiz Temmuz ayının başında faaliyete başladı. Maden şirketinin ruhsat alanı 6 bin 606 hektar, işletme alanı ise 856 hektar. Kısacası Türkiye’nin en büyük altın madeni sahası. Balıkesir, Manisa ve İzmir’in sınırlarına dayanıyor. Balıkesir’in İvrindi, Edremit, Burhaniye İlçeleri, İzmir’in Bergama İlçesi doğrudan etkileniyor. Büyük kısmı ormanlık alanı kapsıyor. Burada on binlerce ağaç kesildi. Meralar kullanılamaz hale geldi. Maden şirketi, işlemleri için büyük miktarda suya gereksinim duyuyor. Düdüklü Pınarı, yöredeki en meşhur su kaynaklarından biri. Çevredeki köy ve şehirlerin içme suyu ihtiyacı için de kullanılıyor. Maden Düdüklü Pınarı’nın tam üstünde yer alıyor. Yani kısacası ormanlar, zeytinlikler, dereler, yer altı su kaynakları ve çevredeki canlıların yaşamı tehdit altında” dedi.

Burhaniye Çevre Platformu eş sözcüsü Av. Filiz Sonsuz ise toplantıyla ilgili; “Katılımın yoğun olduğu toplantıda TÜMAD İvrindi Altın ve Gümüş Madeni’nin faaliyet ve etki alanı İvrindi ilçesi ile sınırlı kalmayan, Burhaniye’yi de doğrudan etkileyen maden ocağı ile mücadele yöntemleri, bu konuda katılımcılardan gelen öneriler tartışıldı. ‘Madra İçin El Ele’ hareketini kurarak güç birliği oluşturduk. İlerleyen günlerde katılımcı kurum temsilcilerinden oluşacak bir kurul ve sekretarya belirlenerek çalışmalara başlanacak” dedi.

DOĞA TAHRİBATINA KARŞI MÜCADELE ORTAKLAŞMALI

Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise; “Kaz Dağları, Bergama Kozak Yaylası, Madra ve doğa için tehdit içeren faaliyetlerin olduğu her yerde ortak bir çaba içinde olması gerektiğini düşünüyorum. Sadece çevre platformları ve benzeri sivil toplum örgütleri değil, belediyelerde bu işin bir parçası olmalı. Bu şekilde yaşanan doğa tahribatlarının önüne geçilebilir. Tüm canlıların yaşam alanları korunabilir. Çocuklarımıza daha yaşanılabilir bir gelecek bırakmak bizim elimizde” dedi.

Kaynak: Oben Ulu