Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Yalovalılar: Kızderbent Hereke olmasın, taş ocağına hayır!

Yalovalılar: Kızderbent Hereke olmasın, taş ocağına hayır!

Yalova’da Karadere sulama ve Kınalı içme suyu barajlarına malzeme temin etmek için Kocaeli’nin Karamürsel ilçesi Kızderbent mahallesinde taş ocağı ve kırma eleme tesisi açılmak isteniyor. Bölge halkı ise yerleşim alanlarının yakınına yapılacak projeden rahatsız ve  tepkili.

Yalova’da Karadere sulama ve Kınalı içme suyu barajlarına malzeme temin etmek için Kocaeli’nin Karamürsel ilçesi Kızderbent mahallesinde taş ocağı ve kırma eleme tesisi açılmak isteniyor. Bölge halkı ise yerleşim alanlarının yakınına yapılacak projeden rahatsız ve  tepkili.

Devlet Su İşleri (DSİ) 1.Bölge Müdürlüğü, Yalova/Altınova’daki Karadere-Kınalı Barajları için Kocaeli ili Karamürsel ilçesi Kızderbent Mahallesi sınırları içerisinde, Aktoprak mevkiinde taş ocağı açmayı ve beton santrali kurmayı planlıyor. Açılacak taş ocağı ile Yalova’da yapılmak istenen Karadere sulama ve Kınalı içme suyu barajlarına malzeme temin edilmesi amaçlanıyor.

91 bin 958 hektarlık alana kurulacak

Projenin AKYA Proje Etüt Mühendislik Danışmanlık Ltd. Şirketi tarafından hazırlanan başvuru dosyasına göre kil ve kaya malzeme ocaklarının toplamda 91 bin 958 hektarlık bir alana kurulması planlanıyor.

Proje kapsamında biri içme diğeri sulama suyu amaçlı 2 baraj ve malzeme ocakları (andezit ocağı, A-B-C kil malzeme sahaları), kırma eleme tesisi ve hazır beton santrallerinin yer alması öngörülüyor.

Tarım ve hayvancılık bitecek!

Bölge halkı ise yapılmak istenen baraja karşı olmadıklarını ancak açılacak taş ocağının mahallelerindeki tarım ve hayvancılığı bitireceğini belirterek “Karadere ve Kınalı Barajları Malzeme Ocakları Kırma Eleme Tesisi ve Hazır Beton Santrali” isimli projeye karşı çıkıyor.

“Karadere ve Kınalı Barajları Malzeme Ocakları Kırma Eleme Tesisi ve Hazır Beton Santrali” isimli proje, köy ve çevresindeki bölgenin içme suyunu bozacağı ve doğayı tahrip edeceği için tepkiyle karşılanıyor. Bölge halkı, “Kızderbent Koruma” isimli sosyal medya hesabından da seslerini duyurmaya çalışıyor.

ÇED süreci başlayan projeyi ve proje gerçekleşirse bölgede oluşacak zararları Kızderbentliler Dayanışma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Enver Demirsoysal şu açıklamalarda bulundu:

Kızderbent Derneği Başkanı Enver Demirsoysal, “Taş ocağının yapılacağı yer yemyeşil bir orman. İçinde dere akıyor. Karamürsel’in en büyük yerleşim yerlerinden biri. Burada tarım ve hayvancılık yapılıyor. Proje gerçekleştirilirse hepsi büyük zarar görecek” ifadelerini kullandı.

Proje alanının 1 kilometre yakınında devlet tarafından desteklenen küçükbaş hayvan çiftliği olduğunu, daha önce de Devlet Su işleri tarafından bölgedeki tarımı geliştirmek için gölet yapıldığını hatırlatan Demirsoysal, Yeşil Gazete‘ye ise “Devlet bir yandan tarımı ve hayvancılığı destekliyor, bir yandan da ‘burada çıkın’ diyor. Burada çelişki var. Çünkü kıraç bir toprak seçilmesi, tarım ve hayvancılıktan uzak olması gerekiyor. Bizde ise yerleşim yerine bir buçuk kilometre uzaklıkta. Üstelik ormanın içinde bir arazi. Bu yüzden burada yapılmasını uygun görmüyoruz” açıklamasını yaptı.

“Taş ocağına karşıyız, yeni bir Hereke daha olmasın” 

Daha önce de Bursa ve Yalova il sınırları içerisinde toplamda üç tane taş ocağının açıldığını anlatan Demirsoysal, “Buradaki halk bu ocaklardan rahatsız. İnsanlar ‘Evlerimiz, tarlalarımız taş ve toprak içerisinde kaldı. Sürekli sallantılar yaşıyoruz’ diyorlar. 18-20 yıl önce açılan taş ocaklarını kapatamamışlar henüz” ifadelerini kullandı. Yalova için baraj yapılmasına karşı olmadıklarını belirten Demirsoysal, “Su ihtiyacı olduğunu ve baraj yapılması gerektiğini söylüyorlar. Yapılsın o zaman. Biz sadece taş ocağına karşıyız” dedi.

İmza kampanyası başlatıldı

Bölge halkının yüzde 99.9’unun projeye karşı olduğunu belirten Kızderbent Derneği olarak da projenin iptal edilmesi için pek çok görüşme gerçekleştirilmesi yanı sıra imza kampanyası da başlatıldı. İmza kampanyası kapsamında yapılan açıklamada projeye neden kaşı çıktıkları şu şekilde açıklanıyor:

  • Oldukça kurak ve su kaynakları kısıtlı bir köy olan Kızderbent’in çok önemli su kaynaklarından biri olan Aktoprak deresi üzerine yapılacak ve bu dereyi kurutacak. Dere kıyılarındaki tarım arazileri susuz kalacak ve buradaki tarım faaliyetleri bitecek.
  • Aktoprak deresinin ve bu dereye su temin eden ormanlık vadinin tam üzerine yapılacak taş ocağı içindeki canlılarla birlikte ormanın yok olmasına sebep olacak. Köyün merasının büyük bölümü bu derenin çevresinde ve ocak sahası civarında olduğundan mera kullanılamayacak, köyün en önemli geçim kaynağı olan hayvancılık bitme noktasına gelecek.
  • 16 saat vardiyalı çalışması planlanan taş ocağındaki yoğun patlatma faaliyetlerinin yaratacağı gürültü ve 3.5 şiddetinde depreme eş sarsıntılar hem insanları hem de hayvanları çok olumsuz etkileyecek. Hayvanlarda düşük yapma ve sütten kesilme gibi etkileri olacak.
  • Ocaktan çıkarılacak andezit kayası içindeki demir, aluminyum, manganez ve benzeri ağır metaller çamur halinde dereden aşağı akacak. Deredeki doğal yaşamı bitirecek. Karıştığı Kızderbent deresiyle birlikte 6 köyün içme suyu tesisinin bulunduğu İSU İçme Suyu Arıtma tesisindeki suyu kirletecek, halk sağlığını tehdit edecek. Yoğun tarım yapılan Soğuksu ve Altınova gibi bölgeleri de kirleterek denize dökülecek.

Solunum yolu hastalıklarına neden olacak

  • Hakim rüzgarlar ocağın yapılması planlanan yerden köye doğru estiği için, ağır metallerin karıştığı tozlar bölgede akciğer kanseri, astım gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına sebep olacak.
  • Taş ocağının yapılması planlanan bölgenin güneyinde kalan ve doğrudan köye inen çıplak ve dik tepede hafif bir heyelan çıplak gözle bakıldığında bile görülmektedir. Yoğun yağışın olduğu dönemlerde ocakta yapılacak patlatmaların yaratacağı sarsıntı bu tepe üzerindeki heyelanı harekete geçirebilir ve köyü ciddi tehdit altına sokabilir.
Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top