Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Bursa’da Nilüfer Kent Konseyi ve DOĞADER’den “Torba Yasa’yı geri çek” çağrısı

Bursa’da Nilüfer Kent Konseyi ve DOĞADER’den “Torba Yasa’yı geri çek” çağrısı

Ekolojik yıkımın önünü açacak Torba Yasa ile getirilen Maden ve Elektrik Enerjisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı. Dün görüşülmesine başlanan Torba Yasa için Bursa’dan da iktidara Torba Yasa’yı geri çek çağrısı yapıldı.

Ekolojik yıkımın önünü açacak Torba Yasa ile getirilen Maden ve Elektrik Enerjisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ,Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı. Enerji piyasasını yeniden düzenleme amacıyla TBMM’ye taşınan Torba Yasa’ya pek çok kentte çevre örgütlerinden yapılan açıklamalarla tepki gösterildi. Bursa’da da Nilüfer Kent Konseyi ve DOĞADER “Yaşam hakkı doğaya sığmaz, Torba Yasa’yı geri çek” çağrısında bulundu.

ŞİRKETLERE KIYAK, HALKIN TOPRAĞINA GASP VAR!

Yapılan açıklamada Torba Yasa’nın getirdiği kanun teklifinin sadece şirketlerin önünündeki hukuksal engelleri temizlemek amacıyla hazırlandığı ifade edilirken, enerji ve maden şirketlerine daha fazla imtiyaz sağlanarak, daha fazla kıyak yapılmak istendiği vurgulandı. Torba Yasa hakkındaki tepkiler “Ruhsat alanı dışında madencilik faaliyeti, daha fazla ormanın, meranın, tarım alanının yok olması demektir. Lastik yakmayı “temiz enerji” saymak ve bir de üstelik YEKDEM desteği sağlayarak sayılarının artmasını teşvik etmek hava kirliliği ve zehir solumaya neden olmaktır. Ölüme teşvik mi verilir?” ifadeleri yer aldı.

Enerji ve maden şirketlerine kıyak için getirilen kanun teklifinde halkın yok yerine sayılması yanı sıra kamu denetiminin de ortadan kaldırılarak doğanın daha fazla talan edilmesinin önünün açılacağı, sağlanan yeni imtiyazlarla tamamen denetimsiz kalacak maden ve enerji şirketlerinin diledikleri gibi at koşturacağı bir sürecin başlayacağı belirtildi. Açıklamada; maden ve enerji şirketlerinin ÇED ile belirlenen alanlar dışına izinsiz taşabilecekleri, tesisleri diledikleri gibi büyütecekleri, üstelik herhangi bir ceza ödemekten de kurtarılacakları belirtilirken, maden şirketlerinin ruhsatsız şekilde faaliyet göstermelerinin da sağlanmak istendiğine dikkat çekildi.

Torba Yasa ile ilgili tepkilerin ifade edildiği eleştiriler ise açıklamada tek tek sıralanarak şöyle ifade edildi:

“TORBA YASA”DA NELER VAR?

Torba Yasaya karşı mücadele yürütücülerinden Ekoloji Birliği, yasanın hayata geçtiği taktirde yaratacağı yıkımı şöyle sıralıyor:

  • Maden şirketlerinin ruhsat alanı dışında da tesis kurmaları sağlanıyor.
  • Maden şirketlerinden çeşitli işlemlerinde istenen borcu yoktur yazısı istenmeyerek, kamu alacaklarının takibinden vazgeçiliyor.
  • Havaya çok sayıda kimyasal ve zehirli gaz salan, atık lastiklerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan ürünleri, orman ürünlerini ve çöpü yakarak elde edilen enerji “yenilenebilir” sayılıyor ve teşvik ediliyor. Biyokütle santrallarının önü daha da açılıyor.
  • Bugüne kadar güç sınırı olmaması nedeniyle sayısı oldukça fazla şirkete destek sağladığı bilinen ve şirketlere sermaye aktaran “Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destek Mekanizması (YEKDEM)” kapsamı daha da fazla genişletilerek Karadeniz derelerinde ekolojik yıkımlara ve sel felaketlerine neden olan HES’lerin sayısının daha da artmasına neden olunuyor.
  • Cumhurbaşkanı izni ile, BOTAŞ, TPAO gibi kurumlar tarafından daha önce yurtdışında kurulmuş olan şirketlere, T.C. Kanunlarından muaf olmak üzere, yurtdışı için çalışmak amacıyla yurt içinde de enerji şirketleri kurmaları sağlanıyor.
  • Enerji üretim tesisleri için gereken taşınmazlar daha önce Maliye Bakanlığı tarafından kamulaştırılırken ve kamu yararı kararı alınması gerekirken, yetki EPDK’ya veriliyor, kamu yararı kararı olmaksızın istimlak olanağı sağlanıyor ve halkın, köylünün topraklarının sermayeye peşkeş çekilmesi süreci daha da hızlandırılıyor.
  • Dağıtım şirketlerine çeşitli kolaylıklar sağlanarak daha fazla kar elde etmeleri sağlanıyor.
  • Ülkemizin her yerinde köylüleri ve halkı canından bezdiren, ekolojik yıkımlara yol açan, havayı, su kaynaklarını ve tarım alanlarını kirleten ve HES’ler, JES’ler ve RES’lere YEKDEM destekleri devam ettiriliyor.
  • Jeotermal alanların ihale bedellerinin taksitlendirilmesi sağlanarak JES’lerin sayıca daha fazla artmasının önü açılıyor.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top