Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Çarşamba Ovasında Biyokütle Santrali için ‘zararlı’ görüşündeki Bilirkişi Heyeti ‘ÇED Gereklidir’ dedi

Çarşamba Ovasında Biyokütle Santrali için ‘zararlı’ görüşündeki Bilirkişi Heyeti ‘ÇED Gereklidir’ dedi

Hakkında devam eden davalara rağmen Çarşamba Ovası’nda faaliyet gösteren biyokütle enerji santraliyle ilgili, Oltan ve Köleoğlu adlı enerji şirketini şoke eden rapor hazırlandı. Bilirkişi Heyeti, tesisin çevreye zararlı olduğunu ve ‘ÇED Gereklidir’ raporu alınması gerektiğini tespit etti.

Türkiye’nin en verimli tarım arazilerinden Çarşamba Ovası‘nın üzerine kurulan biyokütle enerji santrali ise faaliyetlerini sürdürüyor. ‘Çarşamba Ovası’na zehir yağdığını söyleyen’ bölge sakinleri santrale tepki gösterirken, santralin bacasından gazların ve dumanların çıktığı gözlemleniyor.

DİĞER DAVALAR DA DEVAM EDİYOR

Türkiye’nin en verimli tarım arazilerinden biri olan Çarşamba Ovası’nda Oltan ve Köleoğlu Enerji A.Ş. tarafından kurulumu süren biyokütle enerji santraline karşı açılan diğer davalarda da süreç devam ediyor.

Hakkında devam eden davalara rağmen Çarşamba Ovası’nda faaliyet gösteren biyokütle enerji santraliyle ilgili, Oltan ve Köleoğlu adlı enerji şirketini şoke eden rapor hazırlandı. Bilirkişi Heyeti, tesisin çevreye zararlı olduğunu ve ‘ÇED Gereklidir’ raporu alınması gerektiğini tespit etti.

Çarşamba ilçesi Eğercili Mahallesi’nde kurulan biyokütle enerji santraliyle ilgili Samsun Valisi Osman Kaymak döneminde valilikçe verilen ‘Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararının iptali için açılan davada atanan bilirkişi heyeti, santralin çevreye zararlı olduğunu ve ‘ÇED Gereklidir’ raporu alınması gerektiği yönünde rapor hazırladı.

YÖRE HALKININ DAVASI HAKLI BULUNDU

Gelişmeyle ilgili bilgi aktaran davanın avukatı Serpil Dönmez, “Samsun ili Çarşamba İlçesi Eğercili Mahallesinde Oltan ve Köleoğlu Elektrik ve Enerji Üretimi Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali Projesi hakkında Samsun 3 İdare Mahkemesinin 2020/553 Esas sayılı dosyası ile görülen ÇED Gerekli Değildir kararının iptaline ilişkin davada, bilirkişi raporu dosyaya sunulmuştur. 7 farklı bilim dalında alanında uzman bilirkişilerce yapılan inceleme sonrasında; fauna, çevre, flora, hidroloji ve meteoroloji bilirkişileri, çevresel etki değerlendirmesinin zaruri olduğu kanaatine varılmış, yani yöre halkının davasını haklı bulmuştur” diye konuştu.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEBİNDE BULUNULDU

Av. Dönmez, şöyle devam etti: “Dava halen devam etmekle birlikte, rapora karşı beyan ve itirazlarımızı sunacağız. Tarafımızca, bilirkişi raporuna istinaden yeniden Yürütmenin Durdurulması Talebinde bulunulmuştur. Kamuoyunun bilgisine saygıyla arz ederim.”

DOĞRU KARAR VERİLMİŞTİR

Dava sürecine dahil olan Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı da bilirkişi heyeti raporunu Gazete Gerçek’e değerlendirdi. Başkan Avcı, “Ayvacık Ziraat Odası’nın da müdahil olmuş olduğu ikinci idare mahkemesindeki davada lehimize bir gelişme yaşanmıştır. Helal süt emmiş bilirkişiler, doğru kararı vermiştir. Bundan sonraki süreçte de umuyoruz ki, bilirkişi heyetinin kararına göre, yöre halkının lehine karar verilecektir” şeklinde konuştu.

SONUNA KADAR TAKİPÇİSİYİZ

Çarşamba Çevre ve Çiftçi Eğitim Derneği (ÇARÇED) Başkanı Mustafa Deniz, “Bilirkişi Heyeti’nin hazırladığı raporda yapılan tespitler, bizim uzun süredir verdiğimiz mücadelenin haklılığını ortaya koymuştur. Söz konusu rapor, yöre halkına umut olmuştur. Raporla ilgili mahkemenin karını beklemekteyiz. Bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da davamızın arkasında olacağız ve sonuna kadar topraklarımızı savunacağız” ifadelerini kullandı.

Çarşamba Çevre ve Çiftçi Eğitim Derneği (ÇARÇED) Dönem Sözcüsü Murat Şenel ise “Bilirkişi heyetinin vermiş olduğu karar, yöre halkını umutlandırdı. Dava sahibi olarak, bilirkişi raporuna yönelik görüşlerimizi mahkemeye sunacağız. Firma da gerekli itirazı yapacaktır. Üst mahkemem bir önceki yürütmeyi durdurma kararını bilirkişi atanmadığı gerekçesiyle bozmuştu. Şimdi bilirkişi heyetinin raporu tamamlandı. Usule uygun hale geldi. Şimdi mahkemenin gerekçeli kararını bekleyeceğiz. Türk adaletine güveniyoruz ve davamızın sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.

RAPORU HAZIRLAYAN BİLİRKİŞİ HEYETİ

Bilirkişi heyeti şu isimlerden oluşmuştu: Tokat Gaziosmanpaşa (GOP) Üniversitesi (Kimya) Prof. Dr. Öğr. Üyesi Yakup Budak, Tokat Gaziosmanpaşa (GOP) Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Yasin Bedrettin Karan (Ziraat Yüksek Mühendisi), Sinop Üniversitesi Doç. Dr. Mustafa Can Canoğlu (Hidrolog-Çevre Mühendisi), Sinop Üniversitesi Doç. Dr. Emre Elmas (Flora), Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Dr. Öğr. Üyesi Hasan Aksu (Meteoroloji Mühendisi) ve Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Doç. Dr. Andaç Akdemir (Çevre Mühendisi) isimleri yer aldı.

Kaynak: diyekonustu

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top