Buradasınız
Ana Sayfa > Dünya > Brezilya, Endonezya ve Kongo, Amazon ormanlarını korumak için ittifak kurdu

Brezilya, Endonezya ve Kongo, Amazon ormanlarını korumak için ittifak kurdu

Dünyanın en büyük yağmur ormanlarına sahip üç ülke, Endonezya‘da yarın başlayacak G-20 zirvesi öncesinde ormanları korumak için işbirliği mekanizması kurdu. Yağmur ormanlarındaki tahribat önlenerek karbon salınımının azaltılması amaçlanıyor.

Dünyanın en fazla yağmur ormanına sahip üç ülkesi Brezilya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Endonezya yaklaşık on yıldır kesintilerle süren görüşmelerin sonucunda “yağmur ormanlarının korunmasına dönük işbirliği mekanizması kurulması” yönünde karar aldı.

Yağmur ormanlarında devam eden tahribat, küresel ısınmaya sebep olan sera gazı etkisiyle karbondioksit salınımını artırıyor. Bu ormanlarda yaşayan on binlerce türün tahribat sebebiyle yok olması dünya üzerindeki canlı çeşitliliğine de büyük zarar veriyor.

İklim kriziyle mücadelede ve dünya biyoçeşitliliğinde çok önemli olan Amazon yağmur ormanlarının yüzde 52’sine ev sahipliği yapan Brezilya, Endonezya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti, ormanların korunmasına yönelik bir ittifak başlatarak ortak bir bildiri imzaladı. Anlaşma, Endonezya’da yarın başlayacak G20 zirvesinden hemen önce imzalandı.

Anlaşmaya göre üç ülke, finans, sürdürülebilir yönetim ve restorasyona odaklanarak tropik ormanlarla ilgili BM iklim ve biyolojik çeşitlilik görüşmelerini koordine edecek. Yeni ittifak, ormansızlaşmayı azaltmak ve onları ayakta tutmak için kurulacak bir finansman mekanizmasının BM iklim müzakerelerinde bir öncelik olduğunu söylüyor.

DÜNYA ÜZERİNDEKİ YAĞMUR ORMANLARININ YÜZDE 52’Sİ 3 ÜLKEDE

Dünya üzerindeki tropik yağmur ormanlarının yüzde 52’sini barındıran bu üç ülkenin temsilcileri, Endonezya’da 15 Kasım’da başlayacak G-20 zirvesi öncesinde imzaladıkları ortak bildiriyle dünyanın geleceği açısından önemli sayılabilecek bir adım atmış oldu.

İmzalanan ortak bildiride, orman alanlarındaki tahribatı azaltan ve karbon yutak alanlarını koruyan ülkelere ödeme yapılması gerektiği vurgulanırken, imzacı üç ülke arasında biyoçeşitliliği koruyacak “sürdürülebilir bir finansman mekanizmasının” oluşturulması konusunda görüşmelerin yapılması için ortak niyet beyan edildi.

Bu çalışma aynı zamanda Birleşmiş Milletler’in “Ormansızlaşma ve orman bozulmasından kaynaklanan emisyonların azaltılması ve ormanları koruma programı” (REDD+) kapsamında yapılan ödemelerin de artırılmasını da öngörüyor.

2 Eylül 2022, Belem, Para eyaleti. Brezilya’da Amazon’dan gelen geleneksel nüfusla yapılan toplantı sırasında Assurini Yerli halkı, Luiz Inacio Lula da Silva’ya bir başlıklarından takarken.

‘BREZİLYA DİĞER ÜLKELERİ YÜREKLENDİRMELİ’

Mısır’da düzenlenen COP-27 iklim zirvesinde konuşan Brezilya’nın yeni seçilen solcu devlet başkanı Lula da Silva’nın iklim danışmanı ve eski çevre bakanı Izabella Teixeira, ülkesinin Amazon havzasında bulunan dokuz ülkeyle işbirliğinin yollarını arayacağını belirtmiş, “Ormanlar önemli, doğa önemli. İnanıyorum ki Amazon ormanları korunmadığı sürece iklim değişikliğine karşı mücadele edemeyiz” demişti.

“Brezilya diğer ülkeleri birlikte hareket etmek için yüreklendirmeli” diyen Teixeira, yağmur ormanlarının korunmasına ilişkin yürütülen görüşmelerin bugüne kadar “kurumsal zorluklar” sebebiyle yürümediğini belirtmişti.

Yapılan ortak açıklamada geçen yıl Glasgow’daki iklim zirvesi sırasında üç ülke arasında yapılan görüşmelerin ortak çalışmaya hız kazandırdığı vurgulandı.

Lula’nın çevre danışmanı Izabella Teixeira, Brezilya’nın, Amazon havzasındaki diğer ülkelerin de katılımını sağlamaya çalışacağını söyledi. Amazon havzası dokuz ülkeyi kapsıyor.

2010’da sona eren cumhurbaşkanı Lula döneminde çevre bakanı olan Teixeira, “Amazon koruması olmadan iklim güvenliğine sahip olamayacağımıza ve Brezilya’nın diğer ülkeleri de teşvik etmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

Lula, önümüzdeki günlerde COP27’ye katılacak, Amazon’u ve dünyadaki diğer ormanları kurtarma çabalarını tartışması bekleniyor.


Artı Gerçek

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top