Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Ayvalık’ta Havlu Hareketi: “Kıyılar sermayenin değil, halkındır!”

Ayvalık’ta Havlu Hareketi: “Kıyılar sermayenin değil, halkındır!”

Yunanistan’da başlayıp Türkiye’ye sıçrayan ‘Havlu hareketi’ plaj plaj yayılıyor. Balıkesir Ayvalık Tabiat Platformu, Sarımsaklı plajında havlu eylemi yaptı. Çevreciler, kıyıların rant projelerine kurban edilerek, betonlaşmasını ve işletmelerin plajları işgal etmesini protesto etti.

Yunanistan’ın Paros Adası’nda başlatılan ve “plajlar halkındır” ilkesini benimseyen “Havlu Hareketi” Türkiye’deki plajlara da sıçradı. Datça ve Çeşme’den sonra, Balıkesir’in Ayvalık ilçesi Sarımsaklı kumsalında eylem vardı.

Ayvalık Tabiat Platformu, Altınova Koruma Girişimi ve çevre gönüllüleri, “Kıyılar sermayenin değildir” sloganları atarak, kıyıların rant projelerine kurban edilerek, betonlaşmasını ve işletmelerin plajları işgal etmesini protesto etti. Halktan da destek gören eylemde, protestocular, işletmelerin önünde kumsala havlu serdi.

“GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDE BÜYÜK BİR YIKIM YAŞANDI”

Ayvalık Tabiat Platformu’ndan yapılan basın açıklamasında şöyle denildi;

“Yaşam alanımız olan kıyıların durumuna dikkat çekmek, kıyıların hukuksuz kiralamalarla halkın kullanımına kapatılmasına karşı çıkmak, Sarımsaklı kıyılarını yeniden hepimizin ortak varlığına dönüştürmek için bugün buradayız.

Daha öne “Kamuya Açık Halk Plajı “ olarak kayıtlı olan bu bölgede, Türkiye’nin en iyi ve en uzun kumsalı olarak bilinen Sarımsaklı kumsalında, “Rekrasyon Alanı” adı altında gözümüzün önünde büyük bir yıkım yaşandı.

Otopark sorununu çözmek için alan üretme zahmetine katlanmayan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi en kolay yola başvurdu. Kumsal acımasızca betonla kaplanarak, devasa bir otoparka dönüştürüldü, önde kalan alan da işletmecilere kiralandı, kamusal alan yok edildi.

“YASA DIŞI UYGULAMALAR DENETLENMELİ”

‘Reakrasyon Alanı’ adı altında beton dökme hakkını meşrulaştıran anlayışın, kıyıları kiralamasını, halka kapatmasını, parayla girilen yerler haline getirmesini kabul etmiyoruz.

Buradan yerel yöneticilere sesleniyoruz: Bir bölümü Büyükşehir Belediyesi diğer bir bölümü de Ayvalık Belediyesi sorumluluğunda olan kıyılarda bu tip yasa dışı uygulamalar, verdiğimiz dilekçeler bekletilmeden bir an önce denetlenmelidir.

Halkın denizi kullanmasını kolaylaştıracak soyunma kabini, tuvalet, duş vb. olanaklar sağlanmalıdır. Tüm sahillerimiz oteller, “beach”ler ve diğer özel işletmelerin işgalinden kurtulup gerçek sahiplerine, halka açılmalıdır!”

ANAYASA NE DİYOR?

Oysa kıyıların halk tarafından ücretsiz ve eşit kullanımı anayasal güvence altında.

Anayasa’nın 43. Maddesine göre, kıyılar özel teşebbüslere kapatılmış durumda. Maddeye göre, kıyılar devletin hükmü ve tasarrufu altında.

Kıyı Kanunu ise bu hükümlerin halk yararına kullanımını garanti altına alıyor. Kanunu’nun 6. Maddesi şöyle:

Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz.

HAVLU HAREKETİ NASIL BAŞLADI?

Yunanistan’da başladı, Türkiye’ye sıçradı! Sahiller halka kapanırken; ‘havlu hareketi’ büyüyor. Lüks otellerin ve ‘beach’lerin kıyıları hukuksuzca ücretli hale getirmelerine karşı komşu Yunanistan’da başlayan ‘havlu hareketi’ Türkiye’de sürüyor. Peki havlu hareketi nedir? Harekete katılan yurttaşlar ne istiyor?

Yunanistan’da Paros adasında yaşayan 70 yaşındaki Nikolas Stefanu, denize girmek için 70 avro isteyen bir işletmeye karşı başlattı havlu hareketini ve sonrasındaki tüm ülkeye yayıldı. Önce Yunanistan’a sonra Türkiye’ye.

ÇEŞME’DEN AYVALIK’A

Havlu hareketi ilk kez İzmir’in Çeşme ilçesinde ortaya çıktı. Doğal SİT alanı Gücücek Koyu’nun özel bir işletmeye verilmesine tepki gösteren yurttaşlar, gösterdikleri tepkileri ‘havlunu al gel’ eylemine dönüştürdü.

Denize girilebilecek kıyıların tamamının işletmeler tarafından işgal edildiği ve ‘beach’lere girişin 600 lira – 1500 lira arasında ücret ödenerek yapılabileceğini söyleyen yurttaşların eylemleri, ‘havlu hareketinin’ Türkiye’deki ilk eylemi oldu.

Muğla’nın Datça ilçesinde de yurttaşlar sahillerini savunmak için eylem yaparken; bu eylemleri yine İzmir’in Foça ilçesindeki eylemler izledi. Yurttaşlar, sahillerin özel işletmelere devredilmesine karşı bir basın açıklaması yaptıktan sonra sahile havlu atıp oturma eylemine başladı.

Yurttaşların ellerindeki dövizler ise eylemden daha çok konuşuldu: ‘Bu ne beach im iş’

Son olarak ise Türkiye’nin en uzun plajı olarak bilinen Sarımsaklı Plajı’nda yurttaşlar eylem yaptı. Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde bulunan plajda yurttaşlar, “Kıyılar sermayenin değildir” sloganları atarak, kıyıların rant projelerine kurban edilerek betonlaşmasını ve işletmelerin plajları işgal etmesini protesto etti.


Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top