Buradasınız
Ana Sayfa > Sağlık > Hallerde ürün kontrolü için analitik laboratuvar kurulmalı | Doç. Dr. Bülent Şık

Hallerde ürün kontrolü için analitik laboratuvar kurulmalı | Doç. Dr. Bülent Şık

Toptancı hallerinde gıda ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kontrollerinin yapıldığı bir sistemin kurulması gerekiyor.

İstanbul’da ıspanağa karışan yabancı otlardan kaynaklı zehirlenme olayını değerlendiren Gıda Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Bülent ŞıkEvrensel‘e konuştu:

İstanbul’da ıspanaktan zehirlenme şikayetiyle pek çok kişi hastanelere başvurdu. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de, “Zehirlenmeye ıspanaklara karışan yabancı otların neden olduğu”nu açıkladı. Müdürlük, “Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopolamin maddesi tespit edilmiştir” dedi.

Zehirlenme vakaları ve Müdürlük tarafından yapılan açıklama “gıda güvenliği” konusunu gündeme getirdi. Konuyla ilgili Evrensel’e konuşan Gıda Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, zehirlenme olayı için şu tahminde bulundu:

“Bu işin kasıt olduğunu düşünmüyorum. Tahminimce kötü tarımcılık. Tarımsal pratiklerin yanlış yapılması. Ispanak yetiştirilen alanda bu otlar çok sayıda vardı, onlar birlikte hasat edildi. Ama tabiki bunlar bir ihtimal. Bunların hepsi sorgulamalar sonrasında ortaya çıkar.

Bu 44 kişinin tamamı da aynı marketten mi alışveriş yaptı? Eğer aynı marketten alışveriş yaptılarsa o market ıspanağı hangi üreticiden temin etti?

Bu zehirlenmelerinin önüne geçmek için de şunların yapılması gereklidir:

  • Hallerde ürün kontrollerinin yapılması lazım.
  • Mutlaka hallerde analitik laboratuvar kurulması lazım.
  • Toptancı hallerinde gıda ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kontrollerinin yapıldığı bir sistemin kurulması gerekiyor. Öyle bir sistem yok Türkiye’de.
  • Ancak asıl mevzu üreticilerin güçlendirilmesi. Üretimi güçlendirmek, küçük çiftçiliği güçlendirmek, insanların kimyasal kullanmasını azaltmak, tarımsal pratiklerin doğru bir şekilde yapılmasını sağlamak, bunlar hep Tarım Bakanlığının görevi. 

Asıl mevzu üreticilerin güçlendirilmesi, tarımsal pratiklerin doğru bir şekilde yapılmasını sağlamak…

Yard. Doç. Dr. Bülent Şık
Gıda Mühendisi Yard. Doç. Doktor. Doktora konusu çevre dostu analiz yöntemleri geliştirilmesi üzerine. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren çeşitli laboratuvarlarda çalıştı. 2009 Yılında öğretim üyesi olarak Akdeniz Üniversitesine geçti. Üniversitede Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nin kurulumu ve faaliyete geçmesi çalışmalarını yürüttü. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde öğretim üyeliği yaparken 22 Kasım 2016’da çıkarılan 677 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarıldı.
https://ekolojibirligi.org/

Bir cevap yazın

Top