Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Avdan halkı termik santral değil tarıma ve doğaya yatırım yapılmasını talep ediyor

Avdan halkı termik santral değil tarıma ve doğaya yatırım yapılmasını talep ediyor

Denizli’nin Tavas ilçesi Avdan mahallesinde yapılması planlanan termik santrale halk karşı çıkıyor. Bölgedeki 18 köy muhtarı da santrale karşı olduklarına dair imza verdi.

Denizli’nin Tavas ilçesinde yapılması planlanan Avdan Termik Santraline karşı muhtarlar da tepki gösterdi. Bölgedeki 18 köy muhtarı santrale karşı olduklarına dair imza verdi. Santral yerine tarıma ve doğaya yatırım yapılmasını talep eden yöre halkı ve baro, sendikalar, siyasi parti, STK’ler de santrale karşı tepkilerini dile getirmişti. Avdan ve birçok çevre köyü etkileyecek santral projesini mahalle muhtarları ve yöre halkıyla konuştuk. 

Kendisine nihai ÇED kararının telefonla iletildiğini ve haberi alır almaz harekete geçtiğini anlatan Avdan Mahallesi Muhtarı İlhan Kulaç, kararı çıkartıp askıya aldığını ve 74 kişinin imzasını toplayarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne itiraz başvurusunda bulunduğunu söyledi. Bölgede termik santrali kesinlikle istemediklerinin altını çizen Kulaç “Tarımımız, havamız, suyumuz, zeytinliklerimiz önceliklidir. Havamıza, suyumuza dokunmasınlar. Önce insan sağlığı, önce çevre sağlığı! Sağlıklı çevre ile sağlıklı yaşam olur” diye konuştu. Süreç içerisinde Kale, Tavas ilçelerinden ulaşabildikleri tüm muhtarlara ulaşarak mücadeleyi büyüttüklerini ifade eden Kulaç, “Termik santral günde 5 bin 616 ton su çekecek. Bizim burada içme suyumuz yokken suyu nereden çekecekler. Biz bunlara karşı direnmekteyiz. Yer altı sularımız tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak” uyarısında bulundu.

Adamharmanı Mahallesi Muhtarı Hanzala Tunalı / Fotoğraf: Evrensel

“SANTRALE VERİLECEK SU TARIM ARAZİLERİMİZE VERİLSİN”

Santrale karşı tüm köylerden imza topladıklarını belirten Adamharmanı Mahallesi Muhtarı Hanzala Tunalı, Evrensel‘e “Bizim burada sit alanı var; Asar Tepesi. Hemen yanında Sülüklü Göl’ümüz var. Doğayla iç içe. Bizim arazilerimiz suya muhtaç. Su olsa bizim köylerimizde her şey olabilir. Termik santrale verilecek su tarım arazilerimize verilse, dışarıdaki göçü köyümüze geri çevirsek daha güzel olur” dedi.

“BU SANTRAL TARIMI BİTİRECEK”

Tavas Ovası ve çevredeki birçok köyün termik santralden etkileneceğini söyleyen Kale İlçesi Narlı Mahallesi Muhtarı Ramazan Cinbaş, “Kale’nin en verimli tarım arazilerine sahip olmamıza rağmen bu santral kurulduktan sonra köyü terk etmek zorunda kalacağız. Çünkü bu santral tarımı bitirecek. Tamamen karşı olduğumuzu belirtmemize rağmen neden santralde ısrar ediyorlar? Bir an önce projenin iptal edilmesini istiyoruz” dedi.

Geçmiş yıllarda AS Maden tarafından kurutma tesisi kurulduğunu yine karşı çıktıklarını hatırlatan Cinbaş, “Termik santral yanında binde bir zararlıydı, şikayette bulunuyorduk. Denetime geldiklerinde toz görmüyorlar ama onlar gidince toz kaplıyordu köyü. Bir defa kurulduktan sonra geri dönüşü yok. 1 yıl falan çalıştı Soma olayının ardından şirket kendiliğinden kapattı. Biz hepimiz bu santrale tepkiliyiz. Biz belediye başkanları, ziraat odaları çeşitli çevrelere tepkilerimizi ilettik. Bu projenin iptalini istiyoruz” diye konuştu.

“SANTRALDEN KORONAVİRÜSTEN DAHA ÇOK KORKUYORUZ”

Adamharmanı Mahallesi’nde yaşayan Çiftçi Fahrettin Günay ise çiftçiler olarak santrali istemediklerini belirterek “Koronavirüsten korkmuyoruz ama santralden korkuyoruz. Neden? Çünkü geleceğimiz için çok kötü. Bütün vatandaşlar hiçbirimiz istemiyoruz” dedi. Kendisinin de santrale karşı imza verdiğini söyleyen Günay, 50’den fazla köyün etkileneceğini ve etkilenmemesi için halk olarak gerekli gayretin gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top