Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Korgan’da HES İçin Bilirkişi Heyeti İncelemesi Yapıldı

Korgan’da HES İçin Bilirkişi Heyeti İncelemesi Yapıldı

Ordu Korgan İlçesi Çiftlik ve Çamlı Mahalle halkının karşı çıktığı Bayındır HES için yapılmak istenen imar değişikliğine itiraz davasında Bilirkişi Heyeti incelemesini yaptı. Çiftlik halkının HES’e karşı tepkisi ise devam ediyor.

Ordu‘nun Korgan ilçesi Çiftlik ve Çamlı mahalle halkının karşı çıktığı Bayındır HES için yapılmak istenen imar değişikliğine itiraz davasında Bilirkişi Heyeti incelemesini yaptı.

Ordu’da Çiftlik halkının HES’e karşı tepkisi ise devam ediyor. Çarşamba günü Ordu Valisi Tuncay Sonel’le Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) yöneticileri, avukatlarıyla birlikte görüşme yapan Çiftlik temsilcileri görüşmede şirketin çalışmasının sonlandırılması taleplerini yinelediler.

HES şirketinin 6 kez derede çalışma yapmak için araçlarını getirse de halkın direnişi sonrası bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Halk şirketin ÇED sürecinin dolduğu belirterek imar değişikliğine itiraz ettiklerini, dava devam ederken şirketi oldubittiye getirmek istediğini vurguladılar.

BİLİRKİŞİ KEŞFİ TAMAMLANDI

Bilirkişi Heyeti imar değişikliği yapılacak yerlerle HES alanında incelemelerde bulundu. Bilirkişi Heyeti hazırlayacağı raporu mahkemeye sunduktan sonra taraflar rapor hakkında değerlendirmelerde bulunacak.

Heyet incelemesinden sonra görüşlerini dile getiren Avukat İsmail Topçuoğlu, “İmar değişikliğine itiraz davamız için Bilirkişi Heyeti ve hakim gelerek incelemelerde buldu. Halkın istemediğini herkes biliyor. Burada halkın meşru direnişi sonrası şirket 6 kez dereden çıkarıldı. Halk kararlı. Hukuksal hakkımızı da kullanıyoruz. İnceleme sonucu gelecek raporun lehimize olacağın düşünüyoruz.” dedi.

HES İSTEMİYORUZ, KARARLIYIZ

Çiftlik Mahallesi’nden Adem Güney de, “Ordu Çevre Derneği’nin katkıları ve desteğiyle durum hakkında bilgi sahibi olduk. Deremiz küçük ve bölgemizin can damarı. Burada HES istemiyoruz. Kadın, erkek, genç, yaşlı deremize sahip çıkıyoruz. İlk Çiftlik halkı tepki verdi ama şu an Çamlı ve diğer mahalle halkı da HES’e tepkili. Şirket 6 kez hamle yaptı ama halk izin vermedi. Hukuksal süreç devam ediyor. Valimizle de görüştük. Kararlıyız. İzin vermeyeceğiz.” dedi.

Şirketin bir daha gelmesini istemeyen Aykut Topçuoğlu ise, “Burada suyumuzu HES şirketi alacak. Biz susuz ne yapacağız? Korgan Belediyesi kanalizasyonu, peynir fabrikası kirli sularını dereye bırakıyor. Burada su azalırsa kokudan nasıl yaşarız. Toprağımızı da deremizi de vermeyeceğiz. Biz deremize sahip çıkıyoruz. Avukatımız hukuksal işlerimizi takip ediyor, biz ise, deremiz için nöbetteyiz.” dedi.

DERNEK OLARAK DESTEĞİMİZ SÜRECEK

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül de, “HES projeleri devam ediyor. Ordu’nun dereleri HES’lerle tehdit ediliyor. Dernek olarak direnen halkın yanındayız. Halk bilinçli, şehirlerden köye dönmeye başladı. Toprağının, deresinin değerini biliyor. HES’in olumsuz etkilerini de biliyor. Bu nedenle direniyor. Şirket 6 kez geldi, halk kovdu. Hukuksal olarak da kazanılacak. Buradaki halkın kararlılığı örnek almalı. Bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da halkımızla birlikteyiz.” dedi.

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak ise, Türkiye’de yeni elektrik tesislerine gereksinim olmadığını söyleyerek, “Eylül 2020 verilerine göre Türkiye’de elektrik üretecek tesisler yarı üretim yapıyor. Eylül2020’ye göre 95 bin MW elektrik üretim gücünde tesisimiz var ancak 49 bin MW elektrik üretilip tüketiliyor. Bu gerçekliğe karşın hal yeni tesisler kuruluyor. Bunun nedeni masrafsız para kazanma politikasıdır. Devlet, şirketler elektrik üretmese bile parasını ödüyor. Bu nedenle mantar gibi tesisler kuruluyor. Burada yapılmak istenen HES de üretim yapmayacak. Suyun kullanım hakkını ede edecek.” dedi.