Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Çıtlık ve Gökova ahalisi Çıtlık’ta orman kesimine dur dedi

Çıtlık ve Gökova ahalisi Çıtlık’ta orman kesimine dur dedi

Muğla‘nın Ula ilçesine bağlı Çıtlık Mahallesinde, Taşkesik Mevkiinde 30 hektarlık alanda ağaçların odun üretimi için kesilmek istenmesine karşı  bugün bölge halkı bir basın açıklaması ile  kesim projesini protesto ettiler ve durdurulmasını istediler.

Geçtiğimiz yıl Çıtlık’ta 30 hektar verimli orman sahasının endüstriyel plantasyon alanı olarak belirlenmesinden sonra Çıtlık köylüleri Orman İşletmesine dilekçeler vererek projeden vazgeçilmesini istemişti. Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP) Orman Çalışma Grubu da bölgedeki kesim projelerinin idari ve bilimsel boyutlarını irdeleyen haberler yayınlamıştı. Muğla Milletvekili Burak Erbay da soru önergesi vererek Çıtlık’taki ağaç kesimlerini Meclis gündemine taşıdı.

13 Şubat günü ormanda damgalama çalışmasının başladığının duyulması ardından MUÇEP’in çağrısı ile ağaçların damgalandığı orman alanının girişinde bir basın açıklaması düzenlendi.  Basın açıklamasına Çıtlık, Gökova ve Muğla’dan yaklaşık 100 kişi katıldı. Muğla Milletvekili Burak Erbay da basın açıklamasına bizzat katılarak destek verdi.

ORMANLARI SADECE “KERESTE ÜRETEN YER” GÖREN BİR ZİHNİYET

Çıtlık ve Gökova ahalisi adına hazırlanan basın bildirisini Candan Süsoy’un okumasından sonra konuşmalar yapıldı. Çıtlık köylülerinden Mesut Kayabaşı Çıtlık köylüleri olarak bu kesimi istemediklerini, özellikle mezarlıklarındaki ağaçların kesilmesinden büyük üzüntü duyduklarını söyledi.

Ekoloji Birliği bileşenlerinden olan MUÇEP adına konuşan Serdar Denktaş, şimdi kesilmek istenen alanın daha önce sulama göleti inşaatı yapılacağı bahanesi ile kesilen alanın devamı olduğunu, gölet inşaatının yapım süresi çoktan geçmiş olmasına rağmen ağaçların kesilmesi dışında bir çalışma yapılmadığını, projenin aslında ödeneğinin bile olmadığını da resmi kanallardan öğrendiklerini söyledi. Proje ile hiç ilgisi olmamasına rağmen gölet ile yeni kesilmek istenen saha arasında kalan Melmin Mezarlığındaki ağaçların dahi kesildiğini, MUÇEP olarak orman ekosistemlerinin korunması için verilen mücadelenin içinde ve köylülerin yanında olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay da orman alanlarının gerek maden gerekse odun üretimi için rant alanlarına dönüştürüldüğünü ve Muğla genelinde büyük bir tahribatın söz konusu olduğunu, parti olarak bunlara karşı olduklarını, kendisinin de Muğla Milletvekili olarak  Meclis gündemine getirmeye devam edeceğini söyledi.

Daha sonra birlikte Karabörtlen Orman İşletme Şefliği’ne gidilerek dilekçeler verildi ve İşletme önünde toplu fotoğraf çektirildi.

Konu ile ilgili 14 Şubat tarihinde yapılan basın açıklaması ise şöyle:

ÇITLIK ORMANLARINI KESMEKTEN VAZGEÇİN!

Çıtlık’ta ormanlarımız sonu gelmeyen bir saldırı altında. Üç yıl önce sulama göleti inşaatı bahanesi ile binlerce ağaç kesildi. Yapım süresi çoktan bitmiş olmasına rağmen proje ağaçların kesiminden öteye gitmedi.  Devlet Su İşleri’ne projenin akibetini resmi kanallardan sorduğumuzda öğrendik ki bu projenin ödeneği dahi yokmuş. Anlıyoruz ki, bu proje ağaçları kesmek, odun üretimi için bir bahane olarak kullanılmış.

Gölet inşaatı bahanesi ile yapılan kesim bununla sınırlı kalmadı. Proje sahası içinde yer almamasına rağmen şu an önünde bulunduğumuz Melmin Deresi Mezarlığı’ndaki ağaçlar dahi kesildi. Bu kesimin de gerekçesini Orman İşletmesine dilekçelerimizle sorduk. Verilen cevap ibretlikti. Meğerse mezarlıktaki bu ağaçlar tehlike oluşturuyormuş ! Yüzlerce yıldır ölülere yoldaşlık eden, kurdun kuşun yuvası olan bu ağaçlar kimin için tehlike arz ediyordu? Hiçbir ekolojik, manevi değer tanımayan, ormanlara yalnızca maddi değer biçen bu anlayışı kınıyoruz !

Çıtlık’ta ormanlarımıza saldırı hala devam ediyor. Geçen yıl bu mezarlığın devamındaki 30 hektarlık verimli ormanın da endüstriyel plantasyon alanı olarak belirlendiğini, buradaki ağaçların da kesilerek odun üretileceği duyumunu aldık. Bu planın duyulmasından sonra Çıtlık Mahallesinde doğaya, ormana  sahip çıkan köylüler Karabörtlen Orman İşletme Şefliği’ne dilekçeler vererek bu projenin iptal edilmesini istediler.

Nihayet dün öğrendik ki ağaçlar kesilmek üzere damgalanmaya başlanmış. Üzülerek anlıyoruz ki, Orman İşletme Şefliği, bölge halkının kuşaklar boyu iç içe yaşadığı ormanlarının kesilmesinden duyduğu rahatsızlığı anlamamış, ya da dikkate almamış.

Bugün bizler, Çıtlık, Gökova ve Muğla ahalisi olarak buraya geldik ve ilgililere sesimizi daha gür olarak duyurmak istiyoruz.  Ağaçlarımızın kesilmesine, yüzlerce yılda oluşan orman ekosistemimizin yok edilmesine  İZİN VERMEYEĞİZ !

Orman Genel Müdürlüğü’nün 2020-2024 yılları için hazırladığı Stratejik Plandan anladığımıza göre ülke genelinde 330.000 hektar orman alanı odun üretmek üzere kesilmesi planlıyor.  2019 yılı küresel boyutta iklim krizine bağlı afetlerin yaşandığı bir yıl oldu. Bu afetler nedeniyle orman ekosistemlerinin, biyolojik çeşitliliğin korunması özellikle önem  kazanmışken , doğal varlıklarımıza yalnızca parasal değer biçerek yok etmeyi öngören bu anlayışın devam ettirilmesini protesto ediyoruz.

Orman Genel Müdürlüğü’nü bilim insanlarına kulak vermeye çağırıyoruz! Yüzlerce yılda oluşmuş verimli ormanlar odun üretimi için yok edilemez. Çıtlık ormanlarından elinizi çekin! Çıtlık’ta endüstriyel plantasyon projesinden vazgeçin !

Çıtlık ve Gökova Ahalisi
Kesilmesi planlanan orman alanı: Çıtlık Endüstriyel Plantasyon

Kaynak: MUÇEP

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top