Buradasınız
Ana Sayfa > Etkinliklerimiz > Açılış Gününde TBMM’ye Çağrı: Doğadaki Yaşam İçin Adalet, Hayvan Hakları Yasası Çıkarılsın

Açılış Gününde TBMM’ye Çağrı: Doğadaki Yaşam İçin Adalet, Hayvan Hakları Yasası Çıkarılsın

TBMM’nin bugün (26 Ocak) açılışı gerçekleşirken, ekolojistler “Hayvan Hakları Yasası”ni hatırlattı. Yaşanabilir bir dünyanın için eşit, adil bir yaşam gerektirdiği, hayvanların yaşam haklarının korunmasının belirtildiği çağrılarda, yaşam hakkının tüm canlıları kapsadığı ve 2021 yılında Hayvan Hakları Yasası’nın mutlaka çıkarılması vurgusu yapıldı.

TBMM‘nin bugün (26 Ocak) açılışı gerçekleşirken, ekolojistler “Hayvan Hakları Yasası”nı hatırlattı. Yaşanabilir bir dünyanın eşit, adil bir yaşam gerektirdiği, hayvanların yaşam haklarının korunmasının belirtildiği çağrılarda, yaşam hakkının tüm canlıları kapsadığı ve 2021 yılında Hayvan Hakları Yasası’nın mutlaka çıkarılması vurgusu yapıldı.

Ekoloji örgütleri ile hayvanseverler ve doğa dostları tarafından yakından takip edilen “Hayvan Hakları Yasası çıkarılması” TBMM’nin açılış gününde meclise yapılan çağrılarla bir kez daha gündemde. Meclis tarafından 2020 yılında çıkarılması beklenen ama bir türlü meclis gündemine gelmeyen Hayvan Hakları Yasası, 2021 yılındaki açılışını gerçekleştiren TBMM’ye ekoloji örgütleri ile hayvanseverler ve doğaseverlerin bir çağrısı ile tekrar gündeme getirildi. 2020 yılının son ayı içinde AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın konuyla ilgili düzenlemelerin 2021’in ilk çeyreğinde gündeme alınacağı şeklinde bir açıklaması olmuştu.

HAYVANLAR HALA “MAL” STATÜSÜNDE, MECLİSTE HUKUK HALA “CAN” VEREMEDİ

2020 yılında Meclis komisyon çalışmalarında yapılan “torba yasa” ve “kanun teklifi” gibi iktidar tarafından gündeme getirilen çalışmalarda enerji ve madencilik konularında daha fazla doğa talanı yaratacak şekilde şirketlere yeni ve daha fazla imtiyazlar sağlayacak yasalar çıkarılırken, hayvan hakları konusu doğanın daha fazla talan edilmesine yol açacak bu yasa çalışmalarının gölgesinde kaldı, Meclis gündemine bir türlü gelemedi ve uzun zamandır her defasında bir başka bahara ötelenen hayvan hakları konusu Mecliste kendine yine yer bulamadı.

YAŞAM HAKKI, HER CANLININ HAKKIDIR

Geçtiğimiz yıl Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde CHP tarafından hayvan hakları ile ilgili kapsamlı düzenleme öngören 4 farklı kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunulmuştu. Uzun zamandır hayvan hakları yasası için hayvan hakları dernekleri tarafından da Meclisin hayvan hakları yasal düzenleme yapması talebi dile getirilmişti. AKP Grup Başkan Vekili’nin açıklamalarıyla konunun yine bir başka bahara ertelendiği endişesi yaşayan ekoloji ve hayvan hakları ile ilgili sivil toplum örgütleri, bu nedenle TBMM’nin 2021 yılı yasama döneminin açılış günü olan 26 Ocak günü, Hayvan Hakları Yasası’nın unutulmaması için bir kez daha çağrıda bulunmalarına yol açtı. Yapılan çağrıda; doğadaki yaşam için adalet istenirken, bunun da tüm canlıların yaşam hakkının savunulması anlamında olduğu vurgusu yapıldı ve çağrıdaki adalet anlayışı “adalet ve yaşam hakkı doğadaki sadece bir canlı türüne ait olmaz” ifadesi ile “adil bir hayvan hakları yasası bekliyoruz” şeklinde dile getirildi.

EKOLOJİ BİRLİĞİ: YAŞANABİLİR BİR DÜNYA İÇİN YAŞAM HAKKINA SAYGI VE ADALET

Konu ile ilgili Ekoloji Birliği’nin çağrısı, birlik içinde oluşturulmasına başlanan gençlik yapılanması içindeki gençlerden geldi. Gençler çevrimiçi toplantıyla hazırladıkları bir video çekimiyle TBMM’ye seslenirken, doğuştan gelen haklarıyla birlikte hayvanları “mal” statüsünden çıkartarak “can” gözüyle bakılabilmesi ve hayvanların yaşam hakkı için TBMM’de Hayvan Hakları Yasası konusundaki yasal düzenlemelere başlanması talep edildi.

Hayvanların da “yaşam hakkı”na saygı temelinde bir anlayışla hukuksal olarak “can” statüsünün kazandırılması istenen çağrıda, doğanın yasalarının insan tarafından kendisini tek merkeze koyacak şekilde değiştirilemeyeceğini, doğa tüm canlılara yaşam hakkı verirken, insan merkezli tutumun doğadaki canlılar arasında kendisi dışındaki canlılara yaşam hakkı tanımaması gibi bir sonuca doğru sürüklendiği vurgusu yapıldı. Yapılan açıklamada “Adalet ve yaşam hakkı sadece bir türe özgü olamaz, adil bir hayvan hakları yasası istiyoruz” sözleri yer aldı.

YAŞAM İÇİN YASA İNİSİYATİFİ: HAYVANLAR İÇİN ADALETLİ BİR YASA BEKLİYORUZ

Öte yandan TBMM’ye bir çağrı da geçtiğimiz günlerde oluşturulmaya başlanan “Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi” tarafından yapıldı. “Hayvanlar için adaletli bir yasa bekliyoruz” diyen Yaşam İçin Yasa İnsiyatifi, konu ile ilgili bir basın açıklaması ile taleplerini kamuoyu ile paylaşırken, bir de kampanya başlattı.

İnisiyatif, düzenlediği çevrimiçi basın toplantısında yaptığı açıklamada, yasada yer verilmesi istenen talepleri kamuoyuyla paylaştı ve kampanyaya tüm ülkedeki hayvan dostlarının desteğini istedi. Yaşam hakkının siyasetler üstü bir hak olduğu ifade edilen açıklamada, mevcut yasanın hayvanların yaşam hakkını korumaktan uzak olduğu ve İnisiyatif’in taleplerinin bu yasal yetersizliğin artık kesin olarak giderilmesi çizgisinde oluşturulduğu ifade edildi.

Yaşam İçin Yasa İnsiyatifi, 2019’da hayatını kaybeden hayvan hakları aktivisti Burak Özgüner‘in annesi Eray Özgüner‘in çağrısıyla bir araya gelen birçok kurumun desteğiyle oluştu. Burak Özgüner’in annesi Eray Özgüner’in çağrısıyla bir araya gelen; ülke genelinde hayvan hakları, ekoloji, kadın hakları, LGBTİ+ hakları, cinsel şiddetin önlenmesi, insan hakları, engelli hakları, toplum sağlığı, çocuk ve yaşlı hakları, alanlarında faaliyet gösteren birçok kurumun desteğiyle oluşan Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, hayvan haklarına ilişkin yasa tasarısıyla ilgili kampanya başlattı.

Yaşam Hakkı İnisiyatifi’nin basın açıklamasının tamamı için tıklatınız: Doğada Adil Bir Yaşam İçin Hayvan Hakları Yasası

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top